Yapay zekâ ile hazırlanan ilk çizgi roman yayınlandı

Görselleri yapay zekâ tarafından hazırlanan, hikâyesi ise Alper Kaya imzası taşıyan “Yapay Cinayet” adlı polisiye çizgi roman okurlarıyla buluştu

19 Nisan 2023 - 15:55

Sanat üretimlerinde yapay zekâ katkısı, uluslararası arenada uzun süredir tartışılıyor. Amazon’dan Google Kitaplar’a kadar pek çok mecrada sadece yapay zekâya yazdırılan kitaplar geniş yer tutmaya başladı. Dünyada pek çok gelişmenin odağında olan yapay zekâ ve sanat ilişkisine, Türkiye’den bir polisiye çizgi roman ile ilk kez katkı sunuldu.

TÜRKİYE’DEN İLK ÖRNEK

Polisiye ve gerilim türündeki eserleriyle tanınan yazar Alper Kaya tarafından hikâyesi yazılıp, Twitter üzerinde geliştirilmiş bir görsel çizim botu olan ressambot tarafından görselleri hazırlanan “Yapay Cinayet”, ülkemizin yapay zekâ destekli ilk polisiye çizgi romanı olma özelliğini taşıyor. Online olarak ücretsiz okunabilen bu çizgi romanda, işlenen bir cinayeti araştıran dedektifi takip eden okuyucular katili dedektiften önce bulmaya çalışıyor.

Kaya, yapay zekaya olan merakı ile ilgili şunları söyledi: “Yapay zekâya yönelik merakım, bu alandaki çalışmaların dijital pazarlama süreçlerine yansıması ile başladı. Bu alandaki gelişmelerin yaratıcı sonuçlarına dair merakım, Kris Kashtanova'nın hazırladığı Zarya of the Down çizgi romanını duymam ve bu çizgi romanı okumamla zirveye ulaştı. Ben de bir çizgi roman hazırlayabilirim diye düşünerek ilk adımlarımı attım.”


ARŞİV