“Vicdanlı bir insan olmak için...”

Kadıköy Belediyesi’nin “Satın Alma Sahiplen” kampanyası için kamera karşısına geçen Rojda Demirer, Şebnem Schaefer, Sibel Taşçıoğlu evlerini paylaştıkları hayvanlarla deneyimlerini anlattı

06 Nisan 2018 - 12:30

ROJDA DEMİRER / Kedi ve köpeklerle birlikte yaşıyor

  • İlk kez nerede tanıştınız?

Bir restoran çıkışı karşılaştık. İlk defa orda göz göze geldik. Onu gördüğümde tam olarak ilişkimizin başlayacağını düşünmedim. Sadece çok acı çeker gibi bir hali vardı. Yanına gidip onunla ilgilenmek istedim ama sonrasında olaylar bizi birlikte yaşamaya kadar götürdü.

  • Onunla paylaştığınız özel anlar nelerdir?

Daha önce sokakta yaşadığı için 5 sene kadar sokakları göremedi, bir apartman dairesinde yaşamak zorunda kaldı. Ama şu son zamanlarda bahçeli bir eve taşındım ve o kadar mutlu ki şimdi onu içeri sokamıyorum. Sürekli dışarı çıkmak istiyor. Dışarı çıkarıyorum ve çok mutlu deşarj olmuş bir vaziyette eve dönüyor. İki mutluluğu bir arada yaşıyor. Hem geçmişine ait sokakları yaşıyor hem de benimle beraber ev hayatının sıcaklığını…

  • Onu hayatınızdan alsak ne hissedersiniz?

Mümkün değil, izin vermem, düşünemiyorum. 5 yıl geçirdik beraber çok özel anlar özel zamanlar paylaştık. Aileden biri oluyor ve mümkün değil. Bir annenin çocuğunu kaybetmesi gibi bir şey bu. O yüzden kimse benden alamaz onu, ben de kimseye vermem.

***

ŞEBNEM SCHAEFER / Bir papağanla birlikte yaşamış

  • İlk kez nerede gördünüz?

İlk fuar alanında gördüm. Çok içten ve samimiydi. Bağ kurduk ve ondan ayrılmak istemiyordum, yanımda olmasını istiyordum. İlk bakışta sevdik birbirimizi sonra birlikte yaşamaya başladık. Güzel bir sinerjimiz oldu hatta evde sadece benimle konuşuyor ve bana tepki veriyordu.

  • Evde bir hayvanla yaşamak nasıl bir deneyim? İnsan hayatına neler katıyor?

Mutluluk katıyor. Sabah kalkıp ona seslendiğimde başlıyordu bağırmaya ve ben sabah gidip besliyordum. Bazen beslemeyip okşuyordum. Sabah onun sesini duyunca mutlu oluyordum, neşeli bir günaydın demesi vardı. Güzel günler geçirdik.

  • Sizce bir insan neden bir hayvanla birlikte yaşamalı?

Sadece kelimelerle konuşmuyorsunuz. İletişimin aynı zamanda dokunarak, hissederek olduğunu görüyorsunuz. Duygularınızı farklı bir şekilde iletiyorsunuz. Onların duyguları, hissiyatları farklı yansıyor. Üzüldüğünüzde ya da sevindiğinizde üzüntünüzü ve sevincinizi de sizinle paylaşıyor. Doğayla daha iç içe oluyorsunuz. Hayvan sevgisi başka bir şey. Bir hayvanı seviyorsanız doğayı da seviyorsunuz, dünyayı da seviyoruz anlamına gelir.

***

SİBEL TAŞÇIOĞLU / İki kediyle birlikte yaşıyor

  • İlk kez nasıl tanıştınız?

İlk kez küçük bir parkta karşılaştık. Uzaktan gördük birbirimizi ve bir elektrik oldu. İlk gördüğümüz anda birbirimize ait olduğumuzu hissettik ve bir yakınlaşma oldu aramızda. 

  • Onunla neler yapıyorsunuz?

Birlikte uyumayı çok seviyoruz. Sabahları birlikte uyanmayı seviyoruz. Beni öperek uyandırmasına bayılıyorum. Eşim kedilerle uyumaktan pek hoşlanmıyor. Ben ve kediler 4 kişi yatıyoruz.

  • Bir anınız var mı?

Eğer eve gelmem biraz geciktiyse apartmanın kapısına geldiğimde mutlaka onu pencerede görüyorum. El sallıyorum ona buradayım geldim diye, beni görüyor ve hemen fırlayarak kapıya koşuyor ve kapıda karşılıyor beni. Sürekli rutin oldu, her seferinde kapıda karşılıyor beni.

  • Neden hayvan sahibi olunmalı?

Bence kesinlikte sorumluluk sahibi oluyorsunuz ve hayata çok farklı bakıyorsunuz. Daha merhametli ve vicdanlı bir insan oluyorsunuz. Diğer insanlara ve dünyaya karşı hayvanlara karşı çok fazla hoşgörülü oluyorsunuz. Bence kesinlikle herkesin evinde bir hayvanla yaşamayı tecrübe etmesi gerekiyor.


ARŞİV