Tek teker üstündeki hayatlar…

Kadıköy yollarında tek teker bisiklet süren Dilara Özçelik ve Aras Acer, “Tek teker kullanmak çok farklı bir his, mutluluk kaynağı” diyerek, zor olduğunu düşünen herkesi tek teker denemeye davet ediyor

18 Temmuz 2018 - 14:53

Bisiklet kullanımın yoğun olduğu, belediyesinin bisiklet yolları inşa edip, bünyesinde bisiklet birimi bile açtığı Kadıköy’de artık tek tekerliler de var. İlçede, çift tekerlekli klasik bisiklet değil de tek tekerlekli bisiklet kullanımı gittikçe popülerleşiyor. Biz de tek teker tercih eden Kadıköylü iki kullanıcıyla konuştuk…

Dilara Özçelik  (20) : Tek teker bisiklet ayrı bir dünya…

  • Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık ve Sigortacılık okuyorum. Aynı zamanda bir organizasyon firmasında çalışıyorum. 1.5 yıldır tek teker kullanıcısıyım. Tek teker benim mesleğim oldu. Tek tekerle tanışmam  uzun bir hikaye fakat her anlattığımda beni mutlu eden, hayatımın dönüm noktası. Üniversitede her öğrenci gibi ben de para sıkıntısı çektim ve ek iş aramaya başladım. İnternette gördüğüm bir ilanda, kreşlerde etkinlik yaparken yardımcı olacak personel arıyorlardı. Ben de şansımı denemek istedim ve aradım. Daha önce yapmadığım için geri çevrildim. Tam ümidimi kesmişken bir telefon geldi, ertesi gün için iş olduğunu ve personel eksiğinin olduğunu söyledi. Ben de hemen kabul ettim. Şanlıymışım çünkü beni bu işe, yıllardır tek teker bisiklet kullanan ve Türkiye’nin en uzun tek teker bisikletine sahip Avrasya Sirki sanatçısı Şener Kaya çağırmış. Aradan biraz zaman geçtikten sonra bana tek teker bisiklete binmek ister misin diye sordu ve ben oyuncağımla bu vesile ile tanışmış oldum. Şener Bey bana o soruyu sorduktan sonra önümdeki iki haftayı  basketbol sahalarının tel örgülerine tutunarak tek tekeri kullanmayı öğrenmekle geçirdim. Şener bey beni hiç yalnız bırakmadı, büyük bir sabırla bana tek tekeri kullanmayı öğretti.
  • Temel olarak kullanmayı öğrendikten sonra ise Kadıköy’de bulundan Çadır Sirk Stüdyosu desteklerini hiç esirgemeden bana antrenman yapma ve kendimi geliştirme fırsatı sundu. Oraya her gittiğimde yeni bir şeyler öğrendim,  kendimi geliştirdim. Bu yüzden başta Şener Kaya olmak üzere bütün Çadır ekibine çok teşekkür ediyorum. Sonrasında Şener beyle provalar yapmaya başladık. Birlikte sahne alabileceğimizi söyledi. İnanmamıştım! Fakat zamanla benim de yapabildiklerim çoğaldı. Başlarda sadece asistan olarak sahne alıyordum daha sonra tek tekere binmeye ve lobut paslaşmaya başladım. Zaman geçtikçe gösterimize eklemeler yaptık ve artık ikimizin bir sahne gösterisi var.
  • Tek teker bisiklet benim için mutluluk verici bir iş. Oyuncağımla olmak beni farklı bir dünyaya götürüyor. Onunla sahne almak, vakit geçirmek çok güzel.  Üstündeyken herşeyi unutuyorum ve sadece onun hazzını yaşamaya çalışıyorum. Bu işi olabildiğince profesyonelliğe taşımak adına çaba gösteriyorum.
  •  Tek teker, denge gerektiren bir bisiklet türü. Ayakları iki pedala da aynı oranda ağırlık vermek ve belin dik durması gerek.
  • İnsanların ilk sorduğu soru “Kullanmak zor mu? “oluyor. Dilini bilmediğin bir ülkede yaşamak gibi fakat onun dilinden anladığın zaman bütün zorluklar kalkıyor. Ben de öğrenene dek zorlandım ama çalışarak aştım. 
  • Tek teker bisikletin kullanım açısından normal iki tekerlekli bisiklete benzeyen pek bir yanı yok. İkisi kesinlikle bir tutulamaz. Tek teker bisiklet ayrı bir dünya… Herkese tavsiye ederim. Meraklılarına ve tek tekeri öğrenmek isteyenlere benim de imkanlarından faydalandığım Çadır Sirk Stüdyosu’nu önerebilirim.
  • Hayatım boyunca farklı olmayı sevdim. Beni ayırt edecek bir şeylerin olması beni hep mutlu etti. Bir kadın olarak da bunu yapmak beni farklı kılıyor. Bu yüzden tek tekeri tercih ediyorum.  Ama farklı bir iş yaptığımız için de haliyle dikkat çekiyoruz. Bazen bu dikkati üzerimde görmek hoşuma gidiyor insanlara sevdirmek onların ilgisini toplamak. Fakat ben bir kadın olarak tek teker kullanıcısı olan erkek arkadaşlarımın yaşamadığı bazı hoş olmayan tavırlarla karşı karşıya kalabiliyorum. Bu bazen benim enerjimi alıyor bu nedenle iki tekerlekli normal bisikleti kullanmak daha cazip gelebiliyor.
  • Tek teker bisikletin ulaşım amaçlı kullanılmasından yana değilim.  Yurtdışında kullanıyorlar, çok da özeniyorum fakat burası Türkiye. İnsanlarımız normal bisiklet, kaykay, paten süren vs. hobilere sahip hiç kimseye saygı duymuyor ne yazık ki. 
  • Uzun yol tek teker kullanabilmek normal yollarda pek mümkün olmadığı için Kadıköy’ün sahili benim için bulunmaz bir yer… Kendimi rahat, huzurlu ve güvende hissediyorum.
  • 28 kişilik bir grubumuz var ki onlar da ulaşabildiklerimiz. Fakat bilmediğimiz şuanda grubumuz dışında tek teker kullanıcıları da var elbette. Çadır Sirk Stüdyosu’ndan performansçı/jonglör arkadaşların bir kısmı tek teker kullanıyor. Onlarla hafta sonları Moda sahilinde buluşup vakit geçiriyoruz.

Aras Acer (40): Tek teker hayatımın parçası…

  • Grafikerim, Moda’da yaşıyorum. 6 ayı aşkın süredir tek teker kullanıyorum. İlginç sporlara olan merakım beni tek tekere yönlendirdi. Tek teker hayatımın önemli bir parçası oldu. Elektrikli tek teker (e-unicycle) grubu sayesinde tanıştım. Gruptaki İngilizce öğretmeni Erdal Yalazan, Türkiye’de ilk kez Almanya’nın Qu-ax marka tek tekerinin Türkiye distribütörlüğüne sahip.  Tek tekeri bize tanıttı.
  • Tek tekerle dünya turunu gerçekleştiren Cary Grey ve Ed Prett’in bu konuda duayen olduklarını öğrendim. Hatta Pratt'in tek tekerle dünyayı dolaştığını ve Türkiye'den geçtiğini sonradan öğrendim. Böyle bir insanla tanışamamak, yanımdan geçip gittiğini bilememek beni üzdü. Ed Pratt gezisini yardım kuruluşu olan "School in a Bag" (Çantadaki Okul) destek amaçlı yapıyor. En son mesela Amerika Texas'ta 40 yıl önce 24 yaşında tek tekerle Amerika turu yapan biri, Ed Pratt aracılığıyla derneğe 370.000 dolar yardım etti. Bu benim için ilham kaynağı oldu. Benzer kampanyalarda yer alarak insanların birbirlerinin sorunlarını paylaşmalarını sağlamak istiyorum.
  • Gezilerimden en uzununu motosikletle iki yıl önce Türkiye’nin bütün sınır çevresini gezerek yaptım. Şimdi de “Dünyayı turlayabilir miyim?’’ diye düşünüyorum. Gezerken hayatımı sürdürmek amaçlı tek kişilik gösteri sanatlarını öğreniyorum. Resim benim gerçek bir hobim, bu becerinin üzerine neler ekleyebilirim diye kendimi zorluyorum. Keman enstrümanı eğitimini bir yıldır sürdürüyorum, jonglörlük öğrenimi ve ileri seviye İngilizce derslerine başlayacağım. İlk hedefim 2019’da tek tekerle Ege- Akdeniz turu yapmak. Ortalama 1500 km pedal çevireceğim. Türkiye tek tekerle en uzun yolu yapan biri olarak ilk olacağım için kendimi şanslı hissediyorum. 
  • Tek tekeri kullanabilmek için özel bir eğitim almadım. Teknik bilgileri Youtube’dan  öğrendim. Başlangıçta Yoğurtçu Parkı’nda iki- üç saatlik egzersizlerle bir haftada öğrendim ve üçüncü haftanın sonunda normal yolları kullandım.
  • Tek teker bisiklette başlangıçta denge sağlamak çok kolay olmasa da beyninizde çözebileceğiniz bir sorundur bu. Zor görünen fakat uygun zaman, duruş ve egzersizlerle kısa sürede öğrenilebilen, beden sağlığına uzun vadeli bir yatırım. Ayrıca refleksleri de geliştiriyor.
  • İnsanların sık sorduğu sorulardan biri; “Öğrenirken veya kullanırken hayati kazalar var mı?” Cevabım kesinlikle ‘hayır’. Normal bisikletlerden çok daha güvenli.
  • Tek teker kullanmak odaklanmayı kolaylaştırır. Almanya'da yapılan akademik bir çalışma tek teker kullanan öğrencilerin diğerlerine göre daha başarılı olduklarını göstermiştir.
  • İstanbul’da tek teker kullanan sayısı az. “Kritik azınlık” tanımını kullandığımız grupta şu an 28 kişi var. İstanbul ile Ankara sayının en çok olduğu yerlerdir. Kıbrıs, Amerika ve Somali gibi yurtdışında yaşayan iletişimde olduğumuz Türk kullanıcılar da var.
  • İnsanlara tek tekeri kesinlikle tavsiye ederim. Zor göründüğü fikrinden kurtulup hemen başlasınlar…
  • Bütün spor araçları için Kadıköy sahili bulunmaz bir fırsat alanı. Haftanın neredeyse her günü tek tekerle egzersiz yapıyorum. Yoğurtçu parkı- Haydarpaşa, Fenerbahçe ve Bostancı rotasını kullanıyorum. Uzun yol amaçlı kullandığımdan yolun durumu çok önemli. Fazla engebeli ve bozuk yollar tek teker kullanmayı zorlaştırıyor. Kadıköy’de yaşamak tek teker bisiklet öğrenmek için harika bir fırsat. Ama Moda semti deniz seviyesinden yüksek ve tepe bir konumu olduğundan manuel tek tekeri ulaşım için kullanmak zor.
  • Dilara’nın da içinde yer aldığı Çadır Sirk Stüdyosu grubuyla tanıştım. Bazı günlerde Moda sahilinde bir araya geliyoruz.


ARŞİV