Teoman Südor vefat etti

Türk resim sanatı bir İstanbul beyefendisini kaybetti

10 Eylül 2024 - 10:33

“Sonsuzluğun ve ışığın ressamı” diye adlandırılan Cumhuriyet’in ikinci kuşağının duayen ressamlarından Teoman Südor, 9 Eylül Pazartesi günü yaşamını yitirdi. Kadıköylü sanatçı, eşi Gülseren Südor, kızı Telga Südor Mendi, torunu Ege Mendi ve oğlu bildiği damadı Deniz Mendi tarafından, tüm sevenleriyle birlikte 11 Eylül Çarşamba günü sonsuzluğa yolcu edilecek. 

Cumhuriyet’in ikinci kuşağının duayen ressamlarından Teoman Südor, yaşamını yurtiçi ve yurtdışında eşi (kendisi gibi Bedri Rahmi Atölyesi’nden) Gülseren Südor ile birlikte sanatla iç içe bilgilerini öğrencilerine aktararak sürdürdü. Sanat camiasının çok sevilen kimliklerinden olan Teoman Südor, gerçek bir sanatçı ruhuna sahip olmasıyla, nezaketiyle, sevgisiyle, bilgeliğiyle ve doğa tutkunluğuyla tanınırdı. Südor, uzun yıllara dayanan sanatının içsel bilgeliğini, kurallarını ve tekniğini kendisini aşarcasına uygulayarak sonsuzluğu doğanın bilgeliğini usta fırçasıyla betimledi.

SÜDOR HAKKINDA

1943 yılında İstanbul’da doğan sanatçı, 1968 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’ni bitirdi. Öğrencilik döneminde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun masiyerliğini yaptı. 1968-1970 yılları arasında Özel Kadıköy Mimarlık Mühendislik Yüksek Okulu’nda Ercüment Kalmık ve Sabri Berkel’in asistanlığını yaptı. 1970-1974 yılları arasında bir yıl Perugia’da (İtalya) lisan eğitimi ve daha sonra da Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde temel tasarım eğitimi aldı. 1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki hocalığı sırasında Sanatta Yeterlilik (Doktora ) yaptı.  Başta İtalya ve Avusturya’da yurtiçi ve yurtdışında 70’ten fazla olmak üzere kişisel sergi açtı, pek çok ödül aldı. Yurtdışında 20’den fazla sanat fuarında eserlerini sergiledi. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda sempozyumlara çağrılı sanatçı olarak katıldı. Aynı zamanda bir gravür sanatçısı da olan Teoman Südor’un yapıtları yurtiçi ve yurtdışında çeşitli önemli müze ve özel koleksiyonlarda bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 


ARŞİV