Korona virüsünün giderek yaygınlaşması ve ölümlerin yaşanması bu virüse karşı kendimizi nasıl korumamız gerektiğine dair soruların ardı ardına gelmesine neden oldu. Ellerin göze, buruna ve ağıza sürülmesi yoluyla virüsün geçtiği, temas ettiği yüzeyde ne kadar süreyle canlı kaldığı bilgisi, el hijyenin ve yaşadığımız alanların temizliğinin nasıl sağlanması gerektiği hakkında iyice düşündürdü. Virüsün üzerinde kolonya, dezenfektan ve çamaşır suyunun çok etkili olduğu bilgisinin yayılması da bu ürünlerin aşırı bir şekilde kullanılmasına neden oldu. Biz de bu ürünlerin kullanımı hakkında aydınlatıcı bilgi edinmek için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Selin Top'u sayfamıza konuk ettik.
“SU VE SABUN YETERLİ”
“Her kimyasalın yasal veya tavsiye edilen bir limiti var. Bu ürünlerin belirtilen miktar dışında kullanılması durumu sağlık problemlerine yol açabiliyor.” diyen Selin Top, “Kişisel temizlik ve hijyen için su ve sabun kullanmak yeterlidir. Ellerinizi sabunlu su ile daha sık yıkayın. Kolonya ve diğer dezenfektan ürünleri su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda kullanılabilir. Su ve sabun var ise kolonya kullanmaya ihtiyaç yoktur. Aşırı kolonya kullanımı cildi tahriş eder. Çocuklarda ve hassasiyeti olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ellerde yara var ise alkol kullanılmamalıdır.” diyor.
“CİLDİN KORUYUCU ÖZELLİĞİNİ YIKAR”
Çamaşır suyu kullanırken mutlaka etiketinde belirtilen miktara dikkat edilmesinin ve ona göre kullanılması gerektiğinin altını çizen kimya mühendisi Selin Top, şöyle devam etti; “Bu yaklaşık 5 litrelik bir kova için 8 yemek kaşığı gibi bir orandır. (Oran ürüne göre farklılık gösterebilir. ) Alkol oranı en az %70 olan dezenfektanlar derinin dış yüzeyindeki yağ katmanını çözerek etki eder. Kullanılan bu ürünler deriye tutunmuş olan virüslerin dış katmanındaki yağı parçalayarak virüsün parçalanarak dağılmasını sağlar. Bu etkiden dolayı bir taraftan temizlik sağlarken aynı zamanda cildin koruyucu özelliğini de yıkar. Aşırı kullanımı cildin kurumasına ve tahriş olmasına sebep olabilir. Deride kuruyan bölgelerde çatlaklar oluşabilir ve sizi enfeksiyona açık hale getirebilir. Dezenfektanlar ve kolonya açık yara olan bölgede kullanılmamalıdır. Kanamayı artırabilir ve dokulara zarar vereceği için iyileşmeyi zorlaştırır.”
Şube Başkanı Selin Top, sadece salgın döneminde değil normal yaşamda da ev içerisinde çeşitli temizlik ürünleri kullanırken dikkatli olunmasının üzerinde durdu ve bilgi aktarımını şöyle sürdürdü; “Daha fazla kimyasal kullanıldığında daha temiz olunacağı gibi yanlış bir algı var. Fazla miktarda kimyasal kullanımı ve uzun süre havalandırılmayan ortam ciddi solunum problemlerine sebep olabilir. ”
“ÜRÜNLERİN ETİKETİ İNCELENMELİ”
Evlerin sık sık havalandırılmasının etkili koruyucu bir önlem olduğunu ifade eden Selin Top, evlerde normal yaşantımızdaki temizlik alışkanlıklarımıza devam etmemiz gerektiğini hatırlattı ve sözlerine şu bilgileri ekledi; “Salgın döneminde evde yaşayanlardan dışarıya çıkıp dönenler olduğu takdirde kapı ve pencere kollarını sabunlu suyla temizlemek tavsiye edilebilir. Ürünlerin etiketleri incelenmeli ve önerilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çamaşır suyu kullanımında da başka bir ürünle karıştırmamanız, doğrudan solumamanız, mutlaka kullandığınız alanı havalandırmanız ve etiketinde belirtilenden fazla kullanmamanız gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda çamaşır suyu ve tuz ruhu ile temizlik yaparken hayatını kaybeden vatandaşlar olduğu haberleri unutulmasın. Lütfen dikkatli olalım.”