Torun bekleyenlere yol gösterici bilgiler!

Kadıköy Belediyesi'nin ailenin yeni üyesinin keyifli bir şekilde karşılanması amacıyla hayata geçirdiği “Torunumu Beklerken” projesinin bu dönemki eğitimi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği'nde gerçekleşti

07 Nisan 2022 - 10:00

Ailenin yeni üyesinin gerginlikten uzak keyifli bir şekilde karşılanması, bebeğin gelişimine zarar verecek uygulamalardan kaçınılması amacıyla Kadıköy Belediyesi'nin hayata geçirdiği “Torunumu Beklerken” projesi devam ediyor. Anne ve babaların bakış açısı farkı nedeniyle ebeveynleri ile yaşayabilecekleri çatışmalara çözüm bulmanın amaçlandığı projede, büyükanne ve büyükbabalarla kuşak çatışması, bebeklerde acil durum uygulamaları, bebek bakımında doğru bilinen yanlışların öğretilmesi, bebek bakımında büyükanne ve büyükbabaların rollerinin netleştirilmeye çalışılması hedefleniyor. 

Büyükanne ve dedelerden yıl içinde gelen taleplere göre oluşturulan eğitim programı, Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği'nde Çocuk Muayene Doktoru Demet Özkan ile Psikiyatri Uzmanı Osman Ağa Önal tarafından iki gün süre ile veriliyor. 

“Bebek bakımı”, “Bebek Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar”, “Büyükanne ile Büyükbabalık Rolü”, “Kuşak Çatışması” gibi konuların ele alındığı eğitim, 29 ile 30 Mart tarihinde Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği'nde gerçekleşti. 

“ARI SOKMASINDA NELER YAPILMALI”

Torunlarını yeni bilgiler öğrenerek, var olan bilgilerini tazeleyerek karşılamak isteyen dedelere, anneannelere ve babaannelere Doktor Demet Özkan ile Osman Ağa Önal önemli ve yol gösterici bilgiler verdi. Eğitimin ilk gününde Çocuk Muayene Doktoru Demet Özkan, bebek gelişimi, bebekler nasıl beslenir ve uyutulur, kıyafet seçimi nasıl olmalıdır, acil ve tehlikeli durumlarda ilk yardım uygulaması, arı sokmasında neler yapılmalı gibi daha birçok konu hakkında değerli bilgiler paylaştı. 

“Arı sokmasında su ve sabun ile yıkamak gerekiyor. İğne görülüyorsa çıkarılabilinir. Çocuk alerjik bünyeye sahip ise doktora götürülmeli” diyen Doktor Demet Özkan bilgilendirmeye şöyle devam etti: “Kulak temizliğinde dış kulak yoluna pamuklu çubuk sokulmamalı. Banyo sonrası dış kulak yolunun girişindeki ıslaklık alınabilir. Diş çıkmaya başlamadan önce diş etlerini temizlemeye gerek yok. Ama dişler çıkmaya başladığında beslenmeden sonra ıslak bir tülbent ile silinebilir ya da bir fırça ile çocuğun dişleri temizlenebilir.”

“TATLI GIDALARLA BAŞLANMAMALI”

Ek beslenmeye erken başlama gibi bir eğilim var. Anne sütü alınıyorsa 6. aydan önce başlamamak gerekiyor. Bu durum besinlere bağlı alerjinin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Tatlı gıdalarla ek beslenmeye başlanmamalı. Tatsız gıdaları almak istemeyebilir. O yüzden sebzeler ile başlanmalı sonra meyveye geçilmelidir. Meyvelerden de ilk etapta muzla değil örneğin elma ile başlanabilir. Mevsiminde sebze ve meyve verilmelidir.”

“Sarılık, cilt renginin ve göz aklarının sarıya boyanmasıdır” diyen Doktor Özkan, “Doğumdan sonraki ilk iki günde, özellikle ilk 24 saat içinde oluşan tüm sarılıklar tehlikeli ve acildir. Doğumdan sonra 14 gün geçmesine rağmen kaybolmayan hafif seyirli sarılık vakalarında da doktora başvurulmalıdır” dedi. 

“ANNE ÖN PLANDA OLMALI”

Eğitimin ikinci gününde ise Psikiyatri Uzmanı Osman Ağa Önal, doğum sonrasında çocuk odaklı aile ilişkilerinde yaşanabilecek değişiklik üzerinde durdu; anneye hamilelik, doğum sonrası ve lohusalık sürecinde nasıl yaklaşılması gerektiğini belirtti. 

Önal şöyle devam etti: “Doğum ile birlikte hormonlar yine değişiyor. Anne korumacı, kaygılı, endişeli ve ağlamaya yatkın oluyor. Eğer bu durumlar 40 gün sonra da devam ediyorsa lohusalık depresyonudur. Anne çok sevdiği ve istediği bir varlığı kucağına alıyor. Bakabilecek miyim, besleyecek miyim endişesi yaşıyor. Ne yapacağını bilemiyor. Anne bu süreçte ön planda olmalı ve desteklenmeli. 

“ANNENİN GÜVENDİĞİ BAKMALI”

Anne kime güveniyorsa anneden sonra bakım veren kişi olmalı. Güvenli bağlanma için de bakım veren kişi kısa sürede değişmemeli. Kızınız ‘anne iki hafta kal’ diyorsa kalın. Anneler ve babalar çocuklarının anne olabileceği düşüncesine çok da hazır olmuyorlar. Onu hala çocuk olarak görebiliyorlar. ‘Sen hiç çocuk bakmadın. O bakamaz’ gibi düşünceler oluyor. Bu da kuşak çatışmasını doğurabiliyor. Anne olmuş kızına tecrübeleriniz ile destek olabilirsiniz.”

“KIZIMIZ RANDEVU ALARAK SÜRPRİZ YAPTI”

Eğitim programına eşi Zühal Erol ile birlikte katılan Aydın Erol, “Bebek bekleyen kızımız bu programı takip ediyormuş. Size bir sürprizim var dedi. Bizim için randevu almış. Biz de katılmaya karar verdik. Eğitim sayesinde doğru bildiğimiz yanlışlar olduğunu gördük. Beslenmesinden banyosuna kadar çok değerli bilgiler edindik. Aldığım notların hepsini kızıma ileticem” derken Sevtap Özel de şunları söyledi: “Sosyal medyadan belediyeyi takip ediyorum. Oradan haberdar oldum. Kızım 6 aylık hamile. Bilgileri yenilemek gerekiyordu. Herşey çok çabuk değişebiliyor. O  yüzden katıldım. Gözler, kulak, alması gereken vitamin oranları, kakasının rengi gibi daha birçok konu hakkında yol gösterici bilgiler edindim.”

Huriye Komsuoğlu ise şunları söyledi: “Ataşehir İçerenköy'de oturuyorum. Sosyal medyadan gördüm. Çok hoşuma gitti ve katılmak istedim. Çocuklarımın planlarında çocuk sahibi olmak var. Ben de planlarımın içine aldım. Birebir eğitim olması çok iyi oldu. Aklımıza takılan konuları sorabiliyoruz. Doktorlara çok teşekkür ediyorum.”

“BİLGİ ALMAK VE KATILMAK İÇİN İLETİŞİM ADRESLERİ”

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği'nde gerçekleşen eğitimler hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler (0216) 348 40 27, (0216) 418 88 30  numaralı telefonları arayabilir. Proje kapsamında eğitim almak isteyenler de  (0216) 348 40 27  numaralı telefonu  arayarak randevu oluşturabilir. 

 

 

ARŞİV