Kadıköy’ün ilk ve tek vegan dövme stüdyosunda, hiçbir hayvansal ürün içermeyen ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen malzemeler tercih ediliyor
Gökçe UYGUN
Başlıktaki cümle, Taste Of İnk (Mürekkep Tadı) adlı dövme stüdyosunun çalışma prensibini özetliyor. Burası, Kadıköy’ün bilinen ilk ve tek vegan (hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayan kişi) dövmecisi…
Sahibi Duygu Abacı. Uzun bir araştırma sürecinden sonra, yaklaşık sekiz ay önce aldığı bir kararla vegan yaşamayı tercih etmiş. Taste Of İnk de Duygu’nun vegan oluşuyla birlikte, “vegan bir dövmeci” halini almış. Zira o vegan bir yaşam tarzını seçmiş. Beslenmede olduğu kadar kıyafetlerinden kozmetik malzemelerine dek vegan ürünleri tercih ediyor. Hal böyle olunca, bu yaşam tarzını işine de yansıtmış ve dövme malzemelerinin vegan olanlarını tercih etmeye başlamış.
Peki, tam olarak ne demek vegan malzeme? Duygu Abacı yanıtlıyor; “Dövme yaparken kullandığımız hiçbir malzemenin içinde hiçbir hayvansal madde yok ve hiçbir ürün hayvanlar üstünde test edilmiyor. Tabi ben stüdyoda vegan ürünler kullanmaya başlamaya karar verdiğimde işim çok kolay değildi. Çünkü vegan malzeme bulmak hem kolay değil hem de daha maliyetli. Yurtdışındaki vegan dövme sanatçısı arkadaşlarımla irtibata geçerek hangi ürünleri tercih edebileceğimizi sordum. Kapsamlı bir araştırma sonrası, kullandığımız malzemeleri “cruelty free”(hayvanlar üzerinde test edilmemiş) ve vegan amblemli markalarla değiştirdik.”
VAZELİN YERİNE DOĞAL YAĞ
Ne gibi ürünlerden bahsediyor Duygu Abacı? Örneğin; dövme sanatının vazgeçilmez malzemelerinden vazelin, koyun derisinin yağından imal ediliyor. Ona alternatif olarak karite ağacından elde edilen doğal bir yağ kullanılıyor burada. Hatta Abacı’nın dediğine göre doğal ürünler olduğu için de dövme yapılan yer daha çabuk iyileşiyor.
Vegan malzemeler pahalı ama Duygu Abacı, bu maliyeti dövme fiyatlarına yansıtmıyor. Zira onun asıl amacı kendi deyişiyle “hayvan sömürüsüne karşı durmak ve insanlara veganlığı anlatmak”. Vegan dövmenin ne olduğunun çok da bilinmediği tespitinde bulunan Abacı, “Aslında ‘vegan dövmeci’ adını da müşterilerim koydu. Ben sadece etik sorumluğum gereği bunu yapmak zorunda hissediyorum kendimi” diyor. Stüdyoya gelenler de vegan olmak zorunda değil elbette. Abacı, “Veganlığı da dövmeleri de merak edenler çekinmeden gelsinler. Dövme yaptırmak zorunda değiller ki. Vegan keklerimden ikram edeyim, sohbet edelim” sözleriyle de dileyen herkese kapılarının açık olduğu mesajını veriyor.
DÖVME YAPTIRAN VEGANLAR NE DİYOR?
Özlem Bozkurt: Aslında ben ne vejetaryan ne de veganım. Ama et ürünlerini mümkün olduğunca az tüketmeye özen gösteriyorum. Ve sıkı bir hayvanseverim; evde 2 kedim var ve yapabildiğimce sokak hayvanlarını besliyorum. Bu dövmeciyi bir arkadaşım tavsiye etti. Hayvansal hiçbir ürün kullanmamaları hoşuma gitti ve dövmemi burada yaptırdım. Vücuduma kendimi iyi hissettirecek bir şey yaptırırken, başka bir hayvanın iyi hissetmemesine neden olmak istemezdim. Bence vegan olsun ya da olmasın, hayvan haklarına saygılı olan herkes, vegan dövmeyi tercih etmeli.
Suat Yağan: Evrenin tüm canlılara verdiği en büyük hediye olduğunu idrak ettikten sonra hayatıma, hissedebilir canlılara zarar vermeden devam etmem gerektiğini anladığımda vegan oldum. Yeni bir dövme uzun süredir aklımdaydı. Tercihimi vegan bir dövme sanatçısından yana kullanmak ve aslında bu konuda pozitif ayrımcılık yapmak istedim. Gruplara "vegan dövme yapan birilerini tanıyor musunuz?" diye yazdım. Çağrıma cevap Duygu'dan geldi ve böylelikle dövmemi yaptırdım. Ben herkese, dövme yaptırmak istesin istemesin, kendisini hayvan sever olarak tanımlasın tanımlasın, veganlığı tavsiye ediyorum çünkü vegan olmak tüm hissedebilir canlılara karşı vicdani sorumluluğumuz.