Kadıköy Sözlüğü (25)

Gabriel Couteaux'un mesleği neydi? Gaskonyalı Toma'nın gazinosu neredeydi? Gökhan Önce kimdi?

29 Şubat 2024 - 10:25

G HARFİ

Gabriel Couteaux: 1896-1981 yılları arasında yaşayan Kadıköylü Levanten. Çarlık Rusyası'ndan kaçarak İstanbul'a göç etti. 1926 yılında Türk Belçika Ticaret Derneği'ni kurdu, aynı zamanda Belçika Fahri Başkonsolosu oldu. Galata'da kendi adıyla anılan hanı bulunuyordu. İşlettiği gemi acentesi devrinin önde gelen deniz ticaret firmalarından biriydi. Armatörlük de yapan Couteaux, Moda Levantenlerinin aksine Fenerbahçe'de oturuyordu. 

Galip Kulaksızoğlu: 1889’da Kadıköy'de dünyaya gelen, ilk ve orta öğrenimini Saint Joseph Fransız Lisesi'nde tamamlayan, 1907 yılında kurulan Fenerbahçe Futbol Takımı'nın ilk 11'ine giren, futbola hücum oyuncusu olarak başlayıp savunma oyuncusu olarak tamamlayan büyük Fenerbahçeli. 14 yıl Fenerbahçe futbol takımının kaptanlığını yapan, aynı zamanda takımın ikinci teknik direktörü oldu. Futbolcuyken vekaleten 1910 yılında kulübün başkanlığını ve Moda Deniz Kulübü'nün kurulduğu 1935'ten, 1939'da vefat edene kadar müdürlüğünü yaptı 

Galip Paşa Camii: Erenköy'de, Bağdat Caddesi üzerinde bulunan, Galip Paşa tarafından 1899’da Rum mimar Yuvan Kalfa'ya yaptırılan (hizmete 1902’de açıldı), inşa masraflarının Hamidiye Ambarları’ndan karşılanması sebebiyle Selâtin Camii olarak kabul edilen, diğer adı Hamidiye Camii olan tarihi cami.

Gaskonyalı Toma: 1970'lerin başlarında Bostancı'da hizmet veren ünlü gazino ve işletmecisi.

Gaye Su Akyol: İlk albümü Develerle Yaşıyorum 2015 yılında çıkan, “Kadıköy'ün ele avuca sığmaz yaramaz kızı” iken, şimdi şarkıları dünyanın belli başlı radyolarında, ortamlarında çalınan, "mahal- lemizin kızı".

Gençlik Kitabevi: Mühürdar’da bugünkü Nezih Kitabevi'nin yerinde yaşamış olan, 1994'te yanıp kül olan ünlü kitabevi.

General Asım Gündüz: 1880 yılında Kütahya'da doğan, 1921-1923 yıllarında Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal Paşa'nın yanında yer alan, 1945'te emekli olup Bahariye Caddesi'ndeki köşküne yerleşen, 1970 yılında vefat eden, Bahariye olarak bilinen caddeye adını da veren asker, devlet adamı

Gerekli Apartmanı: Mimar Muammer Gerekli'nin, 1960'ların başında tasarladığı, Suadiye'deki nitelikli apartman.

Gidenler Dönmeyenler: Hulki Aktunç'un çocukken tanık olduğu, 6-7 Eylül Olayları'nı anlattığı Göz Bağı öyküsünün yer aldığı öykü kitabı. 

Gökhan Önce: “Moda: Kendine Özgü Bir Semt” adlı kitabı, 1998'de Kadıköy Belediyesi tarafından yayımlanan , Robert Koleji, Beyoğlu Erkek Lisesi ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Dahili Süsleme Bölümü’nden mezun u olan, Yeşilköy Havalanı'nda meydan şefliği, Koç Holding'de stajyer müdürlük, Olimpic Havayolları'nda çeşitli müdürlükler ve Kauçuk Sanayi Şirketi'nde temsilcilik yapan Kadıköylü yazar.  Yaşamı boyunca sosyal hizmetlerin her dalında hizmet verip, aralarında Moda Lions, Türkiye Körler Vakfı, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı'nın da bulunduğu çok sayıda dernek ve kurumda görevler aldı, yelken hakemliği yaptı, Türkiye'ye körler için ilk kırma beyaz bastonu getirdi. 2011’de hayatını kaybetti.

Gökhan ve Hakan Özoğuz: Çift yumurta ikizi olan, Kalamış'taki Nurettin Teksan İlkokulu'nu bitiren, ilk gençlikleri Fenerbahçe'deki evlerinin bahçesi, babalarının eczanesi, Fenerbahçe Stadı ve Akmar Pasajı arasında geçen, 1989 yılında punk rock tarzında müzik yapan Athena grubunu kuran Kadıköylü kardeşler.

 

ARŞİV