Usta şair Dağlarca anılıyor…

Türk edebiyatının usta isimlerinden, hayatının önemli bir bölümünü Kadıköy’de geçiren Fazıl Hüsnü Dağlarca, ölüm yılödünümde anılacak.

12 Ekim 2012 - 09:15

Yaşamının büyük bölümünü Kadıköy’de geçirmiş olan usta şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, ölümünün dördüncü yıldönümünde Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Barış Manço Kültür Merkezi’nde bir anma etkinliği yapılacak. 14 Ekim Pazar günü saat 15.30’da başlayacak etkinlikte, şairler Tekin Gönenç ve Ertan Mısırlı, Dağlarca’nın yaşamı ve şiiri üzerine birer konuşma yapacak. Tiyatro sanatçısı Zafer Diper’in sunumuyla gerçekleşecek gecede Ufuk Karakoç, İdil Avunduk, Babür Sağlam, Erdim Dilek, Özgenur Altaş ve Gürkan Polat müzik dinletisi sunacak.

Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ölüm yıldönümü olan 15 Ekim Pazartesi günü ise şairin mezarı başında bir anma etkinliği olacak. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve yazar Erdal Atabek ile yazar Ahmet Soysal'ın katılacağı anma saat 14.00’te Karacaahmet Mezarlığı’nda gerçekleştirilecek. Tüm Kadıköylüler’in davetli olduğu törende ustanın mezarı başında şiirleri okunarak bir nevi saygı duruşunda bulunulacak.
 
94 YILLIK ÇINAR…
26 Ağustos 1914 İstanbul doğumlu olan Fazıl Hüsnü Dağlarca, ortaöğrenimini Kuleli Askeri Lisesi'nde 1933 yılında tamamladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde şiirlerini yayımladı. 1935'te piyade subayı göreviyle Doğu ve Orta Anadolu'nun, Trakya'nın pek çok yerini dolaştı. Ordudaki hizmeti on beş yılı doldurunca, önyüzbaşı rütbesiyle askerlikten 1950'de ayrıldı. 1952-1960 yılları arasında Çalışma Bakanlığı'nda iş müfettişi olarak İstanbul'da çalıştı. Buradan ayrıldıktan sonra İstanbul Aksaray'da "Kitap" kitabevini açtı ve yayıncılığa başladı. Ocak 1960-Temmuz 1964 yılları arasında dört yıl Türkçe isimli aylık dergiyi çıkardı. İstanbul dergisinde 1933'te çıkan “Yavaşlayan Ömür” adlı şiiriyle adını duyurmaya başladı. Varlık, Kültür Haftası, Yücel, Aile, İnkılâpçı Gençlik, Yeditepe ve TürkDili dergilerinde şiirleri çıktı. Bugüne kadar kendisine birçok ödül verilen şair 1967’de ABD'deki Milletlerarası Şiir Forumu tarafından "En iyi Türk Şairi" seçilmişti. Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyesiydi.
“Türk şiirinin büyük şairi” olarak tanımlanan Dağlarca, 94 yaşında zatürre tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.  Evini Kadıköy Belediyesi'ne bağışlayan Dağlarca, Mühürdar Caddesi'ndeki evinde kendisini ziyaret eden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e, evinin müzeye dönüştürülmesi için vasiyette bulunmuştu. Kadıköy Belediyesi evin müze yapılması için Dağlarca'nın vasiyeti ile ilgili hukuki sürecin bitimini bekliyor. 

ARŞİV