Bartın, Amasra, Ulus ormanlarından toplanmış meyvelerle yapılan marmelat, pekmez ve dondurma lezzetine kavuşmak için istikamet: Lutfiye…
Esma BAYRAKTAR
Havalar biraz serinledi sanki. En azından o cehennemi sıcaklar gitti, insanlar rahatladı. Biz de sahil yoluna doğru şöyle bir uzanalım dedik. Kalamış, Feneryolu, Çiftehavuzlar derken Cadde’de yeni, şık bir mekân gözümüze çarpıyor: Lutfiye.
Aslında bu mekânın “organik kahvaltısını” duymuştuk. Haydi, bir girelim bir de biz bakalım neler var, neler yok dedik ve daldık içeriye. Dış bahçesine girer girmez ayrıcılıklı bir mekân olduğu hemen göze çarpıyor. Sandalyeleri, masaları, dekoru ve renkleri çok ince bir zevki yansıtıyor.
Salona girdiğimizde ortadaki çay, kahve ve meşrubat barı dikkatimi çekiyor. İç dekoru belli ki çok usta bir elden çıkmış. Raflarda özenle dizilmiş marmelat, pekmez kavanozları, parfüm şişesini andıran zeytinyağı şişeleri ince bir zevkin ürünü. Çok seviyoruz ve hemen şık bir masaya oturuyoruz.
Bir çay söylüyoruz. Çayımızı mekân sahibi Mehmet Demirkol getiriyor. Ve başlıyoruz sohbete. Bartın’da doğan, babadan oğula geçerek süregelen “yavaş- iyi gıda, hızlı servis” sloganıyla ünlenen çok eski bir marka Lutfiye.
DONDURMA VE PEKMEZ KEYFİ
Mehmet Bey anlatıyor: “Bartınlı bir aileyiz biz, Eşim Elif Hanım’la birlikte Orta Anadolu’nun doğal lezzetlerini en saf şeklini Kadıköylülerle buluşturuyoruz. Her şeyi kendimiz hazırlıyoruz. Dondurmamız, marmelatlarımız, pekmezlerimizle övünürüz.
Meyvelerimizi, Paflagonya bölgesi Bartın, Amasra, Ulus ormanlarından köylü teyzelerimiz torun torba toplarlar. Büyükannelerimizin usulüyle hiçbir yapay madde kullanmadan reçel, pekmez, marmelat, meyve suyu yapıyoruz. Karadeniz ormanlarında yetişen meyveler çok sulu ve lezzetlidir. Aynı lezzetle kavanozlarımızda sunuyoruz.”
KURABİYELER, TARTLAR…
Birbirinden leziz pasta ve tatlı çeşitleri; elmalı tartlar, harika kurabiyeler, hepsi işinin ehli kadınların ellerinden çıkıyor. Kendileri yapıyor ve günlük sunuyorlar. Ekmekleri de aynı ellerden çıkıyor. Başlarında örtüleriyle harıl harıl çalışıyor mutfakta ustalar…
Tarhanalar, özel paketlenmiş cevizler, helvalar, çeşitli meyvelerden özenle yapılmış lokumlar, hepsi en saf haliyle burada satılıyor. Peki, “restaurant” fikri nerden çıktı?
Mehmet Demirkol şöyle cevaplıyor sorumuzu: “Biz, doğal ürün satan, güvendiğimiz yerlere ürünlerimizi veriyoruz. Herkes çok memnun. Amasra’da dükkânımızda satışlarımız devam ediyor. Müşterilerimizin ısrarıyla İstanbul’a geldik şubemizi açmak üzere. Restaurant aklımızda yoktu önceleri. Neden kendi ürünlerimizi kendimiz ikram etmeyelim diyerek burayı açtık.” Çok da iyi yapmışlar. Çiftehavuzlar Cadde kenarında şık bir mekân kazanmış Kadıköylüler.
KAHVALTISIYLA DA ÜNLÜ
Yumurtasından peynirine, reçelinden zeytinine, özel lezzetlerle zenginleştirilmiş çok zevkli bir kahvaltı en saf haliyle önünüze geliyor. Hele de bir pekmezleri var; mutlaka tadılmalı. Sunum da harika. Böyle bir kahvaltının kişi başı fiyatı 32 TL.
Sadece kahvaltı yok burada. Onlarca çeşit doyurucu salata yine şık sunumlarla yeme de yanında yat dedirtiyor. Kendi yaptıkları kepekli ekmek, fesleğenli özel soslu Lutfiye Tostu mutlaka tadılmalı. Makarna ve yumurtanın bu kadar çeşidini başka bir yerde göremezsiniz. Hele de tamamen saf meyve ve sütten yaptıkları kendi dondurmaları muhteşem.
Güzel bir yemeğin arkasından en saf ürünlerden de satın alıp evinize götürebilirsiniz. Aracısız kendi imalatları olduğundan fiyatlar el yakmıyor. Tabii ki katkılı ürünlerin fiyatlarıyla kıyaslamayınız. Afiyet olsun.
Adres: Fenerbahçe Mah. Cemil Topuzlu Cad. No.12/A Kadıköy / 0216 386 59 31