Yaş alırken yıllara gülümseyin!

Uzman Psikolog Adalet Orhan tarafından 19 Mayıs Mahallesi Sosyal Yaşam Evi’nde verilen “Yıllara Gülümsemek” seminerinde pozitif yaş almak için neler yapılması gerektiği anlatıldı

15 Kasım 2018 - 11:42

Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Mahallesi Sosyal Yaşam Evi’nde Bilgelik Çağı Seminerleri başlığı altında “Yıllara Gülümsemek” semineri düzenlendi. İleri yaşta Kadıköylüler tarafında yoğun ilgi gören seminerin konuşmacısı ise Uzman Psikolog Adalet Orhan’dı.  Seminer çerçevesinde Adalet Orhan genel olarak mutluluk, mutlu olmak için ve pozitif yaş almak için neler yapılması gerektiği ve bilgeliğe götüren yollar hakkında bilgiler paylaştı.

“MUTLULUĞA GÖTÜREN, DÜŞÜNCE ŞEKLİDİR”

Mutluluğun genellikle gençlik ile bağdaştırıldığını ve o yüzden hep peşinde olunan bir şey olduğunu dile götüren Uzman Psikolog Adalet Orhan, “Bulunduğumuz yaş dönemi içerisinde geldiğimiz yeri ve konumu kabullendiğimizde mutluluk o zaman başlar. Mutluluğa götüren yol düşünce şeklimizdir.” dedi. İnsanların öncelikle başkalarının ne hissettiğini değil kendi hislerini bilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Adalet Orhan, konuşmasına şöyle devam etti; “Yaşanan ya da karşılaştığımız bazı olumsuz durumları affedemiyorsak bile kabul etmeliyiz. Kabul etmek beraberinde sevgi getirir. Eşlerimizden ya da çocuklarımızdan yana beklentide oluruz ve bizi anlamalarını bekleriz. Örneğin eşlerimizin de evlilik yıldönümünü unutmamasını isteriz. Beklentiye girmeden talebimizi dile getirmeliyiz. Yoksa ortak buluşma noktası bulmamız zor olur.”

POZİTİF YAŞ ALMA

“Hayatınızda her ne olursa olsun zoru çıkarın ve basit kodlayın. Şu anda yaşadığınız ortam ve çalıştığınız iş sizin gerçekliğinizdir ve değiştiremezsiniz. O gerçeği kabul edin ve sahip çıkın.” diyen Adalet Orhan, pozitif yaş almanın dört yolu olduğunu ve bu yolların ise iyimserlik, esneklik, pozitif kararlar almak ve kaynakların harekete geçirilmesi olduğuna dikkat çekti. Orhan, “Esneklik gerektiğinde geri adım atabilmek ve sınır koyabilmektir. Eğer esnek değilseniz olduğunuz yerde kalırsınız. İyimserliği esneklik takip eder. Olumsuz bir olayda yapılması gereken şey yapıcı olabilmektir. İleriye dönük bakıldığında pozitif bir karardır. Daha sonra sizin ve çevreniz için iyi bir şeye dönüşecektir.” şeklinde konuştu.

BİLGELİĞE GÖTÜREN YOLLAR

Bazen çok depresif olunabileceğini, o zaman da içsel kaynakların devreye sokulması gerektiğini belirten Adalet Orhan, “Kendinizi kötü hissettiğinizde dışarıya çıkın ya da bir arkadaşınızla kahve için. O zaman daha iyi hissedeceksiniz.” dedi. Psikolog Orhan bilgeliğe götüren yolları da şöyle açıkladı; “Kalıplaşmış yaşlanma duygusundan vazgeçilmeli. Hoşlandığınız şeyi yapın. Tüm yaş grubundan insanlarla iletişim içinde olun ama olgunluğunuzu ve yaşınızı sevin. Yürüyüş, yoga ve yüzme yapın. Manevi değerlerinizi artıran kitaplar okuyun ve filmler izleyin. Hobileriniz olsun. Espri yeteneğinizi kaybetmeyin. Bu yetenek hayata anlamlı ve mutlu bir bakış getirecektir. Evcil hayvan sahiplenebilirsiniz. Stresinizi azaltır, yaşamı paylaşma duygusunu ve koşulsuz sevgi verir. Pozitif olun.” Seminer, Orhan’ın katılımcılara yaptırdığı meditasyonun ardından son buldu.


ARŞİV