‘’Yaratıcılık için çalışıyoruz’’

Son dönemin popüler akımı co-working spaces’lerin (ortak çalışma alanı) bir yenisi Kadıköy’de açıldı. Ayrılıkçeşme’de faaliyete giren Koperatiff, İstanbul gibi büyük bir metropolde birbirine temas etmeden çalışan freenlancer’ları (serbest çalışan) biraraya getirme niyetinde…

06 Mart 2018 - 12:53

Kadıköy Belediyesi’nin Moda burnundaki deniz nazır ortak çalışma alanı İdea Kadıköy’ü bilirsiniz. Kadıköy’ün üçüncü dalga kahvecilerinde laptoplarıyla görmeye alışkın olduğunuz bu yeni nesil freelance (serbest çalışan) iş insanlarını, kafe köşelerinden kurtarıp ofis imkanına kavuşturan ortak çalışma alanı olan İdea Kadıköy’e bir kardeş, bir refika doğdu; Koperatiff…

Ocak ayı sonunda, Kadıköy’ün ulaşım açısından en verimli semti olan Ayrılıkçeşme mevkiinde açılan bu mekanın kurucuları Tolga Kayasu, İlker Koca ve Emre Topalakçı. Üniversiteden arkadaş olan bu üç reklamcı, beyaz yakalı işlerinden istifa ederek, önce bir reklam ajansı kurma niyetlenmişler.  Bir yandan da kendi çevrelerinde ve genel olarak İstanbul’da freelancer’ların sayısındaki artışı gözlemlemişler. Ve elbette buna paralel olarak doğan ‘co-working spaces” (farklı şirketlerden ya da bağımsız olarak çalışan kişilerin aynı ortamda çalışmasına olanak tanıyan paylaşımlı ofis) olgusu dikkatlerini çekmiş. Bu ihtiyaca Anadolu yakasından bir yanıt vermek için Koperatiff’i kurmuşlar.

Sıkıştırılmamış üretim

Latince co(ile birlikte), opus (iş), operavi(çalışmak) kelimelerinden türetilmiş olan cooperation, dilimize de ortak iş yapmak anlamıyla kullanılıyor. Hayatın birlikteliğinden ilham alarak ortaya çıkan Koperatiff de hayatın ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Ki zaten ismin bizzat kendisi de ‘ortaklığa’ vurgu yapıyor, bir kooperatif gibi. Sözcüğün sonundaki fazladan F harfinin anlamı da ‘tiff’ kelimesine denk düşüyor. Kabaca ‘sıkıştırılma yapılmamış görsel saklama yöntemi’ anlamına gelen tiff’den hareketle; hayatın  her alanında yer alan ortaklaşa yaşamanın ve üretmenin tiff hali yani sıkıştırma yapılmamış şekli…

Koperatiff bir sosyalleşme, birlikte yaşam alanı ve bir reklam ajansı. Kayasu, Koca ve Topalakçı’nın amacı sadece bir reklam ajansı olarak kalmadan, herkese bir şekilde dokunabilmek; ‘’İstanbul'da nüfus 15 milyonu geçti. Ama bu yoğun kalabalıkta birbirimizi görmüyoruz, duymuyoruz, dokunmuyoruz. Biz birbirimize dokunmak için kurduk burayı.  Birbirimizden bir şeyler alalım, verelim ve üretelim. Herkes temas halinde olsun istiyoruz. Buraya gelen, burada çalışanlar birbirleriyle etkileşim halinde olsunlar. Ortak çalışmalar ortaya çıksın, projeler filizlensin buradan. ‘’

Üçüncü dalga yaşam alanı

Kendilerini ‘üçüncü dalga yaşam alanı’ olarak tanımlıyorlar. 3. dalganın sadece kahve akımı değil bir hayat tarzı olduğunu vurgulayan Kopertatiff kurucuları Tolga Kayasu, İlker Koca ve Emre Topalakçı, şöyle devam ediyor; ‘’Bu kavram Alvin Toffler’in Üçüncü Dalga kitabından geliyor. Yazar, insanlık tarihindeki geçiş süreçlerini dalga olarak nitelendiriyor. İlk dalgada organize tarım uygulamaları, ikinci dalgada sanayileşme ve üçüncü dalga ise bilginin ön plana geçtiği bir dönem. Biz de burada farkındalık ve bilgi ile üretim yapıyoruz. Gerek işlerimizde gerekse de buradaki küçük kafemizde bu geçerli. Burada pişirdiğimiz kahvenin nereden geldiğini biliyoruz mesela.’’

Peki kendi kiraladığı ofisinde tek başına çalışmak yerinde böyle bir ortak alanda/açık ofiste bulunmasının freelancer’a katkısı ne oluyor? Koperatiff’çilere göre her şeyden önce bir network avantajı var. Farklı sektörlerden başka başka kişilerle aynı fiziki ortamı paylaşmak, kişiye başka kapılar açabiliyor. Ayrıca freelancer burayı posta adresi olarak gösterebiliyor. Vergi avantajı olduğu için stopaj da ödemiyor.

Bağımsız avukatlar burada

Koperatiff’te olabilmenin iki koşulu var; elbette ki aylık ücretini ödemek ve kreatif bir iş yapmak. Bu anlamda yaratıcı herkese kapıları açık. Peki kimler var burada? Öncelikle reklam ajansının hizmet verdiği markaların toplantılar burada yapılıyor. Bağımsız ve freelance avukatların tek bir çatı altında toplanarak oluşturdukları  yeni bir avukat platformu Collegal, burayı mesken tutmuş durumda. Hatta son dönemde gündemde olan arabuculuk toplantıları da burada yapılıyor. Bilişim teknolojileri öğretmenlerinin çocuklara yapboz mantığında eğitim sunduğu ‘Kodlaboz’ atölye de çalışmalarını burada yürütüyor.

Kahve de var seramik de

Koperatiff’in sosyal sorumluluk olarak nitelendirilebilecek yönleri de var. Mesela özel gereksinimli (zihinsel engel, otizim, down sendromu ) bireylere lise düzeyinde mesleki eğitim veren Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin el emeği olan seramik ürünleri buradan alabilmek mümkün. İzmir kökenli bir kadın girişimi olan Kahve Pijaması’nın da ilk durağı olmuş burası. Bu markanın kahveleri burada satışta.

Koperatiff’in ileriye dönük planları arasında burada şiir geceleri, mini dinletiler düzenlenmesi gibi yaratıcılık içeren sanatsal etkinlikler var. Bir de Youtube kanalı açmayı düşünüyorlar. Aynen film eleştirmenliği gibi reklamların tartışılacağı bir kanal olacak bu.

İstanbul’un ulaşım merkezi Ayrılıkçeşme’de

‘’Anadolu yakasında yaşıyoruz ve Kadıköy aşığıyız’’ diyen Tolga Kayasu, İlker Koca ve Emre Topalakçı, ‘’ Kadıköy'de freelance çalışan çok kişi olduğunu biliyoruz. Bunların bir kısmı belediyenin İdea’sına gidiyor. Biz de şahsen İdea’yı seviyor ve destekliyoruz ama yeri biraz ters. O nedenle kolay ulaşılabilir, butik ve sempatik bir çalışma ortamı arzulayanları Koperatiff’e davet ediyoruz’’ çağrısını yapıyorlar. www.koperatiff.com


ARŞİV