Umudun sesi: “Sesli Kütüphane”

Kadıköy Belediyesi’nin sosyal projelerinden biri olan Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi, onlarca gönüllüsüyle çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

15 Kasım 2018 - 17:00

Kadıköy Belediyesi’nin dezavantajlı grupları önceleyerek yaptığı sosyal projelerden biri olan “Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi”, 2011 yılından beri çalışmalarına devam ediyor. Görme engellilerin kitap dinleyebilmeleri için sesli betimlemelerin yapıldığı merkezde, yüzlerce gönüllü, binlerce kitabı görme engellilerin dinlemesi için sesli betimledi.

Bu betimlemeler merkezin çalışanları Kenan Demir ve Didem Oktay tarafından merkezin web sitesine yüklenirken, Türkiye’nin her tarafından görme engelli okuyucular merak ettikleri kitabı dinleme fırsatı buldu.

Görme engellilerin talepleri dâhilinde Braille alfabesiyle baskının da yapıldığı merkezdeki çalışmaları, Kenan Demir gazetemize anlattı.

“FARKINDALIK YARATIYOR”

Sesli Kütüphane’nin görme engellilerin kitaplara erişiminin faydası dışında Kadıköy’de eğitimini sürdüren gençlere engellilere karşı büyük bir farkındalık yarattığını söyleyen Demir, “Üniversite veya lise öğrencileri de gelip bizde kitap seslendirmesi yapıyorlar. Üniversitelerdeki ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamında gelen bir çok üniversiteli öğrenci var. Okula karşı sorumluluklarını burada yerine getiriyorlar. Aynı zamanda gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki bu öğrencilerin çoğu ilk defa burada engellileri tanımış oluyor. Bu öğrencilerin bir kısmı dersleri bitse dahi burada gönüllü okuyuculuğa devam ediyor.” dedi.

“600’DEN FAZLA GÖNÜLLÜ, 3064 SESLİ KİTAP…”

Demir, çocuk kitaplarından, dünya klasiklerine; tarihten, felsefeye konu ayırt etmeksizin bütün kitapları betimlemeye çalıştıklarını söylerken görme engelliler tarafından talep edilen kitaplara öncelik verildiğinin altını çiziyor. 2011 yılından bugüne kadar 300’ü aşkın görme engellinin sesli kütüphaneden faydalandığını söyleyen Demir, 600’den fazla gönüllünün de 3 bin 64 kitabın betimlemesini yaptığını belirtiyor.

Görme engellilerin dinlemek istedikleri kitapları ve Sesli Kütüphane’ye önerilerini iletmesini istediklerini söyleyen Demir, kütüphanenin web sitesindeki formu doldurarak Sesli Kütüphane’ye ulaşılabileceğini söylüyor.

“GÜZEL TEPKİLER ALIYORUZ”

Görme engellilerden ve ailelerinden çok güzel tepkiler aldıklarını söyleyen Demir, herkesin projeye katkı sunmak için ve daha da büyümesi için taleplerde bulunduğunu belirtiyor. Bu talepler ve öneriler doğrultusunda Sesli Kütüphane’nin kendini sürekli yenilemeye çalıştığını söyleyen Demir, bir gönüllü betimleyicinin başından geçenleri şöyle anlatıyor: “Okuyucularımızdan biri başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor: ‘Ben yolda yürüyordum. Bir görme engelliyi gördüm ve ona ‘Ben Kadıköy Belediyesi’nin Sesli Kütüphanesi’nde kitap seslendirmesi yapıyorum’ diyerek projeden bahsettim. Daha sözümü tamamlamadan görme engelli okuyucu bana daha önce ismimi söylememe rağmen bana ismimle hitap ederek projeden bilgisi olduğunu söyledi.’ Görme engelli onun seslendirdiği birçok kitabı dinlemiş, kendisini sesinden hemen tanımış. Bu okuyucumuzu çok mutlu etmiş, bu olayı bize sevinçle anlatmıştı.”

“BAĞIŞLARI BEKLİYORUZ”

Kadıköylülerin görme engelliler konusunda oldukça duyarlı olduğunun altını çizen Demir, kütüphaneye birçok bağış geldiğinin fakat kitapların genelde eski tarihli olduğunu belirtiyor. Görme engellilerin daha güncel kitapları talep ettiğini söyleyen Demir, “Bizim Kadıköylülerden bir beklentimiz var. Genelde bağış kitapları geliyor fakat bunlar daha çok eski kitaplar oluyor. Güncel kitaplara ihtiyacımız var çünkü onlardan daha fazla talep geliyor.” diyor.

“BELEDİYELERİN İŞİ SADECE ÇÖP TOPLAMAK DEĞİL”

Emekli olduktan sonra birçok sosyal sorumluluk projesinde yer alan, Sesli Kütüphane’nin gönüllü okuyucularından Şelale Şener, “Bazı konularda farkındalık yaratılması için kendimce çabalar gösteriyorum. Bu kapsamda Kadıköy Belediyesi’nin işaret dili kursuna katıldım. Orada bir arkadaşım vasıtasıyla buraya kayıt oldum. Bir yılı aşkın süredir burada kitapları seslendirmeye devam ediyorum.” sözleriyle sesli kütüphaneyle nasıl tanıştığını aktardı.

Yerel yönetimlerin görevinin sadece çöp toplamak ya da yol yapmak olmadığını belirten Şener, Kadıköy Belediyesi’nin bu konuda diğer belediyelere bir örnek olduğunu belirtirken, “Yerel yönetimler bölgede oturan kişilerin kültürünün ve eğitiminin arttırılması için de çalışma yapmalılar. Birey olarak bizler de elimizden geldiğince bir şeyler yapmak istiyoruz fakat hem ekonomik anlamda hem de bir karar verici mekanizma olması sebebiyle yerel yönetimler, bu konuda daha fazla çalıma yapabilirler.” dedi.


ARŞİV