Türkiye'nin ilk ileri dönüşüm festivali

Hasanpaşa’da yapılacak İleri Dönüşüm Sanat ve Tasarım Festivali’nde, atıklara ikinci şans veren tasarımlar ve sürdürülebilirliği sorgulayan sanat yerleştirmeleri yer alacak

01 Haziran 2022 - 14:18

“Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul, Upcycle İstanbul Art and Design Festivali’yle (İleri Dönüşüm Sanat ve Tasarım Festivali) ileri dönüşüm hareketini başlatıyor. İleri dönüşümü odağına alan ve sanatın dönüştürücü gücünden faydalanarak kaynakların verimli kullanımı ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan festival, sürdürülebilir bir yaşam için dönüşüme hazır herkesi 4-5 Haziran tarihlerinde Müze Gazhane'ye bekliyor. “Upcycle You” çağrısıyla bireyi önce kendinden başlayarak ileri dönüşüme çağıran festival, sürdürülebilir bir hayatı ve daha yaşanılabilir bir gezegeni dert edinen herkesi beraber hareket etmeye davet ediyor.

ATIKLARDAN SANAT

Bilal Yılmaz, Ilgın Seymen, Murat Fesih Avcıbaşı, Gamze Eskinazi gibi sanatçıların ileri dönüşüm kavramından ilham alarak atıklardan dönüştürdüğü eserlerinin sergileneceği festivalde, sıkıştırılmış karton içecek atıklarından imal edilen standlar kullanılacak. Festivalde, üniversite öğrencileri sürdürülebilir moda sergileri açacak, sahnede atık malzemelerden enstrümanlarla müzik yapan Fungistanbul grubu konser verecek. 

ATIK SERAMİKLER TABELA OLACAK

Etkisi Müze Gazhane'yle sınırlı kalmayacak etkinlikler, ilerleyen aylarda İstanbul sokaklarının da dönüşümüne öncülük edecek. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'nin (KTSM) öncüsü olduğu “İyi Bak Dünyana” hareketi kapsamında, sonbaharda, Upcycle İstanbul Platformu ileri dönüşüm sokak tabelaları projesi hayata geçirilecek. KTSM'nin odak alanlarından biri olan seramiği merkeze alan bu özgün ve yenilikçi proje kapsamında düzenlenecek sanatçı atölyelerinde zanaatkarlar ve öğrencilerin katılımı ile atık seramiklerden tasarlanacak olan sokak tabelaları, KTSM'nin konumlandığı Karaköy sokaklarında sergilenecek.

Upcycle nedir?

 “Yaratıcı yeniden kullanım” veya “Eskiye değer katan dönüşüm” olarak tanımlanan upcycle, atık malzemeleri, eski veya istenmeyen ürünleri, daha iyi kalitede, daha değerli, yeni tasarımlar haline getirme işlemi. Upcycle İstanbul, sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratan, çevreye, doğaya, insana saygılı topluluklarla beraber hareket eden, sürdürülebilir sosyal etkisi olan bir platform. Pazarlama iletişimi, etkinlik yönetimi ve kültür sanat alanlarındaki tecrübelerini toplum yararına değerlendirmek isteyen Arzu Özarı Semiz (Keçi Events) ve Şebnem Alkın (Atnivocom) tarafından geçen yıl kuruldu. Platform, ileri dönüşümü odağına alarak bireylerde kaynakları verimli kullanma ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmaya yönelik interaktif sanat ve tasarım içerikleri üretiyor.


ARŞİV