Kadıköy Sözlüğü (27)

Kavafis Kadıköy'ü nasıl tanımlamıştı? Kadıköy'deki modern cami hangisi? Körfez Apartman nerede?

29 Ocak 2025 - 11:09

K HARFİ (devam)

  • Kızıltoprak: 1900-1992 yılları arasında yaşayan Yesari Asım Arsoy'un güftesini yazıp hicaz makamında bestelediği, “Geçen hafta Kızıltoprak yolunda / Seni gördüm bir kız vardı kolunda / Konuşarak yürüyordun solunda” sözlerini içeren şarkısı. 

  • Kızıltoprak Musiki Derneği: 6 Ekim 2011’de, ses sanatçısı ve koro şefi Murat Seçkin’in Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden bir grup arkadaşıyla kurduğu müzik cemiyeti.

  • Koço: İçinde (hala ibadete açık olan) Aya Ekaterini Ayazması olan, ilk olarak Konstantinos Koço Korontos tarafından “Moda Park Lokantası” adıyla bir kır kahvesi olarak hizmete açılan, Koço Bey’in 1954′teki ölümüne kadar faaliyette olan, ardından çalışanlarından Gökçeadalı Atanaş Cano ile Stelyo Mavro tarafından devralınan, 1985′ten bu yana da eski aşçılar ve varisleri tarafından işletilen ünlü ve köklü meyhane.

  • Konstantinos Kavafis: Kadıköy'ün İstanbul'a ve Üsküdar'a nazaran çok geri kaldığını söyleyen, 1880'lerde ekonomik sıkıntıya düşünce ailesiyle birlikte Tarabya'dan Kadıköy'e taşınan, Kadıköy'e taşınmanın kendi yaşantısında “bir sosyal basamak iniş” olduğunu belirten, 1863-1933 yılları arasında yaşayan, Çağdaş Yunan şiirinin önde gelen isimlerinden .

  • Koray Candemir: Bir zamanlar çok popüler olan Kargo müzik grubunun solisti, Kadıköylü, müzisyen. 

  • Koşan Kaplumbağa Anaokulu: Moda Emin Onat Sokak'taki, Başka Bir Okul Mümkün Derneği'nin açtığı, alternatif eğitim sunan anaokulu.

  • Koşuyolu Dünyalar Kadar: Doğma büyüme Koşuyolu sakini olan yazar Müge İplikçi'nin yazdığı, "Çocukluğum bir ülkenin yeni yeni attığı adımların zamanla denk düşeceği bir mekânda, Koşuyolu'nda geçti. O dönemde orası kırlık bayırlık, börtü böcek dolu sarı otlu arsaların boy gösterdiği bir mekândı. 1950'li yılların başında memur ve işçi ailelerin ev sahibi olmalarını hedefleyen bir projenin ta kendisiydi. Bahçe içinde küçük küçük, bazen tek katlı, bazen iki katlı evler demekti Koşuyolu...” diye yazdığı 2011 tarihli kitabı.

  • Kozyatağı Mehmet Çavuş Camii: 3 Ekim 1992'de Mimar Şevket Sunar'ın yapımına başladığı, 1997'de inşaatı tamamlanan modern üsluptaki cami.

  • Köçeoğlu Hamamı: 19. yüzyılın başlarında Artvin’den İstanbul’a göç eden Andon Köçeoğlu ve oğlu Agop’un, Bahariye’de General Asım Gündüz Caddesi ile Nevzemin Sokağı'nın kesiştiği noktada 1840 senesinde yaptırdığı, varlığını 20. yüzyılın ortalarına kadar sürdüren, şimdi sadece kapı kalıntısının kaldığı tarihi hamam.

  • Körfez Apartmanı: Moda Mektebi Sokağı’nda, Moda İskelesi’nin üst kısmında yer alan denize nazır 5 yalı apartmanından biri. 

  • Körler Eğitim ve Kalkındırma Derneği: Genel merkezi Yoğurtçu Şükrü Sokağı'nda olan, körlerin kabiliyetlerine göre eğitimlerini desteklemek, iş ve meslek sahibi olmalarını sağlamak, görme özürlülerin ekonomik, sosyal, kültürel, hukuk hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesine sağlamak, sosyal hayata katılmalarına gerçekleştirmek amacı güden sivil toplum örgütü.

  • Körler Sokağı: Kadıköy Çarşısı'nın içinde, eski adı İşkembeciler Sokağı olan, evvelce meyhaneler ve Kalust Gülbenkyan adlı Ermeni vatandaşın sakat, aciz ve körlere tahsis ettiği hanın bulunduğu sokak.

  • Köstebek Akademisi: Bağımsız öğrenci hareketi Diren Üniversite bünyesindeki öğrenciler tarafından kurulan, Marksizm, feminizm, görsel sanatlar gibi konularda yaptıkları okuma, tartışma, söyleşi ve atölye çalışmalarına bağlı bir alternatif akademi yaratma çabası olan, “Dört duvar arasına atanmış rektör ve hocaların hiyerarşisine karşı 'Başka bir üniversite mümkün!' diyerek toprağı kazmaya devam ediyoruz…” diyen oluşum.

  • Köşe Bucak İstanbul: Osman Cemal Kaygılı'nın, Kadıköy'ü bir muharrir yatağı olarak yorumladığı kitabı.


ARŞİV