2021 yılında kurulan Yaşam Ol Derneği, çoklu kısırlaştırma çalışmaları, sahiplendirme ve tedavi süreçleri ile sokak hayvanlarına umut oluyor. İBB işbirliği ile hayata geçirilen kısırlaştırma projesi ile, haftanın belirli günlerinde gönüllülerin desteği ile kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılıyor. Haftalık kısırlaştırma programları gönüllüler, depo gönüllüleri ve İBB birimleri arasındaki organizasyonla ilerliyor. Yaşam Ol Derneği kurucusu ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Hatice Şen Özköse, “Dernek olarak hayvan haklarıyla ilgili tüm faaliyetlerimizi ücretsiz ve gönüllü emeğiyle yürütüyoruz” diyor.
“GÖNÜLLÜ EMEĞİYLE YÜRÜTÜYORUZ”
Yaşam Ol Derneği hakkında bilgi veren Özköse, “Derneği 2021 yılında kurduk. Ancak çoklu kısırlaştırma çalışmalarımız 2017 yılında başladı. Dernek olarak hayvan haklarıyla ilgili tüm faaliyetlerimizi ücretsiz ve gönüllü emeğiyle yürütüyoruz. Derneğimiz hayvan hakları komitesi (İBB Gümüşdere, Kısırkaya ve Tepeören birimleriyle sahipsiz hayvanların ücretsiz kısırlaştırılması ve özel ameliyatlarını organize ediyoruz), sahiplendirme ekibi (Hayvanlarımıza ömürlük yuvalar buluyoruz), eğitim komitesi (Üniversite öğrencilerine burs desteği sağlıyoruz), afete hazırlık komitesi (Afet farkındalığı ve eğitim çalışmaları düzenliyoruz), etkinlik komitesi (Tiyatrodan hayvan hakları farkındalık etkinliklerine, hak mücadelelerine kadar birçok konuda organizasyon için çalışmalar yapıyoruz) ve sosyal medya ekibi (Bu konularda içerik üretimi, broşür ve video hazırlığı yapıyor; sahiplendirme ilanlarını yayınlıyoruz) ekiplerinden oluşuyor. Tüm bu çalışmaları gönüllü ekiplerimiz ve alt çalışma gruplarımızın katkılarıyla yürütüyoruz.” dedi.
“HAYVANLAR KADIKÖY DEPOMUZA GETİRİLİYOR”
Derneğin kısırlaştırma projeleri hakkında bilgi veren Özköse, “Kısırlaştırma çalışmalarımız 2020’den bu yana İBB’nin Gümüşdere, Kısırkaya ve Tepeören birimleriyle iş birliği içinde devam ediyor. Tüm haftaya 7/24 yayılan bir çalışma bu. Gönüllü arkadaşlarımız, İstanbul’un farklı semtlerinden sahipsiz kedileri pazar ve salı akşamları Kadıköy depomuza getiriyor. Hayvanlar, sabah 5.30’da İBB araçlarına teslim ediliyor. 8.30’da ilgili birimlerde ameliyatları sonrası gönüllü bakımlı olanlar saat 15.30’da geri getiriliyor, İBB bakımlı olanlarsa birimlerde kalıyor.” dedi ve şöyle devam etti: “Kadıköy depomuza uzak ilçeler için direkt İBB aracına pazar akşamları teslim ettiğimiz İBB bakımlı çalışmalarımızda Beykoz, Tuzla, Sancaktepe ve Pendik’ten iki ayrı mahalle için beş ayrı noktada rutin çalışma sağlıyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızın talebiyle Silivri, Bağcılar, Beyoğlu, Çekmeköy, Fatih ve Esenyurt gibi ilçelerde de benzer organizasyonlar düzenliyoruz. 2 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren yasa değişikliği ve buna bağlı 13 Aralık 2024’te yürürlüğe giren Uygulama Yönetmeliği sonrası köpekler için sadece prosedürlerle sahiplendirme temelli kısırlaştırma yapmaya çalışmak bizleri ve hayvanları zorluyor. Bunun getireceği sorunlar bizi endişelendiriyor. Sorunu yetkili makamlara anlatmaya gayret ediyoruz.”
BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Hayvanlarını kısırlaştırmak isteyen vatandaşların hangi aşamaları takip etmeleri gerektiği konusunda da bilgi aktaran Özköse, “Hayvanlarını kısırlaştırmak isteyen vatandaşlar bizlere sosyal medyamız veya dernek WhatsApp numaramız üzerimizden ulaşabilirler. İlk olarak kısırlaştırma talep formumuzu doldurmalılar. Formda hayvan sayısı, semt, nakil durumu ve özel notlar belirtilir. Yeni gönüllüler, “Yaşam Ol’a Hoş Geldiniz” WhatsApp grubumuza alınır. Burada süreç detaylı paylaşılır. Belirtilen teslim noktalarından İstanbul’un herhangi bir ilçesinden getirecekleri hayvanlarını teslim ederler, gönüllü arkadaşlarımız kayıtlarını yapar ve hayvanlar İBB araçlarına teslim edilir. Ameliyat sonrası hayvanların durumu ve yapılan müdahaleler hakkında gönüllülere bilgi verilir. Hayvanlar doğal ortamlarına bırakıldıktan sonra gönüllüler, hayvanların iyileşme sürecini bir ay boyunca takip eder. Genel olarak süreç bu şekilde işliyor.” ifadelerini kullandı.
Ameliyat sonrası yapılan işlemleri detaylı olarak sistem üzerinden gönüllülerle paylaştıklarını dile getiren Özköse, “Her cerrahi müdahale bir risk taşıdığından, gönüllülerimizi bu konuda bilgilendiriyoruz. Özellikle ameliyat sırasında bazı özel durumlar oluşabiliyor. Diş çekimi, ağız bakımı, yara tedavisi, pyometra (rahim iltihabı), kuyruk ampütasyonu, diyafram fıtığı gibi öngörülmeyen müdahaleler sık karşılaşılan vakalardan. Kısırlaştırma ameliyatlarında bizlerin takip ettiği vakalarda İBB’nin başarı oranı yüzde 98’in üzerinde. Zaman zaman her cerrahi müdahalede olduğu gibi karşılaştığımız komplikasyonlar olabiliyor. Ameliyat sonrası gönüllü arkadaşlarımızın da titiz takipleri sayesinde uzun ömürlü ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz.” şeklinde konuştu.
YAŞAM OL DERNEĞİNE İLETİŞİM BİLGİLERİ
WhatsApp iletişim numarası 0530 114 2332
Instagram adresi:
@yasamol_dernegi
Yaşam OL’a Hoş Geldiniz WhatsApp linki:
https://chat.whatsapp.com/ISgmkA5Sjba0fHhUQaHSyd
Kısırlaştırma talep formu:
https://forms.gle/FGED2CorbrH6JL1G7
Kadıköy depo konumu:
https://maps.app.goo.gl/r9aWcntAvxszBxxe7
Özel Ameliyat: Her pazartesi kısırlaştırma harici ameliyatlar için, öncesinde İBB veterinerlerine danışılarak kabul edilen kedilerin özel ameliyatları gerçekleştiriliyor. Dönüşleri, İBB veterinerleri inisiyatifinde oluyor.
Köpek Kısırlaştırma: Her pazartesi (acil durumlarda çarşamba sabahları) teslim alınan, öncesinde karşılıklı teyitleşilerek kabul edilen köpeklerin kısırlaştırma ameliyatları Kısırkaya biriminde gerçekleşiyor. Kolayca yakalanabilen köpekler kişi tarafından teslim edilebiliyor. Yakalanamayan köpekler için konum bilgisiyle beraber talep formu oluşturulup destek istenebiliyor.