Cumhuriyet tarihinin en önemli yazarlarından Emin Türk Eliçin adına 1994 yılında Kadıköy’de kurulan Emin Türk Eliçin Kültür ve Sanat Vakfı (ETEV) Kadıköylü yazar ve sanatçıların eğitim vereceği atölyelerle yeni döneme başlıyor
Erhan DEMİRTAŞ
Öretmen, yazar ve çevirmen Emin Türk Eliçin, uzun yıllar Anadolu’da öğretmenlik yaptıktan sonra Erenköy’de yaşamaya başladı. Kadıköy’deki yaşamını ise çeviri yaparak sürdürdü. Yazıları nedeniyle çok defa sürgün edilen Eliçin, 60 yaşında hayatını kaybetti. Emin Türk Eliçin’in eşi Asiye Özdemir Eliçin, eşinin adını taşıyan bir vakıf ile onun eserlerini, felsefesini ve yapıtlarını genç kuşaklarla buluşturmak için 1994 yılında ETEV’i kurdu. Emin Türk Eliçin’in ölümünün 28. yılında kurulan vakfın kuruluşunda ise çok sayıda aydın, yazar ve bilim insanı görev aldı. Ancak vakıf bir dönem faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. 2009 yılında hayatını kaybeden Asiye Özdemir Eliçin’in birinci ölüm yıl dönümünde vakıf yeniden hizmete açıldı.
“İDEALLERİNİ YAŞATIYORUZ”
Altı yıldır Kadıköy’de Ali Suavi Sokak’ta bulunan vakıf binasında atölye çalışmaları, seminerler ve yazar örgütleriyle birlikte etkinlikler yapılıyor. Ayrıca her yıl beş üniversite öğrencisine de eğitim bursu veriliyor. Vakıf bünyesinde çalışmalar yapan şair C. Hakkı Zariç, ETEV’in kuruluş amacını ve faaliyetlerini gazetemize anlattı.
Vakfın kuruluş amacının Emin Türk Eliçin’in ideallerini yaşatmak olduğunu söyleyen Zariç, “Emin Bey çok önemli bir yazar. Yıllarca öğretmenlik yaptıktan sonra çok önemli metinlerin çevirilerini yaptı. Nazım Hikmet, Sabahattin Ali gibi usta yazarlarımızın da yakın arkadaşıydı. Bizim amacımız Emin Türk Eliçin’in dünya görüşünü ve felsefesini genç kuşaklara aktarmak. Bunun dışında gelecek kuşakların daha sorumlu, kültürlü ve bilinçli olmasını amaç ediniyoruz” şeklinde konuştu.
BEŞ ÖĞRENCİYE BURS
Her yıl beş üniversite öğrencisine de eğitim bursu sağladıklarını söyleyen Zariç, burs verilecek öğrencilerin ihtiyaç ve başarı durumlarının göz önüne alınarak belirlendiğini ifade etti. Vakıf binasında Emin Türk Eliçin’in kütüphanesi de yer alıyor. Çok sayıda kitabın kaybolduğunu belirten Zariç, “Emin Türk Eliçin’in çok zengin bir kütüphaneye sahip olduğunu biliyoruz. Ancak o kütüphanede olan çok sayıda kitap ne yazık ki şu an elimizde değil. Burada olanların büyük çoğunluğu ise Almanca kitaplardan oluşuyor” diye konuştu. Bilime, edebiyata ve sanata yönelik saldırılara karşı, aydınlanmadan yana olduklarını söyleyen Zariç, “Bu kapsamda vakıf olarak araştırmalar yapıyoruz, yayınlar çıkarıyoruz” dedi.
ATÖLYELER BAŞLIYOR
Ekim ayı itibariyle vakıf binasında şiir, sinema, fotoğraf ve geri dönüşüm ile ilgili atölyeler de başlayacak. Kadıköy’de yaşayan yazarların ve sanatçıların eğitim vereceği atölyelerin kayıtları 30 Eylül’de sona erecek. Peki, Kadıköylüleri hangi eğitmenlerle hangi atölyeler bekliyor?
ŞİİR, SİNEMA, FOTOĞRAF…
“Dayıoğulları James Joyce ve Oğuz Atay’a Dair Hikâyat Atölyesi” çevirmen ve yazar Fuat Sevimay ile birlikte 8 hafta sürecek. Dünya ve Türk edebiyatının iki dev ve akraba yazarı James Joyce ve Oğuz Atay’ın bütün eserleri, bu atölyede incelenecek.
Sezai Sarıoğlu’nun eğitmen olarak katılacağı “Şiir Atölyesi”nde yazmanın merakıyla yola çıkarak yeniden üretmenin, yeniden yazmanın olanakları zorlanacak. Atölye 9 hafta sürecek.
Cumhuriyet gazetesinde 20 yılı aşkın süre düzeltmen olarak çalışan Enver Topaloğlu, “Türkçeyi Yanlışsız Yazma” atölyesini 8 hafta sürdürecek. Atölyede Türkçe kullanımından örnekler incelenecek.
Aydın Çubukçu “Düşünceye Biçim Vermek” adlı atölyede bilgiyi, düşünceyi, eleştiriyi iletmenin farklı yolları ve yöntemlerini tartışacak. Atölye 4 hafta sürecek.
“Filmlerle Türkiye’ye Bakmak” adlı atölyede Türkiye’nin son 50 yılına damgasını vurmuş özel filmler, onar yıllık dönemler üzerinden incelenecek. Sinema eleştirmeni ve yazar Şenay Aydemir’in yürüteceği atölye, film gösterimi, çözümleme ve tartışmalar halinde 8 hafta sürecek.
“Temel Fotoğraf Atölyesi” ünlü fotoğrafçıların çekmiş oldukları fotoğraflar incelenerek, fotoğraf hafızanızın güçlenmesi ile başlayacak. Atölyede uygulama gezileri, makine ve ekipman danışmanlığı verileceği gibi bir dizi fotoğrafçı da konuk olarak deneyimlerini aktaracak. Erdost Yıldırım’ın yürüteceği atölye 8 hafta devam edecek.
Defter dikim ve ciltleme tekniklerinin öğretileceği “Defter Atölyesi”nde ise katılımcılar her dersin sonunda kendi yaptıkları bir deftere yazmanın ayrıcalığını yaşayacak. Hamak Kolektifi, atölyeyi 8 hafta sürdürecek.
ETEV iletişim: Osmanağa Mah. Ali Suavi Sok. No: 10/ 4-5 Şirin Apt. Kadıköy 0216 349 99 92 Email: [email protected]
EMİN TÜRK ELİÇİN KİMDİR?
Emin Türk Eliçin, 1906 yılında Nevşehir’de dünyaya geldi. İzmir Öğretmen Okulu’nu birincilikle bitirdi. 1927 yılında Ankara’da öğretmenliğe başladı. 1930 yılında Adana Muhtelit Ortaokulu’na atandı. Bir toplantı sırasında okuduğu şiir yüzünden öğretmenlikten uzaklaştırıldı. 1931 yılında Adana’dan köyüne döndü. 1935 yılında ise Almanca öğrenmek için Almanya’ya gitti. 1937 yılında Türkiye’ye geri döndü. Jack London’un “Demir Ökçe” adlı eserini Türkçe’ye çevirdi. 1960 sonrasında eşi Asiye Özdemir Eliçin ile birlikte İstanbul’a döndü. Bu dönemde Jean Paul Sartre’dan “Varoluşçuluk ve Materyalizm” ile “Yahudilik Sorunu”, Franz Altheim’den “Asya’nın Avrupa’ya Öğrettiği”, Stefan Zweig’den “Freud ve Öğretisi” kitaplarını çevirerek yayımlattı. Yine bu dönemde Ataç, Yeni Ufuklar gibi dergilerde ve Yeni Tanin gazetesinde yazıları yayımlandı. Türk Dil Kurumu’nda da görev yapan ve Türkçeye çok sayıda sözcük kazandıran Eliçin, 1966 yılında hayatını kaybetti.