Yoğurtçu'ya canlı kitaplar geliyor!

Kitapları insan olan Yaşayan Kütüphane, Yoğurtçu Parkı’nda kuruluyor…

07 Mayıs 2014 - 09:24
 
Gökçe UYGUN
Kadıköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nde çalışmalarını sürdüren TOG’lu Gençlerin organizasyonundaki “Kadıköy Kent Konseyi Yaşayan Kütüphane” etkinliği 17-18 Mayıs tarihlerinde 12.00-18.00 saatleri arasında Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yapılacak.
Etnik, kültürel, mesleki, cinsel kimlikleri ya da sağlık durumları gibi nedenler sonucu önyargılara maruz kalabilen veya toplum tarafından dışlanan insanlara karşı olan önyargıları azaltmak, bir diyalog ortamı yaratmak ve toplumun barış içerisinde yaşamasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen bir ‘İnsan Hakları’ projesi olan Yaşayan Kütüphane, 2007 yılından beri gerçekleştiriliyor.

“BİR İNSANI KİTAP GİBİ OKUMAK…” 
Yaşayan Kütüphane aynen gerçek bir kütüphane gibi işliyor. İlk olarak etkinlik alanındaki standa gidip kayıt oluyor, görevli tarafından okumak istediğiniz kitaba yönlendiriliyorsunuz. Ancak yönlendirildiğiniz kitap kağıttan değil, aynen sizin gibi etten kemikten bir insan! Yani, karşınızda okunmak üzere bekleyen bir kitap yerine sizinle sohbet etmek için hazır bekleyen bir insan buluyorsunuz! Toplumun bir kesiminin zihninde “yabancı” veya “öteki” olarak konumlandırılmış bir insan, örneğin eski bir seks işçisi, transseksüel, Yahudi, Ermeni, Kürt, Alevi, şizofren, eski uyuşturucu bağımlısı, HIV+, Lezbiyen…
Farklılıkların ve çeşitliliklerin renklerini önceden yazılmış satırlar yerine, samimi bir sohbet aracılığıyla öğreniyorsunuz. Bu aşamada kitabınıza merak ettiğiniz soruları sorup anında cevap alma şansına erişiyorsunuz. Yarım saat süren, sadece kitap ve okuyucudan oluşan sohbet sonrasında, bilmediğiniz şeyleri öğrenerek aydınlanmanın ve belki de farklı yaşam tarzlarına sahip insanlarla tanışmanın mutluluğu ile kütüphaneden ayrılıyorsunuz.

KADIKÖY KENT KONSEYİ HAKKINDA
2004 yılında kurulan Kadıköy Kent Konseyi, hemşerilik hukuku çerçevesinde sivil toplum örgütleri başta olmak üzere, meslek odaları ve yerel yönetimle bir ortaklık anlayışı ile kentin sorunları üzerine tartışma ortamları yaratarak, çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyor.
Kadıköy Kent Konseyi başta Kadın Meclisi olmak üzere, gençlik meclisi, çocuk meclisi, engelliler meclisi ve kıdemliler meclisinin yanı sıra çeşitli çalışma grupları ile örgütlenmesini tamamladı ve Kurbağalıdere Caddesi, Ecevit Apt., no: 2, D.1 Hasanpaşa-Kadıköy (Kadıköy Belediyesi Başkanlık binası karşısı) adresinde faaliyetlerini sürdürüyor.

TOG HAKKINDA
2012 yılında, Türkiye’nin dört bir yanından 40 bin 295 genç proje gönüllüsüyle 989 yerel, ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk projesi/etkinliği/kampanyası gerçekleştiren TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı), yerel kaynağı da harekete geçirerek yerel halkın katılımını sağlamayı amaçlıyor.
Türkiye’nin 71 ilinde, 123 gençlik grubu veya üniversite topluluğu/kulübü olarak faaliyet gösteren Toplum Gönüllüsü gençler, 2012 yılında 336 bin 111 kişiye çok çeşitli alanlarda hizmet götürdüler.

ARŞİV