"Uygulanmayan kanunun bedelini hayvanlar ödüyor"

Kadıköy’ün mahalleleri ‘katliam yasası’na karşı sokak canlılarını korumak için çalışmalara devam ediyor. Caferağa, Merdivenköy ve Göztepe Mahallesi sakinleri, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 20 yıldır uygulanmadığını, uygulanmayan bir kanunun bedelinin ise hayvanlara ödetildiğini söylüyor.

23 Ağustos 2024 - 09:09

‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’, yaşam hakkı savunucularının ‘yaşam haktır’ sesine rağmen Meclis’ten geçirildi. Yasa teklifinin öncesinde ve teklif geçtikten sonra da ülkenin her yanında sokak hayvanlarını korumak için çalışmalar devam ediyor. Kadıköy’ün mahallelerinde de hummalı bir çalışma söz konusu. Muhtarlar ile mahalle sakinleri el ele verdi, sokak hayvanlarını korumak için çalışmalara başladı. Geçen haftaki sayımızda Rasimpaşa ile Zühtüpaşa Mahallesi’ndeki çalışmalara yer verdik. Bu hafta da Caferağa, Merdivenköy ve Göztepe Mahallesi’ni sayfamıza taşıdık.

Bir türün başka bir türün yaşam hakkı için karar vermesinin korkunç bir şey olduğunu söyleyen Caferağa Mahallesi Muhtarı Hanife Dağıstanlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hayvansever bir mahalleyiz. Mahallemizde gönüllülerle bir araya geldik. Sokakta yaşayan köpekler var. Onlara ikametgah veremiyorum ama onların ikameti burada zaten. Onlar bu mahallenin sakini. Adlarını ve huylarını biliyoruz. Birileri mahallemde yaşayan köpekleri almaya gelirse önünde duracağız. Bizimle yaşamaya devam etmeleri için elimizden geleni yapacağız. 20 yıldır uygulanmayan bir yasa var. Bedelini hayvanlara ödetiyorlar. Toplumsal gerilim artıyor. Kadıköy Belediyesi ile Kadıköylüler ortak dil üretip iletişim içinde olursa o zaman daha güçlü oluruz. Birlikte bu işin altından kalkacağımızı düşünüyorum.”

“20 YILDIR NE YAPTILAR”

Caferağa Mahallesi sakini Gülay Yurtsever, yasanın değerlendirilecek bir yanı olmadığını dile getirdi, “Yaşam hakkı ihlali. Katliam. Bundan sonra birçok ihlalin de başlangıcı. Kabul etmiyoruz. Karşı durmaya devam edeceğiz. Sokağımızda yaşamalarını istiyoruz. Asıl sorulması gereken devlet ve belediyeler 20 yıldır ne yaptı?  Bunun hesabı verilmeli. İnsanlara kin ve nefret aşılandıktan sonra sahiplendirme nasıl yapılacak. Cevap bulması gereken çok soru var.” diye konuştu. 

Mersin barınağından getirilen, ismini Ulviye koyduğu köpekle bir yıldır yaşayan Zeynep Akay da “Mahallemizde hayvanların farkındayım ve onları seviyorum. Hayvanlar hedef haline getirilmiş durumda. Onlara karşı işlenen suçları suç olmaktan çıkardılar. Onları korumakla yükümlüyüz. Devlet de korumakla yükümlü. Mümkün olduğunca onlara kol kanat germeye çalışıyoruz.” dedi.

“KÖPEK SESİ DUYDUĞUMDA HEMEN BAKIYORUM”

Can almak için çıkarılan bir yasayı kabul etmenin mümkün olmadığını dile getiren Merdivenköy Mahallesi sakini Reyhan Duymaz, “Kediyi ve köpeği nasıl görüyorlar anlamıyorum. İnsanı öldürmek ile sokaktaki bir canlıyı öldürmek aynı şey.  Bir kötülükle karşılaştıklarında bağıracak, tepki gösterecek ya da derdini anlatacak bir durumları yok. Nasıl bir vicdan anlamıyorum. Onların zarar görebileceğini düşünmek bile istemiyorum. Kedi miyavlamasına ve köpek havlamasına duyarlıyım. Duyduğum zaman hemen bakıyorum.” dedi.

“Hayvanları çok seviyorum. Kızımla salyangoz, karga besliyoruz.” diyen Yusuf Oğuz, “Dünyanın hiçbir yerinde öldürmek için yasa çıkmaz. Ne yazık ki biz de çıktı. Böyle bir yasayı kabul etmiyorum. Canları koruyoruz, korumaya da devam edeceğiz. Mahallemizdeki sokak hayvanlarını teslim etmeyeceğiz, vermeyeceğiz. Belediyeler kesin tavır koymalı. Bölgemizde toplamayacağız demeli.” diye konuştu. 

Mahalle sakini Songül Sarman ile Neşe Okur da bu yasaya şiddetle karşı çıktıklarını, sokaktaki canlara bakmaya ve onları korumaya devam edeceklerini söyledi. 

“KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Merdivenköy Mahallesi Muhtarı Filiz Yıldız Celep de şunları söyledi: “Mahallemiz hayvansever. Mahalle sakinleri ile iletişim için gruplar kurduk. Yerel hayvan gönüllüsü olmak için eğitim almak istiyoruz. Beslemeye, kısırlaştırmaya, sahiplendirmeye devam edeceğiz. Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile irtibat halindeyiz. Kadıköylü komşumuzu koruyacak ve onlara sahip çıkacağız.”

Sokak hayvanlarını korumak için hem Göztepe Mahallesi sakinleri hem de diğer mahallelerle iletişim halinde olduklarını belirten Göztepe Mahallesi Muhtarı Ceren Sille, “Sokak hayvanlarını koruduğumuzu ve sahip çıktığımızı gösteren afişler bastırdık. Onları gönüllü olan esnafın camına asacağız. Mahalle sakinlerini yasa hakkında bilinçlendirmek için sürekli farkındalık toplantıları yapacağız. Muhtarlık ile mahalle sakinleri el ele vereceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Nerede ihtiyacı olan bir hayvan olsa onun yanında olmak için çaba harcadığını dile getiren Göztepe Mahallesi sakini Nur Çevik, “Hayvanları Koruma Kanunu tam olarak uygulanmadı. Hakkı ile uygulansaydı. Belediyeler elinden geleni yapmadı. Kısırlaştırma sayısını az tuttular. Zayıf kaldılar. Gönüllü kişiler hayvanların her zaman yanında oldu.” dedi. 

“YAŞAMDAN YANAYIZ”

Çocukları, ağaçları, bitkileri, hayvanları çok sevdiğini söyleyen Serra Kömür Erensal da şunları söyledi: “Tüm canlılara ve hayata değer veriyoruz. Yaşamdan yanayız. Yasa ise yaşatmaya yönelik değil. Çok üzüldük. Bölgemizdeki sokak canlılarının farkındayız. Bireysellikten çıkmalıyız. Tek başına bir şey yapamayız. Bizim gibi yüzlerce insan var. Birlikte doğru yolda hareket etmeliyiz. ‘Tedavi et, kısırlaştır, yerinde yaşat’ için çalışacağız. Ceren Hanım ve mahalle sakinleri olarak canlarımızı korumaya devam edeceğiz.”

 


ARŞİV