Kadıköy Sözlüğü (19)

Ressam Hoca Ali Rıza Kadıköy'de nereyi resmetmişti? Heybe neydi? Süreyya Sineması'nın müdürü kimdi?

02 Ağustos 2024 - 07:57

H HARFİ (devam)

  • Haydarpaşa Burası: 1954 doğumlu Ali Cengizkan'ın, "Kaç kere yanaştın bu minyatür iskeleye / Kaç kere bağlandın ve çözüldün, saçlarınla / Kaç kere lastiklerin ezildi, palamarın koptu / Kaç kere düdük çaldın bir çocuk istedi diye / Kaç kere öptün o kızı dudağının üstünden / Kaç kere sarıydı içerisi, sıcak ve rahat / Kaç kere çarptı yüzüne o tuzlu yağmur / Kaç kere yanaştın, eli yanağında sandın / Kaç kere sarsıldın, bir karanfil elinde / Kaç kere yaşadın, duydun ve eskidin / Kaç kere merdivenlerden indin, Glasgow 1859/ İskeledeyim, atlarken gördüm yeşil denizi / Her yan yeşil, yine de kimlik denetimi" dizelerini içeren şiiri.
  • Haydarpaşa Demirspor: 1937 yılında kurulan, halen futbol, güreş ve judo alanlarında faaliyet gösteren, ünlü güreşçiler Hamit Kaplan, Mithat Bayrak ve Hamza Yerlikaya'yı da yetiştiren, tarihi spor kulübü.
  • Haydarpaşa Garı Şiiri: 1928 doğumlu İlhan Demiraslan’ın, “Haydarpaşa Garı’nda üç sıra vagon / Üstüne kuşlar konuyor / Ne kadar kendini tutsa insan garip oluyor / Haydarpaşa garı boşalmış bir kenarda duruyor / Gidelim buradan dedim duymuyor. / Haydarpaşa Garı’nda bir akşam yalnız mı kaldınız / Nasıldır çaresizlik içinde insan anlarsınız.” dizelerinin yer aldığı şiiri.
  • Haydarpaşa'da Saraçlar Kahvesi Ve Çeşmesi: Üsküdarlı ressam Hoca Ali Rıza'nın 1930 öncesi yaptığı tablosu.
  • Hayri Aybar: 1967 yılında, iki bloktan oluşan modernist bir yapı olan, Moda'daki Sönmezler Apartmanı'nı inşa eden mimar.
  • Helmuth Cuno: 1867-1951 yılları arasında yaşayan, Haydarpaşa Garı'nı, kendisi gibi Alman mimar Otto Ritter'le birlikte tasarlayan, Alman ve İtalyan taş ustalarını çalıştıran, 30 Mayıs 1906'da başladığı çalışmayı, 10 Ağustos 1908'de tamamlayan Alman mimar.
  • Her Yeri Resim Gibi: Küçük Moda: Modalı yazar Anais M. Martin'in, "Sanırım Küçük Modalı olmak da bir ayrıcalıkmış. Ya da babamın günlüklerinde durmadan vurguladığı gibi Şu İstanbul ne güzel şehir. Her yanı resim gibi" mottosuyla oluşturduğu anı-tarih-yaşantı kitabı.
  • Heybe: 1927-2004 yılları arasında yaşayan şair Şükran Kurdakul'un, uzun yıllar yaşadığı Kadıköy'ü andığı, "Kadıköy'den kimi getir dim bilirsiniz / Yılların eskimeyen şiiri / Yeni çağlara birlikte yürüdüğümüz / Bilmediğim çağlardan gelen" dizelerini içeren şiiri.
  • Hıfzı Özcan: 1927'de Konya'da doğan, 1956-1968 yılları arasın da Zeynep Kamil Hastanesi'nde asabiye mütehassısı olarak görev yapan, 1968’de İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği'nde doçent olarak çalışmaya başlayan, aynı yılın sonunda çocuk nörolojisi konusunda tetkikler yapması için Paris'e gönderilen, 1970’te profesör olan, 1971 yılında gönderildiği Londra'da 1 yıl süre ile çocuk nörolojisi ve beynin hareketle ilgili arızasına bağlı engeli olan spastik çocuklarla ilgilenen, 1972’de  Türkiye'ye dönerek engelli çocuk ailelerini örgütleyen ve yakın iş arkadaşları ile Türk Spastik Çocuklar Derneği'ni kuran,1992’de Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu'nu kuran ve ilk başkanı olan, 1989 yılında çalışma arkadaşlarıyla beraber Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nı kuran, topluma cerebral palsy hastalığını anlatan, Metin Sabancı Merkezi'ni, Sakıp Sabancı'dan aldığı destekle kuran, 27 Temmuz 2011'de uzun yıllardır yaşadığı Moda'daki evinde hayata gözlerini kapayan tıp doktoru.
  • Hızır Bey Çelebi: Fatih Sultan Mehmet'in Kadıköy'e tayin ettiği, İstanbul'un ilk kadısı.
  • Hikmet Bey: Kızı Samiye'nin (1907) doğduğu yıl, İstanbul'a dönen, önce Kadıköy Bahariye'de, sonra memurluğa dönmesiyle birlikte Göztepe'de oturan, oğlu Nazım Hikmet'i buradaki Taşmektep'te ilköğretime başlatan, oğlunun Moskova'dan döndüğü 1925'te Kadıköy ile Moda Burnu arasında ahşap bir evde yaşayan, bir süre Süreyya Sineması'nın müdürlüğünü yapan, Nâzım Hikmet'in babası.

 


ARŞİV