Yemekler askıya çıktı

Kadıköy’deki restoranında ‘askıda yemek’ uygulaması başlatan işletmeci Nevin İlter, “İnsanların yardımlaşmasına katkı sağlamak istiyorum” diyor

06 Ekim 2016 - 16:37
Kaan DERTÜRK
Kadıköy’de yardımlaşma kültürü hızla artıyor.  4 yıldan beri Karadeniz lezzetlerini Kadıköylüler ile buluşturan “Lazİstanbul” restoranı da bu yardımlaşma kültürüne dahil oldu. Restoran işletmecisi Nevin İlter’in başlattığı “askıda yemek” uygulaması, ihtiyacı olanlara yemek “ısmarlamak” oluyor. Lazİstanbul’da yemek yemeye giden bir vatandaş, bir yemeği kendisine alırken, bir başka yemeği de parası olmayanlara ikram edilmesi için alıyor ve yemek askıya asılmış oluyor. İhtiyacı olanlar, restorana para vermeden askıdaki yemeklerden alabiliyor. İlter, lokantasında yaklaşık bir aydır askıda yemek uygulamasını sürdürüyor. Biz de Karadeniz esintileri taşıyan Lazİstanbul’da Nevin Hanım ile askıda yemek uygulaması hakkında söyleştik.

DAYANIŞMAYI YAŞAMAK
Nevin İlter, öncelerinde yemek sektörüne yabancı bir insanmış. Tekstil sektöründe yoğun mesailer harcarken hayali olan restoran açma işine girişmiş. 4 yıl önce Kadıköy’de açtığı Lazİstanbul ile de İstanbulluların damak tadını mest eder olmuş. Şimdi ise 11 kişilik ekibi ile memleket lezzetlerini özleyenlere yöresel yemekleri tattırıyor.  İlter, askıda yemek fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor: “Burayı açtığımızdan beri gelen insanlara yemek veriyorduk. Fakat askıda yemek fikrinden haberdar değildik. Sonrasında bir müşterimiz, bizim yaptığımız uygulamanın Beyoğlu’nda üniversite öğrencileri için ‘askıda yemek’ adıyla yapıldığını söyledi. Cebinden bir miktar para çıkartıp bana verdi. Ben de parayı askıda yemek uygulaması için kullanmaya başladım. Yemeği, ihtiyacı olanlara verdikçe o paradan düştüm. Böylelikle bu uygulama yayılmaya başladı. İnsanların yardımlaşmasına katkı sağlamak istiyorum. Bu amaçla çıktığım yolda şu an müşterilerimizle beraber kolektif bir iş yapıyoruz. Herkes gönlünden ne koparsa veriyor, askıda yemeğe katkı sağlıyor. Dayanışmayı yaşadığımız için hem biz hem de müşterilerimiz çok mutluyuz.”

“MENÜMÜZDE NE VARSA…”
İlter, menülerindeki tüm çeşitlerin askıda yemek uygulamasında da yer aldığını belirtiyor. Günde 6 ila 10 kişinin askıda yemekten faydalandığını söyleyen İlter, şöyle devam ediyor: “Yemeklerimizi asla ertesi güne bırakmıyoruz. Askıda yemeğimiz her an var. Gün içinde ne yiyorsak gelen kişiye de kendi yemeğimizden veriyoruz. Mesela bugün menümüzde kuru fasulye, lahana sarma, makarna, palamut buğulama, kadınbudu köfte ve çoban kavurma var. Durumu olmayan, askıda yemek uygulamasında faydalanmak isteyen biri bu menüden istediğini yiyebilir.”

“ASKIDA YEMEK YAYGINLAŞMALI”
İlter,  vatandaşların uygulamaya kayıtsız kalmadığını da söylüyor ve ekliyor: “Yardımsever insanlarımız çok. Askıda yemek tabelalarını gören birçok müşteri bütçesi yettiğince az ya da çok yardımcı olmaya çalışıyor. İnsanların çekinmesini değil, güven ve huzur içinde yemek alabilmelerini istiyoruz. Askıda yemek uygulaması daha birçok noktada yaygınlaşmalı.”

 

ARŞİV