Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, 6 Mayıs 1972'de idam edilen devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın aramızdan ayrılışının 50. yıldönümünde anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
5 Mayıs'ta açılan ve 30 Haziran'a kadar görülebilecek “Bir Avuçtular, Deniz Oldular” sergisinde 68 kuşağının miting ve eylem fotoğrafları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yakalanma kararları, mahkeme ve idam süreçleri yer alıyor. Sanatçı Bedri Baykam’ın Denizler ve 68’lilerin eylemlerini konu aldığı tabloları ile Turgut Kahraman'ın" 68" isimli Denizler ve yoldaşlarını resmettiği 8 metrelik tablosu da sergileniyor.
YEŞİL PARKA, POSTAL, KAZAK...
Sergide, Deniz’in eşyaları arasında, yeşil parkası, idama giderken ayağında bulunan postalı, kıyafetleri ile okul kitapları; Sinan Cemgil'in fotoğrafları ve belgeleri; Hüseyin İnan’ın ise idamından sonra üzerinden kesilerek çıkartılan kazağı, idama giderken ayağındaki lastik ayakkabıları, kitapları, ve idamından sonra cebinden çıkan 19 lira 35 kuruş parası da sergiyi gezenleri hüzünlendiren eşyalar arasında yer alıyor.
Serginin açılışı, 5 Mayıs Perşembe günü gerçekleşti. Açılışa, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile eşi Rojvan Odabaşı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş ile Hüseyin İnan’ın kardeşi İrfan İnan, Celal Doğan, Berhan Şimşek, Bedri Baykam ve çok sayıda kişi katıldı.
“MÜCADELE DEVAM EDİYOR”
Serginin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı şunları dile getirdi: “Bugün burada küçük bir sergi açıyoruz belki. Ama anlamı çok büyük. 50 yıl önce Deniz Gezmiş'i, Hüseyin İnan'ı ve Yusuf Aslan'ı idam sehpasında kaybettik. Onların vermiş olduğu ve bittiği sanılan mücadele Türkiye topraklarında devam ediyor. 68'de emperyalizme karşı mücadele ediyorlardı. 50 yıl önce doğa, çevre ve Mustafa Kemal için de mücadele ediyorlardı. Bugün o mücadele farklı bir şekilde aynı amaç ve ideallerle devam ediyor. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunuyum. 20-25 yıl önce Denizlerin sıralarında oturdum. Biz farklı bir kuşaktık. Yine aynı mücadeleyi veriyorduk.”
“YA VATAN YA ÖLÜM”
“Demokrasi sorunu o gün vardı, bugün de var. O gün bir mahkeme kuruldu. Bir tiyatro oynandı. Ve sonucunda ne yazık ki idamlar oldu.” diyen Başkan Odabaşı, “Bugün de bir mahkeme kuruldu. Gezi'de mücadele eden insanlar ceza aldılar. 50 yıl önce ne vardıysa bugün de aynısı vardı. Kadıköy Belediyesi Başkanı olarak Mustafa Kemal'in yolunda gitmeye, Samsun'dan nasıl yola çıkıp yürüdülerse biz Kadıköy'den o değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu serginin öznesi de yüklemi de vatan. Konuşmamı Deniz Gezmiş'in babasına yazdığı bir mektubun son cümlesi ile bitiriyorum “Ya vatan ya ölüm.” ifadelerini kullandı.
“ÜZÜNTÜ DEĞİL MÜCADELDE GÜNÜ”
Odabaşı'nın ardından söz alan Bora Gezmiş ise şunları söyledi: “Başkanın bu sergiye çok emeği var. Teşekkür ediyorum. 6 Mayıs'ı bir üzüntü değil her sene mücadele günümüzün tazelendiği bir gün olarak görüyoruz. Bu sergiyi o yüzden açtık. Gençlere bir şeyler vermek için. Geldiğiniz için çok sağolun. Bizi mutlu ettiniz.”