Kadıköy Sözlüğü (16)

Moda'nın Mülteci Alman Profesörleri'ni kim yazdı? Yeldeğirmeni'ndeki yalının adı ne? Kadıköy'ün eski hal binası ne zaman yapılmıştı?

06 Mayıs 2024 - 11:04

H HARFİ

  • Hababam Sınıfı: Sultan Abdülaziz'in, kardeşi Adile Sultan için 1853 yılında Balyan Ailesi'ne yaptırdığı Validebağ Adile Sultan Kasrı'nda çekimleri yapılan, 1975 tarihli, Ertem Eğilmez'in ünlü filmi.

  • Şekerci Hacı Bekir Köşkü: 20. Yüzyılın başında, Kadıköy Çiftehavuzlar'da ünlü Şekerci Hacı Bekir Efendi'nin gelini, Ali Muhittin Hacıbekir'in annesi Reşk-i Melek Hanım tarafından yaptırılan tarihi öneme sahip ahşap beyaz köşk. O yıllarda deniz tarafında bir kayıkhane, kayıkhanenin üstünde de selamlığı olan köşk, Melek Hanım'ın vefatından üç yıl sonra 1935 senesinde Uncu Akif Bey'e satılmış. Uncu Akif Bey daha sonra köşkü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın oğlu Refik Bayar'a satmış. Bayar ise köşkü Büyük Kulüp'e devretmiş. Köşk, şu anda Büyük Kulüp'ün bahçesinde yer alıyor.

  • Hacı Niyazi Musa Başçılar Yalısı: Yeldeğirmeni, İskele Sokak No: 31'de yer alan tarihi yapı.

  • Hadi Çaman: 1943'te Kastamonu'da doğan, 1982 yılında Kadıköy'de Yeditepe Oyuncuları'nı kuran, Tolga Çevik, Cem Özer ve Sevinç Er bulak gibi sanatçıları tiyatroya kazandıran, yıllarca Göztepe'de oturan,tiyatrodan boş günlerinde Kadıköy'ün nezih meyhanelerinde tiyatrocu arkadaşlarıyla takılan, yakalandığı ALS hastalığı nedeniyle 22 Eylül 2008'de yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı. 

  • Hafize Çınar Güner: İlköğretimde Yaratıcı Drama ve Eğitim İçin Tiyatro Uygulamaları adlı iki kitap yazan, İyi ki Varsın Tilki Toni adlı çocuk kitabı serisi, Aslan'ın Doğum Günü ve Park Canavarı adlı çocuk kitapları da olan, Kadıköy Anneleri web sitesindeki "İlk Kitaplığım" adlı köşede yıllardır çocuk kitaplarını tanıtan, oğlu İda, eşi Hasan Nami ve kedileriyle birlikte Moda'da da yaşayan yaratıcı drama uzmanı, çocuk kitapları yazarı.

  • Hakkı Bilen: 2019'da Kadıköy Belediyesi'nin Kültür Yayınları'ndan “Moda'nın Mülteci Alman Profesörleri” adlı kitabı yayımlanan yazar.

  • Hal Binası: Kadıköy dolgu alanına 1927'de İtalyan mimar Ferari tarafından inşa edilen, yakın zamana dek İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılan, şimdilerde restorasyonu süren yapı.

  • Haldun Hürel: 1949 doğumlu, Üç Hürel Müzik grubunun üyesi olan, İstanbul'u Geziyorum Gözlerim Açık, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u, Mimar Sinan'ın İstanbul'u, İstanbul'un Ansiklopedik Öyküsü, Burası İstanbul ve Anlat İstanbul adlı kitaplarında Kadıköy'ün pek çok semtinin tarihini, şahsiyetlerini, yapılarını, sokaklarını, semtlerini, bugününü aktaran sanat tarihçisi, İstanbul araştırmacısı, ressam, müzisyen. 

  • Haldun Taner: 1915'te Çemberlitaş'ta doğan, 5 yaşındayken babasını kaybedip, annesiyle birlikte büyükbabasının konağında Moda Mühürdar'da yaşayan, bugün orada heykeli bulunan, Türkiye'de epik tiyatro ve kabare tiyatrosunun öncüsü olan, "Kırk yıldır, evet tam kırk yıldır, Kadıköy vapuru ile her gün iki öğün, kıt'a değiştirir dururum, bir gün olsun övünmek aklımın köşesinden geçmedi" diyen, ünlü oyun yazarı, öykücü, akademisyen ve gazeteci. 

  • Haldun Taner Büstü: Daha önce bulunan heykeli vandallar tarafından parçalanan, Mühürdar'da bulunan, heykeltıraş Ümit Öztürk'ün yaptığı heykel.

  • Haldun Taner Müze Evi: Fenerbahçe, Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesi'ndeki, 2. derece tarihi eser olan, daha önce yıllarca Gazete Kadıköy’e ev sahipliği yapan binada açılan, Haldun Taner'in kişisel eşyası ve eserlerinden örnekler sergilenen, kitapları, daktilosu, meşhur şapkası, atkısı gibi özel eşyasının bulunduğu müze ev.

  • Halit Fahri Ozansoy: 1891-1971 yılları arasında yaşayan, Halitağa Caddesi'nden Altıyol Meydanı'na çıkan en kısa sokak olan kendi oturduğu sokağa "Güneşin kızıllığı" anlamında, Şemsitap adını verdiren, Kadıköylü şair, gazeteci, oyun yazarı, öğretmen.


ARŞİV