Üreticiyle market arasındaki fiyat farkı yüzde 370

Ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 370,4’le limonda görüldüğünü söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO’nun devreye girmesini istedi

12 Eylül 2024 - 11:27

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Üreticiyle market arasındaki fiyat farkı makasının gittikçe açıldığına dikkat çeken Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti.

LİMONDA FARK YÜZDE 370

Bayraktar, ağustosta üretici-market farkının yüzde 370 ile en yüksek limonda gözlendiğini belirtirken, bunu yüzde 323.9 ile havuç yüzde 262.1 ile kuru soğan ve yüzde 249.6 ile de kabağın takip ettiğini aktardı.

Bayraktar’ın aktardığı bilgilere göre marketlerde 37 ürünün 22’sinde fiyat artışı yaşanırken, 14 ürünün fiyatı düştü. Fakat aynı durum üretici fiyatlarına yansımadı. Üreticilerde 29 ürünün 18’inde fiyat artışı olmasına karşın, 8 ürün fiyatının düştü, 3 ürünün ise fiyatı değişmedi.

Özellikle patates, kuru soğan ve limonda üretici fiyatlarının yüzde 20 ile yüzde 30 oranında düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, üreticide en çok fiyat düşüşünün yüzde 29,8 ile patateste görüldüğünü ifade etti. Üretici fiyatlarında düşüşler olmasına rağmen market fiyatlarının yüksek olmasının hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğine dikkat çeken Bayraktar şunları söyledi: “Erkenci patateste hasat bu yıl 15-20 gün erken başladı. Yazlık patateste erkenci çeşitler bitmek üzere iken orta erkenci çeşitlerde de hasat başladı. Bu yıl geçen yıla göre rekoltenin yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 lira olan patateste üretici fiyatının 4 buçuk liraya kadar düşmesi üreticilerimizi mağdur etti. Kuru soğan ekim alanında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artış bekleniyor. Ancak sahadan aldığımız bilgiler doğrultusunda bu artışın daha da yüksek olacağını tahmin ediyoruz.”

“TMO DEVREYE GİRMELİ”

Kuru soğanda da üretim artışına bağlı olarak fiyatların düştüğünü bildiren Bayraktar, kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının tamamen açılmasını ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin devreye girerek patates soğana müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Çukurova Bölgesi’nde özellikle Adana’da erkenci çeşit Mayer limon üretiminin fazla olması ve depolarda hala az da olsa ürün bulunmasının üretici fiyatlarını düşürdüğüne dikkat çeken Bayraktar, meyve suyu üretiminde kullanılan şeftalinin de maliyetinin altında satıldığını belirterek, şeftali için de sanayiciye yönelik taban fiyat belirlenmesini istedi.

 


ARŞİV