‘Zihnipaşa Kurabiyesi’ni tattınız mı?

Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitim Merkezi’nde üretilen bir kurabiye, “Zihnipaşa Kurabiyesi” ismiyle markalaştı. Kurum müdürü Neriman Tokatlıoğlu, “Okulumuzun adı ile anılan bir kurabiye markamız olması gurur verici” diyor

08 Ocak 2019 - 16:25

Acıbadem kurabiyesini duymuşsunuzdur, muhtemelen tatmışsınızdır da. Peki ya ‘Zihnipaşa Kurabiyesi’ni biliyor musunuz?

Gelin Kadıköy’ün güzel semti Erenköy’den doğan bu kurabiyenin hikâyesini anlatalım size. Aslında bu kurabiyenin doğuşu birkaç sene evveline dayanıyor. Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu kursiyerleri, 5 yıldır burada görev yapan yiyecek içecek hizmetleri öğretmeni Ayşegül Dikmen öncülüğünde kurabiye yapıyorlardı. Bu lezzetli ama ünsüz ve isimsiz kurabiyenin kaderi, 2014’te Neriman Tokatlıoğlu’nun buraya müdür olarak atanmasıyla birlikte değişti. Kendisi de çocuk gelişimi öğretmeni olan ve bu nedenle beslenme alanına özel önem veren Neriman Hanım, bir gün bu kurabiyeyi tatmış ve çok beğenmiş; “Kurabiyelerle aram pek iyi olmamasına rağmen bunu çok sevdim. Adını sordum, yok dediler. Ayşegül öğretmenimiz, kendisi yiyecek içecek öğretmeni olduğu için devamlı tarifler deniyormuş. Bugüne kadar kendisine gelen tariflerden çıkarttığı bir ürün olmuş.”

Neriman Hanım kurabiyeye bir isim vermek istemiş ve ‘Zihnipaşa’nın adında karar kılmış. Neden Erenköy değil de Zihnipaşa’yı tercih ettiğini şöyle açıklıyor; “Şu an içinde bulunduğumuz bu binayı, Zihni Paşa bağışlamış. Bugün onun sayesinde buradayız, onun sayesinde bu kurabiye ve daha nice ürünlerimizi yapabiliyoruz. Ben de bu değerli kişiyi yâd etmek için adını verdim kurabiyeye.”

‘ZİHNİPAŞA KURABİYESİ’ MARKA OLUYOR

Kurabiyenin isim annesi olan Neriman Tokatlıoğlu, o günden beri de kendine adeta misyon edinmiş, ‘Zihnipaşa Kurabiyesi’ni gittiği her yerde tanıtmayı… Resmi ziyaretlere giderken dışarıdan lokum, çikolata almak yerine kurabiye götürmeye, kuruma gelen konuklara ve yılsonu sergi kokteyllerine gelenlere ikram etmeye başlamış. Kadıköy’deki çeşitli eğitim toplantı ve seminerlerinde kokteyl ihtiyacı da bu kurabiyelerden tedarik edilir hale gelmiş.

Kurabiye zamanla tanınıp sevildikçe, siparişler de artmaya başlamış. Başta kursiyerler, kurumdaki diğer eğitmenler olmak üzere Erenköy esnafı ve sakinleri de kurabiyeyi sevmişler. Neriman Hanım gururla, “Döner sermaye işletmesi kapsamında açtığımız kurslarda biz satış da yapabiliyoruz. Yiyecek içecek atölyemizde yıllardan beri günlük yemek, yaş pasta gibi çeşitli ürünler üretiliyor. Biz bunların satışını yapıyoruz. Hem insanlar kaliteli, sağlıklı ve lezzetli yiyeceğe ulaşabiliyor, hem eğitmenler ve kursiyerler emeklerinin karşılığını alıyor, hem devletimiz kazanıyor.” diyor.

Kurabiyenin popülerliğini tescilletmek isteyen Neriman Hanım kolları sıvamış ve 2016’nın son aylarında markalaşmak için girişimlerde bulunarak yasal süreci başlatmış; “Bir Halk Eğitim Merkezi’nin böyle güzel bir çalışmaya imza atmış olmasını onaylatmak istedim. Uzun bir araştırma sürecinden sonra 2018’in baharında patentimizi aldık.”

10 GRAMLIK LEZZET BOMBASI!

Peki, günde 5 kilo civarı üretilen, tanesi 10 gram olan bu lezzetli kurabiyeyi kimler yapıyor, içinde neler var? Tokatlıoğlu yanıt veriyor; “Başlarında Ayşegül öğretmenimiz olmak üzere, her gün beş altı farklı kursiyerle devam ediyoruz. Ayşegül hoca gibi fedakâr, çalışkan ve eli lezzetli birine sahip olduğumuz için kurum olarak çok şanslıyız. Ekibimiz kadınlardan oluşuyor. Gerçi önceden bir erkek kursiyerimiz de vardı ki kendisinin de bu kurabiyeden yapmışlığı var ama artık kursa devam etmiyor. İçindekilere gelince, -tabi başta sevgimiz olmak üzere- un, mısır gevreği, tereyağı, sıvıyağ, tahin, şeker ve üstü için de krokan.”

“Biz kar amacı gütmüyoruz. Ticaret değil kalite önemli” diyen Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Neriman Tokatlıoğlu, “Kendi evimde aileme yedirmediğim hiçbir şeyin satışını yapmam. İnsanlara kaliteli sağlıklı yiyecekler sunuyoruz. Kaliteli ürün kullandığımız için maliyetimiz de yüksek, ama daha hiç zarar etmedik” ifadelerini kullanıyor. Zihnipaşa Kurabiyesi’nin büyük pastaneler, zincir oteller gibi yerlerde üretilip, daha geniş bir kitleye ulaşmasını isteyen Neriman Hanım, herkesin bu tadı tatmasını arzuluyor; “İnsanlar bu kurabiyeyi yerken de, bunun Kadıköy’de bir halk eğitim merkezinden doğduğunu bilsinler… Bizler artık burada olmadığımız zamanlarda bile bu marka sürsün, bu kurum devam ettiği müddetçe bu kurabiye insanların ağzını tatlandırsın…”

 Bir kutusu 40 TL olan Zihnipaşa Kurabiyesi’nden sipariş vermek için; (0216) 358 13 73


ARŞİV