Üniversiteliler maddi zorluklarla boğuşuyor

Ipsos’un araştırmasına göre üniversite öğrencilerinin yüzde 28’i tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışıyor. Eğitiminin aile bütçesini çok zorladığını belirtenlerin oranı yüzde 38 olurken, okulunu dondurmayı düşünen öğrencilerin oranı geçen yıla kıyasla yüzde 4 yükseldi

17 Ekim 2024 - 11:19

Geçen seneye kıyasla bu sene, üniversite öğrencileri kendi şehrinde mi farklı bir şehirde mi okumak istiyor? Devlet yurdunda yer gelmediği durumda öğrenciler ne yapıyor? Okulunu dondurmayı düşünenlerin oranı da geçtiğimiz seneye kıyasla ne durumda? Üniversite öğrencilerinin yüzde kaçı tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışıyor? Gündeme dair araştırma ve anket çalışmaları yapan Ipsos, geçtiğimiz günlerde üniversite öğrencilerinin ekonomik ve sosyal sıkıntılarını içeren araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

KENDİ ŞEHİRLERİNİ TERCİH EDİYORLAR

Üniversiteye yeni başlayacak öğrencilere yaşadıkları şehirde mi yoksa şehir dışında bir okul mu tercih edecekleri soruldu.  Son 3 yıldır kendi şehirlerindeki üniversiteleri tercih edenlerin oranı giderek arttı. Bu yıl, her iki öğrenciden biri kendi şehrindeki bir üniversiteye gideceğini belirtiyor. Araştırma metninde yer alan uzman görüşünde yıllar içinde ülkedeki üniversite sayısının artması bu oranın yükselmesinde bir etken olabileceği ancak öğrencilerin kendi şehirlerinde bir üniversite tercih etmelerinde ekonomik koşulların etkisinin de incelenmesi gerektiği ifade edildi.

YÜZDE 28’İ ÇALIŞIYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre ülkedeki ekonomik kriz ve yoksullaşma üniversite öğrencilerini de doğrudan etkiliyor. Maddi zorlukların üstesinden gelebilmek için öğrencilerin bir kısmı burs başvurularında bulunuyor ya da çalışıyor. Her 10 üniversite öğrencisinin 4’ü ortalama 2 farklı kuruma burs için başvurmuş ya da halihazırda burs alıyor. Belediyeler, vakıf ya da STK’lar öğrencilerin burs için başvurmayı tercih ettikleri kurumların başında geliyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 28’i tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışıyor.

BARINMA KRİZİ DEVAM EDİYOR

Üniversite öğrencileri için en büyük maddi zorlukların başında barınma masrafları geliyor. Yaşadığı şehirdeki bir üniversiteye gidecek olanlar içinde bile her on öğrenciden ikisi kendi evinde kalmayacağını belirtiyor. Başka şehre gidenlere bakıldığında ise yurt ihtiyacının ne kadar önemli olduğu görülüyor. Her on öğrenciden yedisi yurtta kalmayı amaçlıyor.Yurtta kalmayı planlayanların yine tercihi devlet yurdu, her on kişiden dokuzu devlet yurtlarını hedefliyor. Devlet yurdu çıkmadığında, özel yurtlar ilk tercih olmaya devam etse de bu sene diğer konaklama alternatiflerine yönelenlerin sayısında artış var. Hemen hemen tüm öğrenciler özel yurtların pahalı olduğu görüşünde. Ancak bu görüş sadece özel yurtlarla sınırlı değil. Öğrencilerin yarıdan fazlası, devlet yurtlarının da beklenenden daha pahalı olduğu görüşünde. Devlet yurtlarının da pahalı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 56.

Ayrıca, okulunu dondurmayı düşünen öğrencilerin oranı geçen yıla kıyasla yüzde 4 yükselmiş durumda. Devlet yurduna çıkamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz? sorusuna katılımcıların yüzde 17’si “okulu dondurup memleketime döneceğim” yanıtı veriyor. Bu oran geçen yıl yüzde 13 olarak ölçülmüştü.

YÜZDE 9 YÜKSELDİ

Araştırmanın sonuçlarına göre üniversite eğitimi için gereken bütçe, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin ve ailelerin bütçesini zorluyor. Eğitiminin aile bütçesinin çok zorladığını belirtenlerin oranı yüzde 38 oldu. Ipsos tarafından her iki yılda bir gerçekleştirilen Türkiye’yi Anlama Kılavuzu çalışmasında, 18-24 yaş arasındaki gençlere yurt dışında çalışma arzuları soruluyor.  2020 yılında yurt dışına gitmek isteyen gençlerin oranı yüzde 29 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 38’e yükseldi.

 

 

 

 

 


ARŞİV