Tek kanal TRT dönemdeki yılbaşı eğlencelerinin vazgeçilmeziydi dansözler. 80’lerin popüler oryantallerinden Hülya Işıl, “O günler, apayrı bir zaman yaşam dilimiydi. Yaşayan bilir” diyor.
Gökçe UYGUN
Gazetemize özel yeni yıl sayısı yaparız da, sayfaya bir dansöz koymaz mıyız hiç! Zira, bir dönem yılbaşı eğlencesi demek TRT’de dansöz izlemek demekti adeta… Henüz özel kanalların boy göstermediği tek kanallı 80’li yıllarda, ekran başındakileri bir dansöz heyecanı sarardı. Kuruyemişler, meyveler hazırlanır, tombalalar bir kenarda sırasını bekler, büyükler içki, küçükler meşrubat içerken gözler hep beyaz camda olurdu. O dönemlerin en bilinen dansözleri ise Nesrin Topkapı, Hülya Işıl ve Prenses Banu idi. Biz de bu vesileyle Kadıköylü Hülya Işıl’ın kapısını çaldık, eski yılbaşı eğlencelerini bir de ondan dinledik…
1974’te orkestra solisti olarak kariyerine başlayan Işıl, Maksim, Çakıl, Bebek Belediye gibi dönemin meşhur gazinolarındaki programlarında hem dans etmiş hem şarkı söylemiş. Bu işin eğitimini almamış, yani alaylı; “Yeteneğimiz Allah vergisi şekerim” diyor gülerek. 76-77 yılları arasında bir Avrupa turnesine katılmış, bilgisini görgüsünü arttırmış. 81’de ise Berlin’e yerleşmiş. Burada tanıştığı Lübnanlı dansçı Feyruz’dan oryantalin tekniklerini öğrenmiş 1 yılda; “Avrupa sahnelerinde deneyim kazanan bir dansçı olarak Türkiye’de revaçtaydım. O zamanlar bizde sahnede koreografi diye bir şey yok, ben 1001 Gece Masalları adıyla şovlar yapmaya başladım, devler, cinler filan var, kocaman bir nargilenin içinden çıkıyorum filan…”
TRT’NİN YILBAŞI TERCİHİ OLMAK…
Hülya Işıl, TRT’ye ilk kez 84 yılbaşısında dansöz olarak çıkmış. Şöyle anlatıyor o günleri; “Tabi o zamanlar özel kanallar daha çıkmamıştı, TRT’ye çıkmak mühim bir şeydi. 1 ay öncesinden hangi dansöz hangi kanalda çıkacak, bu sene TRT’nin dansözü kim olacak tartışmaları başlardı, herkes merak ederdi. Biz dansçılar da sonucu gazetelerden öğrenirdik! Ekranda kaç dakika kaldığınız çok önemliydi. O 3 dakika için 3 ay çalışırdık! Aslında imkansızlık içinde, amatör koşullarda çalışıyorduk. Kendi saçımızı makyajımızı kendimiz yapardık. Ama yine de eski yılbaşı eğlenceleri muhteşemdi, tüm zorluklarına rağmen. TRT’nin yılbaşı geceleri 5-6 sene altın çağını yaşadı, sonra özel kanalar çoğalmaya başlayınca o ilk heyecan da kalmadı.”
KADIKÖY’ÜN MEKÂNLARINDA YILBAŞI EĞLENCELERİ
Caddebostan Maksim, Büyük Kulüp, Moda Deniz Kulübü, Kulüp Reşat gibi Kadıköy’ün gözde mekanlarında rutin olarak sahne alan Hülya Işıl, bu mekânlara yılbaşı günlerine de ekstraya gidiyormuş. Hatta bazen bir gecede 4-5 farklı mekânda sahne aldığını anlatan Işıl, programlarına gelen Kadıköylülere müşteri değil dost gözüyle baktığını, kaliteli eğlence geceleri yaşadığını, hem eğlenip hem eğlendirdiği vurguluyor. Ünlü dansöz Hülya Işıl, “Şimdiki yılbaşı dansözlerini beğeniyor musunuz?” sorumuza ise “Valla ben senelerdir yılbaşı geceleri evde oturup tv izlemiyorum ki… Hep çalıştım. Son zamanlarda iyi dans edenler var. Ama yine de eski oryantallerin ruhu yok şimdi. O günler, apayrı bir zaman yaşam dilimiydi. O zamanı yaşayan biliyor, hatırlarda kaldı’’ yanıtını veriyor.
DEVE PARA TOPLUYOR!
Hülya Işıl’dan bir yılbaşı anısı: “Bir yılbaşı gecesi sahnedeyiz. Sahnedki şovum gereği bir deve ile çıktım. Gerçek deve değil tabi, içinde dansçıların olduğu büyük bir deve maketi. Bir ara mekâna Arap turistler geldi. Biri dolarları saçmaya başladı. Ben döndüm bir baktım bizim deve yere çökmüş, ellerini çıkartmış paraları topluyor! Öyle komik bir görüntüydü ki devenin para toplaması, çok gülmüştüm…’’
DANSÖZ SAVAŞI!
Türkiye’nin ilk özel televizyon yayını Macig Box (Star 1), 91 yılbaşı gecesi TRT ile rekabeti arttırmak için yılbaşı gecesi ekrana kimi kaynaklara göre 11, kimine göre de tam 20 dansöz çıkarttı. Bu rekabet giderek arttı. Zira çok sayıda özel kanal kurulmaya başlandı. Dansözler de o kanal senin bu kanal benim gezmeye, stüdyodan stüdyoya koşmaya başladılar.
“YILBAŞI GÖBEĞİNİ BİRLİKTE ATALIM”
Askeri darbenin hemen ardından, 80’i 81’e bağlayan gece, arabesk müziğe bile mesafeli olan TRT, tarihinde bir ilki gerçekleştirir; Nesrin Topkapı yılbaşı gecesi ekrana çıkıp beş dakika dans eder! Sonraki 2 yıl da hep Topkapı çıkar. 4. sene Nesrin Topkapı, Prenses Banu, Seher Şeniz, Tülay Karaca, Firuze Sultan ve Efruz olmak üzere tam 6 dansözlü bir eğlence yaşanır. 1984’te sahne alan 2 dansöz olan Prenses Banu ve Hülya Işıl ise “Yılbaşı göbeğini birlikte atalım” diye demeç verir.