Taşlıbayır sakinleri 'sokağını yaşadı'

Sokak Bizim Derneği ve Kadıköy Belediyesi’nin işbirliğiyle Yeldeğirmeni Taşlıbayır Sokak’ta “YKM Seni Sokağa Çağırıyor” adlı bir şenlik düzenlendi.

03 Mayıs 2012 - 15:16

Yaşanabilir sokaklar, insan öncelikli ulaşım, etkin toplu taşıma, bisikletli ulaşım ve eşit erişim hakkı talepleriyle 2 yıl önce kurulan Sokak Bizim Derneği, İstanbul’un birçok sokağında düzenlediği şenliklerine Rasimpaşa Mahallesi Taşlıbayır Sokak’ı da ekledi. 28 Nisan Cumartesi günü düzenlenen sokak şenliğinde, Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla trafiğe kapatılan Taşlıbayır Sokak’ta, gün boyunca, müzik dinletileri, maske, ayna, kahve yapımı ve boyama atölyeleri, tiyatro gösterileri, tavla turnuvası, hatta şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları vardı. Dernek gönüllüleri, “Yayaba” adını verdikleri bir yaya arabasıyla yürüyüşler düzenleyip sokakta bir arabanın kaç kişilik yer kapladığını gösterdi. Rasimpaşa Mahalle Evi gönüllüleri de güzel yiyecekleri ve el işi malzemeleriyle stant açıp kermes yaptı. Çocuklar kadar büyükler de keyifli bir gün yaşadı.


“YAŞANABİLİR SOKAK NASIL OLUR?”
Şenlik sırasında görüştüğümüz Sokak Bizim Derneği Başkanı Arzu Erturan, bu şenliği düzenlemeye nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı. “ Derneğimiz, sokak kültürü ve alternatif ulaşım çözümleri üzerine çalışan bir dernek. Bütün kent için yaşanabilir sokakları hedefliyor. Bu derneğin üyesi olan 4 arkadaş olarak Yeni Kara Mürsel Mağazası (YKM)’nin düzenlediği bir yarışmaya katıldık; “Fırsatın Varken Sesini Duyur” adında. Bu yarışmada ilk üçe kalanların uygulama hakkı oluyordu. Biz de bu projeyle ilk üçe kalmayı başardık. Bu sokak şenliği de projemizin uygulama aşaması oluyor. Projemizin esas amacı “yaşanabilir sokak nasıl olur?” sorusunun cevabını hatırlatmak.”
Erturan neden özellikle Yeldeğirmeni’ni seçtiklerini ise şöyle yanıtlıyor: “Kadıköy Belediyesi’nin ÇEKÜL Vakfı’yla yürüttüğü Yeldeğirmeni Canlandırma Projesini biliyorduk zaten. Daha önce bu proje kapsamında bir fizibilite çalışması yapmıştık. YKM’nin yarışmasında da ilk üçe girince uygulanacak sokağın mutlaka Kadıköy’den bu mahalleden olmasını istedik.”

“PROJELER DEVAM EDECEK”
 Dernek başkanı Arzu Erturan, bu projenin mayıs ayında biteceğini ama yeni projelerle sokak kültürünü yaşatmaya devam edeceklerini belirtiyor. Yeldeğirmeni Canlandırma Projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren Sokak Bizim Derneği 2007-2010 yılları arasında Şişli Caddebostan, Kuzguncuk, Fatih, Cihangir, Etiler, Zeytinburnu ve Anadolu Hisarı’nda toplam 11 farklı sokakta “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinlikleri düzenledi. Dernek, şimdiye kadar Bennu Yıldırımlar, Uğur Yücel ve Gündüz Vassaf ile sokaklar üzerine röportajlar yaptı. Derneğin daha çok Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Planlama bölümü öğrencilerinden oluştuğunu söyleyen Erturan, şehrine duyarlı herkesi Sokak Bizim Derneği’nde yer almaya çağırıyor.
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: M. Murat AYDIN

ARŞİV