Tombili'nin heykeli yapılıyor

Tombili, Ziverbey kaldırımlarında verdiği kendine has pozu ile herkesin gönlünü fethetmişti.

01 Eylül 2016 - 17:32

Kaan DERTÜRK
Tombili, Ziverbey kaldırımlarında verdiği kendine has pozu ile herkesin gönlünü fethetmişti. Öyle ki Tombili’nin ölümünün ardından heykelinin dikilmesi için change.org adlı sanal imza kampanya sitesinde yaklaşık 20 bin imza toplanmıştı. İmza kampanyasına kayıtsız kalmayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da kısa bir süre sonra Tombili’nin heykelinin yapılacağına dair olumlu yanıt vermişti. Verilen bu yanıtın üstünden 10 gün geçmesiyle birlikte heykel hakkındaki ayrıntılar da belli olmaya başladı. Tombili heykeli için hayvansever ve gönüllü bir heykeltıraş ile çalışarak vatandaşların talebine saygılı olmak isteyen Kadıköy Belediyesi, Seval Şahin’e teklifte bulundu. Şahin’in teklifi kabul etmesi üzerine Suadiye Tarihi Çarşı’daki atölyesinde Tombili’nin heykeli için çalışmaya başladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu ve aynı üniversitede yüksek lisansını tamamlayan Şahin, uzun yıllardan beri evinde kedisiyle birlikte yaşadığını belirtiyor. “Evinizde hayvanla birlikte yaşayınca sokaktaki tüm hayvanlara karşı sorumluluk duyuyorsunuz” diyen Şahin, Tombili’nin heykeliyle ilgili tüm gelişmeleri Gazete Kadıköy'e anlattı.

“GÖNÜLLÜ YAPIYORUM”
Seval Şahin, heykeltıraş sanatçısı olmasının yanı sıra hayvansever kişiliği ile de ön plana çıkıyor. Tombili’nin heykelini, Kadıköy Belediyesi’nin teklifi üzerine gönüllü olarak yapmayı kabul ettiğin söyleyen Şahin, “Her kedinin kendi kişiliği olduğuna inanıyorum. Ben de bir kedi annesiyim. Kedim ile Tombili arasında bağ kurdum. Eserimi gönüllü olarak sokak hayvanlarına karşı duyarlılığı arttırmak adına yapıyorum. Heykelde Tombili’nin her detayını yansıtmaya çalıştım.” dedi.

“YAŞADIĞI SOKAĞA GİTTİM”
Şahin, heykelin yapılması için Kadıköy Belediyesi’nin kendisi ile irtibata geçmesine çok mutlu olmuş. Tombili kedinin heykeline başlamadan önce yaptığı alan çalışmasını ise Şahin, şöyle anlatıyor: “Çalışmama başlamadan önce Tombili’nin yaşadığı mahalleye gittim ve zaman geçirdim. Çevre sakinleri ile Tombili hakkında sohbet ettim. Özellikle onu  besleyen kasapla sohbet etmek bambaşka oldu. Meşhur pozunu verdiği kaldırımın ölçülerini aldıktan sonra teknik eksiklerimi tamamlayarak bir an önce atölyemde çalışmalara başladım.”

 “ÜÇ GECE UYUMADIM”
“Bu projenin sorumluluğunu derinden hissediyorum” diyen Seval Şahin, atölyesinde zorlu bir çalışma süreci yaşamış. Tombili’nin, her kedide göremeyeceğimiz duruşunu heykele yansıtmanın zor olduğunun altını çizen Şahin, “Tombili’nin heykeli için ilk üç gece hiç uyumadan çalıştım. Atölyemde sabahlayarak Tombili’nin en ince detaylarını yansıtmaya gayret gösterdim. Hareketinden tutun, kas yapılarına, hatta tüylerine varıncaya dek özenli bir çalışma gerçekleştirdim. İnternette var olan fotoğrafları çok yetersizdi ve tek açılıydı. Anatomik yapısını oluştururken çok zorlandım. Fazlasıyla karakteristik bir hareketti. Komşu atölyemin kedisi Badem, bu aşamada bana modellik yaptı. Badem’de oldukça kilolu bir kedidir. Badem’i, Tombili’nin pozisyonlarına sokarak heykelin altyapısını oluşturdum. 10 gündür aralıksız çalışıyorum. Kadıköylülerin yoğun talebi ve sokak hayvanlarına gösterdikleri bu ilgiden sonra bir an evvel heykeli bitirebilmek için geceli gündüzlü çalışıyorum.” diye konuştu.

“HEYKEL ZİVERBEY’E DİKİLECEK”
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Şahin, Tombili’nin heykeliyle ilgili müjdeli haberi de verdi. Tombili’nin heykeli, eylül ayının sonunda unutulmaz pozunu verdiği Güleç Sokak’ta olacak. Heykel için hem fiziksel hem de anlamsal olarak en uygun yer olduğunu söyleyen Şahin, “Heykelin dikileceği alanın kararını Tombili’yi sevenler almış ve sosyal medyada paylaşmıştı. İnsanların, heykeli tüm açılardan görme avantajları da olacak. Tombili’nin heykelini yaptığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Özellikle sokak hayvanlarına karşı duyarlılığını arttırmak adına önemli bir proje olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 

Etiketler; tombili

ARŞİV