L HARFİ
- Lale Belkıs: 1938'de doğan, annesinin Kızıltoprak'ta evi olduğu için çocukluğunda sık sık Kadıköy'e gelen, 1980'den itibaren temelli olarak eşi komedyen Ateşböceği Yalçın'la Moda'da oturmaya başlayan, Modalı mimar Emin Onat'ın yaptığı, Moda Atifet Sokak'taki Atifet Apartmanı'nda yaşayan, Türkiye'nin ilk milli kadın mankeni, tiyatro ve sinema oyuncusu, şarkıcı ve ressam.
- Lefter Heykeli: Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 102. kuruluş yıldönümü olan 3 Mayıs 2009'da yapılan törenle açılan, taraftar grubu Cefakar Kanaryalar'ın girişimiyle ve taraftarların maddi yardımıyla heykeltraş Aşan Akın'a yaptırılan, Fenerbahçe'nin efsane futbolcusu Ordinaryüs Lefter Küçükandonyadis'in heykeli.
- Leke Fikirtepe: Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm mağdurları tarafından önce platform olarak kurulan, 2019 yılında derneğe (Yeni Fikirtepe Derneği) dönüşen oluşum.
- Lemi Atlı: 1869 Üsküdar doğumlu, doğduktan bir hafta sonra annesi, iki yaşında iken de babası öldüğünden ablası tarafından büyütülen, ablası ve eniştesi iyi bir öğrenim görmesi için çok özen gösteren, daha küçük yaşlarda kendisini abla ve eniştesinin evinde fasılların yapıldığı musiki ortamında bulan, kendisine ‘Boğaziçi Bülbülü’ denilen, Türk musikisinin en büyük bestekarlarından biri olan, ömrünün son yıllarını Suadiye'de yeğenlerinin yanında geçiren, 25 Kasım 1945 tarihinde hayata gözlerini yumup Erenköy Sahrayıcedit Mezarlığı'na defnedilen, Türk sanat musikisi bestecisi ve şarkıcısı.
- Levent Kırca: 1950'de Samsun'da doğan, ailesiyle uzun yıllarca Kadıköy'de yaşayan, 1986'da Olacak O Kadar adlı televizyon programını yaratan, son yıllarında Bahariye Caddesi'nde bir tiyatro açan, 2015'te aramızdan ayrılan, ünlü komedyen, tiyatro ve sinema sanatçısı.
- Levent Tülek: Eşi Pelinsu Pir'le uzun yıllardır Moda'da yaşayan, Lümpen Sözlüğü, Klişeler Sözlüğü, Pitbull gibi kitapları olan yazar, tiyatro ve sinema sanatçısı.
- Levi Kehribarcı: 1909 yılında yaptırılan, Haydarpaşa Garı'nın inşaatında çalışan İtalyan ustaların konakladığı Valpreda Apartmanı'nı yaptıran Yahudi işadamı.
- Leyla Erbil: 1931 yılında İstanbul'da doğan, Kadıköy Kız Lisesi'ni bitiren, ÏÜ Edebiyat Fakültesi İngiliz Edebiyatı Bölümü'nde eğitim gören, çeşitli yerlerde sekreter çevirmen olarak çalışan, Tuhaf Bir Kadın, Karanlığın Günü, Cüce ve Üç Başlı Ejderha adlı romanları da olan, ikinci evliliğini 1954'te Mehmet Erbil'le evlenen ve Fatoş adlı bir kızı dünyaya gelen, uzun yıllar Kadıköy'de yaşayan, 19 Temmuz 2013'te yaşama veda eden yazar.
- Leyla Pamir: Moda, Ferit Tek Sokak'ta, Cimcoz Apartmanı'nda oturan, 1955 yılında Modalı Haldun Taner ile evlenen, 1968'de ayrılan, piyano sanatçısı, müzikolog.
- Leyla Saz Hanım: 1850'da İstanbul'da doğan, Sakız Adası Rumlarından, Saray'da Hekimbaşılık ve Girit Valiliği yapmış Zaptiye Müşiri Hekim İsmail Paşa'nın kızı olan, babasının görevi dolayısıyla çocukluğunun yedi yılı Saray'da geçen, alaturka müzik eğitiminin yanı sıra Batı kültürü anlayışıyla ilk piyano dersi alanlardan biri olan, güçlü bir edebiyat öğrenimi gören, dönemin dergilerinde şiirleri görülen ilk kadın şairlerden olan, 200’den fazla şarkı besteleyen, Harem ve Saray Adatı Kadimesi ve Haremin İçyüzü adlı kitapları da olan, İstanbul'un işgali yıllarında çıkan Kadıköy Bostancı yangınında yok olan köşkünde bir kısım anı defterleri, şiirleri ve beste notalarını kaybeden, 6 Aralık 1936'da Kızıltoprak'taki evinde hayata gözlerini kapayan, şair, yazar, bestekar.
- Leylak Apartmanı: Hamit Duru'nun, 1961 yılında tasarladığı, giriş holü ile çarpıcı bir atmosfere sahip olan Moda apartmanı.
- Living Room Art Cafe & Social Club: Caferağa, Arayıcıbaşı Sokak'ta, Anadolu yakasının ilk ve tek caz kulübü olarak anılan, 80 ve 100 kişilik iki sahnesinde oyunlar, dinletiler, çeşitli sahne performansları sergilenen tiyatro-kafe.
- Lorando Malikanesi: Günümüze malikanenin bahçe kapısı dışında hiçbir kısmı ulaşamayan, kalıntısını Şair Nefi Sokak'tan Küçük Moda Burnu'na doğru ilerlerken görebileceğiniz, Moda'nın tarihine yön veren ailenin malikanesi.
- Lozan Plajı: Moda'da kurulmuş olan STK Lozan Kulübü'nün özel plaji.
- Lütfü Bey: Yazar Celalettin Ezine'nin babası olan, bu sokakta Pappa Kalfa'ya bir köşk yaptıran, ölümünden sonra köşkü oğluna kalan, köşkünün bulunduğu sokağa adı verilen Moda insanı.