Tatil dolandırıcılarına dikkat!

Tanınmış otellerin veya tur şirketlerinin isim ve logolarını kullanan dolandırıcılar, kullanıcılara cazip indirimler ve özel teklifler sunarak dolandırıyor

17 Temmuz 2024 - 14:39

Artan sıcaklıklarla birlikte tatil planları yapılmaya başlandı. Ancak, internet üzerinden yapılan tatil rezervasyonlarında dolandırıcılık riskine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Dijital güvenlik şirketi ESET tarafından siber suçluların en büyük para kazanma yöntemlerinden birinin seyahat dolandırıcılığı olduğu aktarılıyor. 

SEYAHAT DOLANDIRICILARINDAN NASIL KORUNURUZ? 

Tanınmış otellerin veya tur şirketlerinin isim ve logolarını kullanan dolandırıcılar, kullanıcılara cazip indirimler ve özel teklifler sunuyor. Sahte hesapların yanı sıra, popüler tatil ve seyahat sitelerinin birebir kopyaları da oluşturuluyor. Bir başka yaygın yöntem olarak ise SMS ve e-posta yolu kullanılıyor. Mesajlarda “Ücretsiz tatil kazandınız” veya “Büyük indirim fırsatı” gibi başlıklarla dikkat çekmek hedefleniyor. Mesajlarda verilen linklere tıklayan kullanıcılar sahte sitelere yönlendirilerek kişisel bilgilerini paylaşmaları isteniyor. Gerçek siteye çok benzeyen bu klon sitelerde, kullanıcılar farkında olmadan kişisel ve finansal bilgileri ele geçiriliyor. Güvende kalmak için, seyahat şirketlerinin ve tatil yerlerinin resmi sosyal medya hesaplarını takip etmek ve sahte hesaplara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca, ziyaret edilen sitenin URL'sini dikkatlice kontrol ederek yazım hatalarına ve garip karakterlere dikkat edilmelidir. 

“TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN GELEN MESAJLARA DİKKAT”

Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta ve SMS mesajlarına yanıt vermemek, yalnızca doğrulanmış ve güvenilir seyahat acenteleri ve tatil siteleri üzerinden rezervasyon yapmak mağduriyet yaşamamanız için önemlidir. Havale, hediye kartı veya kripto para gibi para uygulamaları ile ödeme yapmaktan kaçınmak kişisel bilgilerinizi korumanıza yardımcı olur. VPN kullanmak ve halka açık şarj istasyonlarından kaçınmak da alınabilecek önlemler arasındadır.

Bunlara ek olarak turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, otelin yıldız sayısını ve kamu kurumlarındaki kayıtlarını 'www.tursab.org.tr' veya 'www.kulturturizm.gov.tr' adreslerinden kontrol edebilirsiniz. Erken rezervasyonlarda sözleşme yapılması ve kopyasının talep edilmesi, mağduriyetleri önlemeye yardımcı olan bir diğer yoldur. Seyahat acentası veya turizm tesisinin internet sitelerindeki adres, ünvan ve iletişim bilgilerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edilmesi de önemlidir. Dolandırıcılar, sahte kimlik ve belgeler sağlayabilirler. Bu tür sahtekarlıklara karşı dikkatli olunmalı ve güvenilir kaynaklardan rezervasyon yapılmalıdır. 

 

 

 


ARŞİV