Üniversiteliler için Kadıköy rehberi

Kadıköy’deki üniversitelerden birine kayıt yaptıran ya da Kadıköy’de sosyalleşmek isteyen yeni üniversiteler için küçük bir rehber hazırladık

20 Ekim 2023 - 07:30

Üniversite kayıt işlemlerinin ardından 2023-2024 eğitim dönemi de başladı. İstanbul Türkiye’nin en çok üniversiteye sahip illeri arasında yer alırken Kadıköy’de de beş  üniversitenin kampüsü bulunuyor. Kadıköy öğrencilerin hem sosyalleştiği hem de eğitim gördüğü ilçeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Üniversiteye yeni başlayan gençler için kısa bir Kadıköy rehberi hazırladık.

KADIKÖY’Ü TANIMAK

Kadıköy’ü bilmeyen Kadıköy’de yaşamamış olan herkesin düştüğü hatalardan biri Kadıköy’ü Çarşı ve Moda’dan ibaret sanmak. Oysa 25,20 kilometrekare yüzölçüme sahip Kadıköy’de tam 21 mahalle var ve Haydarpaşa’dan Bostancı’ ya yaklaşık 21 kilometrelik uzun bir sahil şeridine sahip. Yani deniz kenarında uzun yürüyüşler ya da bisiklet turları yapabilirsiniz. Altı tepe üzerine kurulu ilçede en çok bilinen yerler Moda, Rasimpaşa ya da namıdiğer Yeldeğirmeni olsa da Kozyatağı, Bostancı, Göztepe, Fenerbahçe, Zühtüpaşa, Acıbadem ile bir uçtan diğer uca her mahallesinde sosyalleşme olanaklarının mümkün dolduğu nadir ilçelerden biri Kadıköy. 

BARINMA VE BESLENME

Marmara Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri, Okan Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi kampüslerinin olduğu Kadıköy’de eskiden de ev kiraları yüksekti son iki yıldır ise kesinlikle erişilebilir değil. Yine de bir fikir oluşturmak için birkaç bilgi vermeden geçmeyelim; Kadıköy’de paylaşımlı evlerin yani odaların aylık kirası 3 bin liradan başlıyor. En düşük ev kirası ise sahibinden.com bilgilerine göre 10 bin lira. Sitede Hasanpaşa’da bodrum kattaki daireyi saymazsak “oturulabilir” olarak değerlendirebilecek dairelerin aylık kiraları ise 16 bin liradan başlıyor. Hasanpaşa, Merdivenköy, Acıbadem kampüslere yakınlığı ve kiraların diğer mahallelere göre daha ‘makul’ olması nedeniyle üniversite öğrencileri tarafından tercih edilen mahalleler arasında. Yeldeğirmeni’nde ise öğrenciye oda kiralama sistemi yaygın. Çoğunluğu eşyalı olan odaların kiraları faturalar dahil genellikle 5 bin lira ile 8 bin lira arasında değişiyor.

Oda ya da ev kiralayan ve eşyaya ihtiyacı olanlar için Caferağa mahallesi Sakız Sokak’taki Çiftçioğulları Mobilya ve Osmanağa mahallesi Süleymanpaşa Sokak’taki spotçu ve ikinci el eşya mağazaları seçenekler arasında. Bir diğer alternatif ise Hasanpaşa’da Salı Pazarı’nda Cuma günleri kurulan ikinci el eşya pazarı. Perdeden çaydanlığa, tabaktan, ocağa ev için gerekli olan pek çok eşyayı uygun fiyatlarla alabileceğiniz pazarda ikinci el kıyafetler de satılıyor. 

Kadıköy’de yemek yemenin başka ilçelere göre daha maliyetli olduğu bir gerçek. Buna rağmen her bütçeye uygun yemek yeme alternatifleri açısından da oldukça zengin. Kadıköy’ün hemen her mahallesinde esnaf lokantası var. Halitağa ve Çarşı’da halk lokantaları adıyla uygun fiyatlara yemek yeme alternatifleri var. Kadıköy’deki restoran ve kafeler de zaman zaman olanakları ölçüsünde üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek desteği veriyor. 

BELEDİYE GENÇLERİN YANINDA 

Barınma, yeme içme meselelerini çözen fakat ders çalışmak için mekan sıkıntısı yaşayan üniversite öğrencilerinin imdadına Kadıköy Belediyesi yetişiyor. Kadıköy’de Beşiktaş iskelesinin karşısındaki Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK) hem yeri hem zengin kitaplığı hem de olanakları ile öğrenciler için önemli bir şans. Haftaiçi 09.00-21.00 saatleri arasında açık olan kütüphane kapsamlı kitap, süreli yayın, görsel materyal, CD koleksiyonu ve fotoğraf negatifi arşivinin yanı sıra bilimsel toplantı, konferans, sempozyum, seminer ve sergiler gibi nitelikli kültürel etkinlikler de ev sahipliği yapıyor. Belediyenin bir başka mekanı olan İDEA ise Moda’da denize nazır ders çalışmak isteyenler için şahane bir alternatif. İDEA Derslik’ten üniversite öğrencileri, araştırmacılar, serbest çalışanlar olmak üzere herkes herhangi bir ücret ödemeksizin yararlanabiliyor. Haftanın yedi günü, resmi tatiller dışında 09.00 – 21.00 saatleri arasında açık mekanın bir de kafeteryası bulunuyor. Bağdat Caddesi’nde yer alan Muhtar Özkaya kütüphanesi de kaynak kitap arayışında olan gençler için gidilebilecek kütüphaneler arasında yer alıyor. 

Ders kitaplarını ikinci el satın almak isteyen gençler için Akmar Pasajı mutlaka uğranması gereken bir yer. Onlarca kitapçının yer aldığı pasajda gerekli kitapları uygun fiyata satın almak mümkün. 

Kadıköy sosyalleşmek için sayısız alternatifin bulunduğu yerlerden biri. Kültür- sanat merkezleri, spor salonları, parkları, dernekleri, sosyal klüpleri ve atölyeleri ile ne ararsanız var denebilecek ilçelerden biri Kadıköy. Kadıköy Belediyesi’nin spor alanları, parkları ve kültür sanat merkezleri ve kurslarıyla sosyalleşmek isteyen gençler için çok fazla olanak sağlıyor. İşte bunlardan bir kaçı:

GENÇLİK SANAT MERKEZİ 

Acıbadem Mahallesi’nde tarihi bir konakta yer alan yer alan Gençlik Sanat Merkezi’nde piyano, keman, çello, gitar, bağlama, perküsyon, bateri, Türk vurmalı çalgıları, akordeon, şan, yaratıcı drama, yaratıcı yazarlık, bağlama, dans atölyeleri yapılıyor. 14 ile 22 yaş arasındaki gençlerin katılabileceği atölyelerin tamamı ücretsiz. 

İletişim: Acıbadem Mahallesi, Nazif Bey Sokak, No:17 Kadıköy.  (0216) 418 60 34 

KARİKATÜR EVİ

Gençlik Sanat Merkezi’ne komşu diyebileceğimiz Karikatür Evi, çizgiye meraklı herkese kapısı açık olan yerlerden biri. Karikatür, illüstrasyon, çizgi roman atölyelerin yapıldığı Karikatür Evi’nde zaman zaman sergiler ve söyleşiler de yapılıyor. Karikatür Evi’ndeki tüm atölye ve sergiler de ücretsiz. 

İletişim: Hasanpaşa Mahallesi Kurbağalıdere Caddesi No: 69 Kadıköy 0216 418 10 49

YÜZME HAVUZU VE SPOR MERKEZİ 

Yarı olimpik yüzme havuzu bulunan Acıbadem Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi’nde pilates, yoga, zumba, temel jimnastik, cardio kickbox, dersleri veriliyor.  

İletişim:Acıbadem mahallesi Muhittin Üstündağ caddesi No:2 Telefon: 0216 339 80 46 – 340 59 65

KÜLTÜR MERKEZLERİ

Kültür- sanat etkinliklerine meraklı gençler için güzel haber şu ki; Kadıköy Belediyesi’ne bağlı kültür merkezlerinde ücretsiz pek çok etkinlik oluyor. Ücretli etkinlikler de başka kültür merkezlerine göre oldukça hesaplı. Kadıköy’ün merkezindeki Barış Manço Kültür Merkezi,  Rasimpaşa’da Yeldeğirmeni Sanat, Kozyatağı Kültür Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi, Süreyya Operası, Alan Kadıköy, Sinematek/Sinema Evi’nde gerçekleşen etkinlikleri http://kultursanat.kadikoy.bel.tr/tr/kadikoyde-kultur-sanat adresinden takip edebilirsiniz. 

Önemli not: Kadıköylüler olarak Boğa’nın önünde, yanında fotoğraf çektirmiyoruz :)

 


ARŞİV