Tatili daha ucuza getirmenin yolları

Tatili daha ucuza getirmek için bir kaç ipucu

11 Haziran 2024 - 15:26

Yazın gelmesiyle birlikte tatil planları da başladı. Ekonomik kriz nedeniyle tatil yapmak artık her zamankinden daha zor. Tatili daha ucuza getirmenin yolları  hakkında küçük bir liste hazırladık

TARİHİ PLANLAMAK

İyi zamanlama yapmak tatili daha ucuza getirmek için olmazsa olmaz koşullardan biri. Bayram tatilleri, resmi tatiller, hafta sonları vb gibi zamanlar her yere ulaşımın ve konaklamanın daha pahalı olduğu zamanlardır. Böyle tarihlerde “nasıl olsa bir yer buluruz canım” deyip yer ayırtmadan yola çıkarsanız tatili otel aramakla geçirmek zorunda kalabilirsiniz. 

Eğer çocuğunuz yoksa tatilinizi okulların açık olduğu zamanlarda planlatın. Deniz tatili için Ege ve Akdeniz’de Eylül ayları hem sakinlik hem de deniz sıcaklığı bakımından mükemmel zamanlardır.

NASIL BİR TATİL İSTEDİĞİNİZE KARAR VERMEK

Bir diğer mesele de nasıl bir tatil yapacağınıza karar vermektir. Örneğin bir yere gidip sadece denize, havuza girip güneşlenmek ve yiyip içip dinlenmek mi istiyorsunuz yoksa gittiğiniz yeri keşfetmek mi? Bu kararı vermek ve planlamayı yapmak konaklama türünüzün seçiminden, götüreceğiniz kıyafetlere, orada yapacağınız ulaşıma kadar her şeyi etkileyecektir.  

UÇAK BİLETİNİ UCUZA GETİRMEK

Nereye gideceğiniz yerine ne kadar ucuza gidebileceğiniz sizin için daha önemliyse öncelikle yapacağınız şey ucuz uçak bileti bulmak.  Havayolu firmaları dışında google flights, flightlist.io gibi uygulamalarla seyahat etmek istediğiniz tarihleri belirleyip bilet fiyatları uygun olan uçuşları bulabilirsiniz. Skyscanner gibi uçak bileti karşılaştırma sitelerini kullanabilirsiniz.

Avrupa şehrine gitmeyi planlıyorsanız, zaman sorununuz yoksa, İstanbul’dan uygun fiyata uçuş bulamadıysanız ve vizeniz varsa Sofya uçuşlarına bakmak avantajlı olabilir.  Sofya’ya uçak, otobüs ve trenle gitmek mümkün. Hem bir şehri daha görmüş olursunuz hem de gitmek istediğiniz yere çok daha ucuza uçarsınız.

KONAKLAMA TÜRÜNÜ SEÇMEK

Nereye ve nasıl gideceğinize karar verdikten sonra yapacağınız bir diğer şey doğal olarak konaklayacağınız yeri ve konaklama türünü seçmek. Gideceğiniz yere göre tam pansiyon ya da her şey dahil konaklamak bazen oda – kahvaltıdan çok daha ekonomik oluyor. O yüzden gideceğiniz yere göre konaklama seçiminizi yapmak en doğrusu.  Otel rezervasyonu için onlarca aracı kurum site var. Aracı kurumlardaki fiyatları karşılaştırabilir ve uygun olanı seçebilirsiniz. Bunun dışında otel ya da pansiyonun kendi web sayfasından da fiyatlara bakabilir ya da bilgi isteyebilirsiniz. Özellikle küçük işletmeler doğrudan iletişime geçildiğinde güzel indirimler yapabiliyor. Konaklama yerinizi seçerken daha önce aynı yerde konaklamış olanların yorumlarına ve değerlendirmelerine bakmakta fayda var. Pek çok sitede artık puanlama yapılıyor ve müşteriler yorum yazıyor. Bunları tek tek okumak kafa karıştırıcı olabilir ama puanı düşük olan yerlerde konaklamaktan kaçınmanızda fayda var.  

Nasıl bir tatil yapacağınıza göre konaklama türünüz değişecektir. Gideceğiniz yeri keşfetmek, birden fazla şehir görmek yani bir anlamda gezgin tatili yapmak istiyorsanız. Konaklama türünüzü buna göre seçmek en doğrusu olacaktır. Yakın yerler olsa bile iki kasaba arasında gidip gelmek yerine otel/pansiyon değiştirmek daha mantıklı olacaktır.

Otel ya da pansiyon yerine Airbnb ve benzeri sitelerden ev de kiralayabilirsiniz. Bu yöntemde konaklayacağınız yerde mutfak olacağı için yiyecek masraflarınız da azalacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta vergi, konaklama ve temizlik gibi gecelik masrafların toplandığında ne kadara yükseldiği olmalı. 

Gittiğiniz yerde toplu taşıma kullanacaksanız kaldığınız yerin duraklara yakın olması da bir başka dikkat edilmesi gereken nokta. 

VALİZ Mİ SIRT ÇANTASI MI?

Giyeceğinizden emin olmadığınız kıyafetleri, kullanmayacağınız eşyaları “belki lazım olur” düşüncesiyle valize koymayın. Büyük ve hantal bir valiz sadece uçak biletinizin ücretini değil tüm tatilinizi etkileyebilir. Toplu taşıma kullanabileceğiniz ya da yürüyebileceğiniz yerde valiz nedeniyle taksi kiralamak zorunda kalabilirsiniz. Tatil için eşyalarınızı hazırlarken yanımıza alacağınız eşyaları gideceğiniz yerin hava durumu ve ihtiyaçlarınıza göre belirlerseniz tatilinizi hem daha konforlu hem de daha ucuza getirebilirsiniz. Ne kadar az eşya o kadar çok özgürlük. 

İNTERNET KULLANIMINA DİKKAT!

Yurt dışında tatil yapıyorsanız internet kullanımı en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri. Tatile çıkmadan önce operatörünüzün yurtdışı paketlerini inceleyip faturanıza çok ağır hasarlar vermeyecek şekilde paket almak bir yöntem. Başka bir yöntem de “ESİM” (elektronik sim kart) kullanmak. Sadece internet hattı ESİM paketlerinde dikkat etmeniz gereken gideceğiniz ülkede kullanılıp kullanılmadığı. Onlarca ESİM paketleri var ama her ülkede kullanılmayabiliyor. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta telefonunuzun uyumlu olup olmadığı. 

ÜCRETSİZ GEZİ VE GİRİŞLERİ KAÇIRMAYIN

Sadece deniz tatili değil tarih ve kültür tatili yapıyorsanız ve Türkiye’de tatil yapıyorsanız hemen bir Müze Kart alın. Satın aldığınız günden itibaren bir yıl boyunca kullanabileceğiniz kart ile Türkiye’deki  müze ve ören yerlerinin hemen hemen hepsine ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Yıllık ücreti 60 lira olan Müze Kart’ı artık internetten satın alarak telefonunuza indirmeniz mümkün. 

Eğer yurtdışında tatil yapacaksanız gideceğiniz yerdeki ücretsiz ziyaret günlerine bakmanızda fayda var. Pek çok müze için ücretsiz giriş günü oluyor.  Gitmeden önce bakarsanız en azından bir iki yere girişi ücretsiz hale getirebilirsiniz. 

YEREL LEZZETLERİ TERCİH EDİN

Tatilde en büyük yaptığımız hatalardan biri yeme içme için turistik yerleri tercih etmek oluyor. Bu nedenle fatura da yükseliyor. Bunun yerine yerel halkın kullandığı işletmeleri seçmek hem yerel lezzetleri tatmanız hem de keseniz için faydalı olacaktır. 

 

ARŞİV