Kadıköy Sözlüğü (18)

Ressam Hasan Kavruk Kadıköy'ün neresinde yaşardı? Serasker'deki çeşmenin adı ne? Hava Güzel Kadıköy'de adlı şarkı hangi şarkıcının?

03 Temmuz 2024 - 14:56

H HARFİ (devam) 

  • Hasan Bülent Kahraman: İstanbul Life dergisinin Haziran 2020 tarihli sayısında yazdığı "Tepeden tırnağa haz mevsimi" adlı yazısında "Karyolada bütün öğleden sonraları kitap okumaktı yaz benim için. Kadıköy'den Celal Dayımın taşındığı Çiftehavuzlar'a kadar, Kurbağalıdere'yi geçerek yürümekti. Vapur iskelesinin Moda'ya doğru uzanan kısmında ve Moda sahilinde banklara oturmak, akşamüstü Roman çocukların denizden çıkardığı midyeleri Arif Dayımla birlikte tenekenin üstünde pişirtip yemekti. Moda, Bostancı, Çiftehavuzlar ve Fenerbahçe plajlarına gitmekti" diyen yazar, sanat eleştirmeni, akademisyen. 

  • Hasan Gören: 1966'da doğan, Koşuyolu'nda ailesiyle yaşayan, Koşuyolu ve Yeldeğirmeni'nin insan ve esin dolu mekânlarında yazmaktan büyük keyif alan, ilk romanı Zan'ın kahramanı İrfan'ı Kadıköy sokaklarında dolaştıran, Ayrılık Çeşmesi'nin öyküsünü araştırıp, Yeldeğirmeni'nde gezdiren, “Romanlarımı hem Koşuyolu’nun hem de Yeldeğirmeni’nin ilham ve insan dolu mekanlarında yazmaktan büyük keyif alıyorum” diyen  yazar.

  • Hasan Kavruk: 1918-2007 yılları arasında yaşayan, 1947'de MEB tarafından gönderildiği Paris'te Jean Lombard ile soyut resim konusunda çalışan, İbrahim Çallı ve Mahmut Cüda ile birlikte Türk Ressamlar Cemiyeti'ni kuran, 1965'te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne öğretim görevlisi olarak atanan, modern figüratif akımın en önemli temsilcilerinden biri olan, ölene kadar Moda Caddesi'nde, Moda İskelesi'ne inen bir apartmanda hem oturup hem bir katında atölye çalışması yapan ünlü ressam. 

  • Hasan Mutlucan: 1926'da İzmir'de doğan, bas sesiyle kahramanlık türkülerinin vazgeçilmez sesi olan, davudi sesiyle söylediği kahramanlık türküleri yüzünden darbelerle özdeşleşmesinden çok rahatsız olan, uzun yıllar Kadıköy'e oturan ve sık sık Kadıköy Çarşısı'nda dolaşırken görülen, Neşet Ömer Sokak'ta pazar günleri eskiden kurulan sahaflar çarşısından kitap bakan, Alzheimer hastası olan, Kadıköy'deki evinde tedavi gören, rahatsızlığı artınca kaldırıldığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 29 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden ve Çekmeköy Mezarlığı'na defnedilen halk müziği sanatçısı.

  • Hasan Rıza Paşa Çeşmesi: Osmanağa Mahallesi’nde, Serasker Caddesi, Osmancık Sokak'ın köşesindeki, kesme taştan yapılan, 1845'te Serasker Hasan Rıza Paşa'nın yaptırdığı tarihi çeşme. Bahriye Nazırı olan paşanın, Rami ve Beşiktaş'ta birer, Kadıköy'de iki tane olmak üzere toplam 4 çeşmesi vardır.

  • Hasanpaşa Köftesi: Kadıköy'ün Hasanpaşa semtinin bir spesiyalitesi olup, kuş yuvası biçiminde yapılan, içine patates püresi doldurulup üstüne salçalı sos ve kaşarla servis edilen köfte çeşidi.

  • Hava Güzel Kadıköy'de: Ozan Kotra'nın, Hava Durumu adlı albümünde yer alan, “Hadi gel, her şeyi boş ver / Kadıköy'e gidelim / Sinemada bir film izleriz / Çıkışta midye dolma / Yanında biralarla / Kafaları çakırkeyif ederiz / Hadi gel, her şeyi boş ver / Kadıköy'e gidelim / Galeriden eve resim seçeriz / Paramız yetmez diye sakın üzülme / En kötü vitrinden seyrederiz / Hava güzel Kadıköy'de Kadıköy'de / Gece bir konsere gider / Ruhumuzu besleriz / Sokaklarda selfieler çekeriz / Moda'nın sahilinde / Hayaller bedava / Yeni başlangıçlar deneriz / Hadi gel her şeyi boş ver / Kadıköy'e gidelim / Özgürlüğü içimize çekelim / Dil, din, ırk ayrımı yok / Herkes var orada / Hadi gel medeniyete dönelim / Hava güzel Kadıköy'de Kadıköy'de” dizelerinin yer aldığı şarkısı.

  • Haydar Kazgan: 1921 doğumlu, Azeri kökenli bir ailenin dört çocuğundan biri olan, ailecek Moda'da yaşayan, İstanbul Üniversitesi'nin 1946 yılında bitirip Chicago Üniversitesi'nde doktor ve doçentlik tezini veren, 1966 yılında profesör olan, Gülten Kazgan'la evlenip Moda'da yaşamaya devam eden, Rızapaşa Çayırı'nda iyi futbol maçları çıkaran, 20’yi aşkın bilimsel kitabı bulunan, 1988'de emekli olup 2014 yılında vefat eden Modalı iktisatçı. 


ARŞİV