Bazı eşyalar günümüzün büyük bir kısmında bizimle birlikteyken bazı eşyalar da tek kullanımdan sonra evimizin bir köşesinde çürümeye terk ediliyor. Fakat öyle bir an denk geliyor ki arkadaşlarınızla kamp yapacağınız ya da hep birlikte video oyunu oynayacağınız tutuyor. Kendinizde ya da arkadaşlarınızda ne kamp malzemesi ne de video oyunu olmayınca tek seferliğe mahsus olan bu aktiviteleri gerçekleştirebilmek için oldukça yüksek ücretlere eşya satın almak zorunda kalıyorsunuz. Tam olarak bu zorunluluğa karşı geliştirilmiş, kısa süreli faaliyetleriniz için gerekli eşyaları kiralayarak sahip olmanızı sağlayacak bir platform var. İsmi de Bumerangla. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek bünyesinden çıkan Bumerangla, paylaşım ekonomisini kullanarak dönemsel ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlıyor. Proje, elinizdeki açık hava sporu, eğlence ve fotoğrafçılık gibi kategorilerdeki ürünlerin atıl kaldığı zamanı değerlendirmesi esasına dayanıyor. Kiraya verenler o an ihtiyaçları olmayan bu ürünlerden gelir elde ederken kiralayanlar da bu kısa süreli ihtiyaçlarını kolayca ve devasa masraflar yaratmadan çözüyor. 25 yaşındaki Kadıköylü girişimci Merve Keleş, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Bumerangla’nın öyküsünü Gazete Kadıköy okurları için anlattı.
“PAYLAŞMAK KÜLTÜRÜMÜZDE VAR”
Bumerangla’nın nasıl bir çıkış noktası var?
Bumerangla eşya paylaşım platformu olarak hizmet veriyor. Paylaşım ekonomisini destekliyoruz. Bu ekonominin temelinde “sahip olmak” yerine ortak kullanım, eş sahiplik ve paylaşım var. Yakın zamanda 15 ülkede 15 bin tüketiciyi kapsayan bir araştırma raporunda Türkiye’nin, yüzde 9’luk bir oranla, paylaşım ekonomisine aktif katılımın en yüksek olduğu ülke olduğu ortaya konuldu. Paylaşmak bizim kültürümüzde var. Tüketim çılgınlığının yaşandığı ve yüksek maliyetler sebebiyle istediklerimize erişimin zor olduğu bir dönemdeyiz. Bu sebeple paylaşım ağını her sokakta mahallede şehirde örmek istiyoruz.
Proje ne zamandan beri faaliyet gösteriyor?
Bumerangla bir yaşında. Bir sene önce prototipimizle yola çıkarak bugüne kadar aslında bir çok insanı da bu fikre ortak ederek Türkiye’de ilk olan Bumerangla doğdu. Güzel bir topluluk var, gittikçe daha çok paylaşıyoruz.
Bumerangla kullancılara ne sunuyor?
Hepimizin bir hevesle alıp bir süre sonra unuttuğumuz, eskisi kadar kullanmadığımız eşyalarımız oluyor. Bir tarafta da elimizde bulunan eşyalara ulaşmak isteyen insanlar var. Bu iki taraf bumerangla.com’da buluşuyor. Bumerangla’da ücretli ve ücretsiz paylaşımlar var. Bir taraf elindeki eşyaları uygun fiyatlara kiralayarak, ek gelir elde edebilirken diğer taraf ise harcaması gerekenden çok daha az bir miktarla istediğine erişebiliyor. Böylece sık kullanılmayan ve atıl durumdaki eşyalar değerlendiriliyor.
Eşya kiralama süreci nasıl gerçekleşiyor?
Bumerangla.com’da iki taraf var. Platforma üye oduğunuzda eşya sahibi olarak, eşyayı fotoğraflayarak ve gerekli bilgileri girerek “ürün ekle” butonundan ekleyebilirsiniz. Ödünç alan taraf olarak, ihtiyaç duyulan eşyaya, kullanmak istenilen gün sayısı seçilerek talep gönderiliyor. Eşya sahibi talebi kabul ediyor. Ödeme sonrasında teslimat gerçekleşiyor. En çok ortak lokasyanda yüzyüze teslimat tercih ediliyor. Eğer ücretsiz bir paylaşım gerçekleşiyorsa, aynı şekilde talep gönderimi ve onay sonrasında, eşya teslim ediliyor.
“SATIN ALMAYA GEREK KALMAZ”
“Sen de paylaşırsan elimizdekiler hepimize yeter ve artık her şeyin var!” sloganı ne ifade ediyor?
Elimizde evimizde paylaşacağımız o kadar fazla şey var ki! Fotoğraf makinesinden, ev aletlerine, kitaptan hayvan dostlarımızın ihtiyacı olan eşyalara, koltuk değneği gibi medikal eşyalar, bebekler için araba koltuğu ve birçok şey. Zaten kaynaklar hepimizin elinde var. Aslında paylaşırsak, satın almaya gerek kalmadan ihtiyaç anında her şeye sahibiz ve kolayca erişebiliriz.Bu yüzden sen de paylaşırsan elimizdekiler hepimize yeter ve artık her şeyin var diyoruz!
Kullancıların şeffaflıkla ilgili kaygıları nasıl gideriliyor?
Güven ve şeffaflık değerlerini benimsiyoruz ve bunlar temel taşlarımız. Kullanıcılarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Sitemizde T.C kimlik doğrulaması, depozito blokesi ve yasal kiralama sözleşmesi sunuyoruz. Bununla ilgili geliştirmelere devam ediyoruz. Asıl amaç her iki taraf için de sağlıklı bir paylaşım gerçekleştirmek ve birbirlerine güven duyan topluluklar yaratmak.
“PAYLAŞIM EKONOMİSİ HEDEFLİYORUZ”
Bumerangla’nın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bugüne kadar sitemizde 500’ün üzerinde eşya paylaşıldı ve 2 binden fazla kişi paylaşım ağına katıldı.Paylaşım ekonomisi ile ilgili yayınlanan raporlarda, gelecek çok güzel. Büyük bir payla 15 ülke arasında paylaşım konusunda en aktif ülkeyiz. Kültürümüzde, köklerimizde. Daha çok kişiye daha çok kuruma dokunmak, anlatmak istiyoruz. Böylece ekonomik bariyerleri kaldırarak, her kesimden her yaştan insanın, istedikleri ve ihtiyaç duydukları her şeye kolayca erişebildikleri, bir paylaşım ekonomisi yaratmayı hedefliyoruz.
Bumeragla’nın Facebook, Twitter ve Instagram’daki sosyal medya hesaplarına bumerangla kullancı adıyla ulaşbilirsiniz.