Yaşamak da ev almak da zorlaşıyor

Yaşam maliyetinde dünyada 185’inci sırada bulunan İstanbul, dünya genelindeki 50 büyük metropol içinde gayrimenkulde en çok değer artışı görülen şehir oldu.

01 Ağustos 2023 - 16:34

Global piyasalara insan kaynakları yönetim danışmanlığı sunan Mercer firması, 29. kez ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıklandı. 5 kıtada 227 şehri kapsayan araştırma kapsamında, her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetleri ölçüldü. Araştırma sonuçlarına göre, 2023 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise İslamabad oldu. 

Yıllardır dünyanın en pahalı şehri olan Hong Kong bu sene de ilk sıradaki yerini korurken, Singapur  2. sırada yer aldı. 3. sırada yer alan Zürih, uluslararası çalışanlar için Avrupa'nın en maliyetli şehri olmaya devam ediyor. Cenevre 4, Basel 5’inci sırada yer bulurken, geçen yıla göre bir basamak yükselen New York 6’ıncı sıraya yerleşti. 

İSTANBUL 185. SIRADA

Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 227. sıradaki İslamabad oldu. 226’ıncı sırada yer alan Karaçi ve 225’inci sıradaki Havana diğer ucuz şehirler olarak sıralandı. İstanbul ise araştırmada kendisine 185’inci sırada yer buldu. 

KONUTTA Kİ SIRALAMA

20 yıldır gayrimenkul sektöründe değerleme hizmeti sunan Denge Değerleme de bu yıl üçüncüsünü yayınladığı “1 Milyon Euro’ya Hangi Metropolde, Kaç m² Konut Alınabilir?” raporunu kamuoyu ile paylaştı. Şehirlerin en merkezi ve en çok talep gören lokasyonlarındaki üst segment konutlar değerlendirmeye alınarak aynı yatırım bedeli ile kaç metrekare konut satın alınabildiği mukayese edildi. 2022 ve 2023 Haziran ayları arasında geçen 12 aylık süreyi kapsayan çalışmaya konu olan 50 şehirden 19’unda konut fiyatlarının gerilediği, iki şehirde değişiklik olmadığı, 29 şehirde ise eskisine göre yavaşlayan bir biçimde artış gösterdiği gözlemlendi. 

İSTANBUL 40. SIRADA

Rapora göre; Monako bu yıl da en yüksek fiyatlı şehir oldu. İstanbul ise birim fiyat ve sıralama anlamında yükselişini sürdürerek, 40. sırada kendine yer buldu. 

Denge Değerleme Avrupa Bölge Müdürü Cem Kurt, İstanbul’un çalışmaya konu şehirler içerisinde Euro cinsinden en çok artan şehir olduğuna dikkat çekti. Kurt, bu artış sonucunda; Levent, Ulus, Şişli, Maslak, Ataköy, Yeşilköy, Ataşehir, Etiler, Bağdat Caddesi gibi lokasyonlarda bulunan üst segment konutların ortalama fiyat olarak, Dubai, Manchester, Lizbon, Prag gibi şehirlerdeki muadilleriyle denk bir fiyat seviyesine yükseldiğini  gözlemlediklerini kaydetti. Kurt, “2021 yılında 1 Milyon Euro bedelle bu lokasyonlarda ortalama 250 m² bir konut satın almak mümkünken, bugün yaklaşık 156 m² büyüklüğünde konut alınabiliyor. İstanbul’un önde gelen semtlerinde ortalama metrekare konut birim değerini 6.400 Euro olarak raporladık. İstanbul, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da çalışmamızın kapsamında yer alan 50 büyük kent içerisinde en çok değer artışı görülen şehir olarak dikkat çekti.” dedi.

Etiketler; istanbul

ARŞİV