Kadıköy Sözlüğü (30)

Marion Crawford Kadıky hakkında ne yazmıştı? Malik Yolaç hangi gazeteyi kurmuştu? Osmanağa Camii'nin ilk imamı kimdi?

28 Nisan 2025 - 14:37

                                M HARFİ 
-Ma Sanat Kadıköy:
Acıbadem/Sarayardı Caddesi'nde 2020’de açılan, İllüstratörler Platformu Birinci Karma Sergisi’ne ev sahipliği yapan, ancak sonradan kapanan (şu an Gazete Kadıköy ve Kasdaş’a ev sahipliği yapan bina) sanat galerisi.


-Maarif Vekaleti Kadıköy Koleji: 1955 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yabancı dil bilen yurtsever yetişkin insan gücü oluşturulması amacıyla başlatılan Maarif Kolejleri projesi kapsamında Moda’da açılan, ilk yıllarda sadece erkek yatılı okulu iken 1964-65 eğitim yılından başlanarak kız ve erkek gündüzlü öğrenciler de alınmaya başlanan, 1968 yılında pansiyon eklenen, 1975 yılında diğer Maarif Kolejleri ile birlikte Anadolu Lisesi statüsüne dahil edilerek Kadıköy Anadolu Lisesi ismini alan eğitim merkezi.


-Macit Kılıçeri: 1921 yılında Üsküdar'da doğan, Yüksek Öğretmen Okulu'nda fizik-kimya eğitimi gören, Türkiye'nin çeşitli illerindeki okullarda görev yaptıktan sonra, 1953 yılında eğitim ve öğretim sistemini incelemek üzere Bakanlık tarafından ABD'ye gönderilen, Bakanlığın Maarif Kolejleri Projesi kapsamında 1955 yılında Kadıköy Maarif Koleji'nin kurucu müdürlüğüne atanan, Kadıköy Maarif Koleji'ni başta yabancı dil olmak üzere eğitimi üst düzeye çıkartan, Nisan 1958'de yakalandığı hastalık nedeniyle vefat eden eğitim insanı.


-Mahir İz: 1895-1974 yılları arasında yaşayan, Saint Joseph Lisesi'nde yıllarca edebiyat öğretmenliği yapan, lakabı ‘Baba Mahir’ olan, Kadıköy Orta Mektebi, Haydarpaşa Lisesi ve Çamlıca Kız Lisesi'nde de öğretmenlik yapan, Mehmet Akif Ersoy'un arkadaşı olan, Tasavvuf, Yılların İzi, Hocanın Seçtikleri adlı kitapları da olan eğitimci, yazar.


-Mahir Öztaş: 1951'de İstanbul'da doğan, Kadıköy Maarif Koleji'ni bitiren, IDGSA Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitiren, bir süre mimarlık yapan, Suudi Arabistan'da çalışan, çeşitli Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerini dolaşan, şiirle başladığı edebiyat hayatını öyküyle sürdüren, Ay Gözetleme Komitesi, Korku Oyunu ve Ruh İkizini Arar adı öykü kitapları olan yazar.

-Mahmut Ata Bayata: Şifa Çıkmazı'nda, denize inen son köşkte oturan ve muayenehanesi bulunan, ünlü bir kadın doğum uzmanı olan, evinde çılgın eğlenceler düzenleyen, bir Chris Craft sürat motoru ve 1926 model Ford T Type arabası olan, evi Babil'in Asma Bahçeleri gibi teraslar halinde denize kadar inen, deniz kıyısında bir kayıkhanesi de bulunan Moda'nın ünlü doktoru. 

-Mahmut Baba: Kadiri tarikatı şeyhlerinden, Sultan Abdülmecid devri sofilerinden ve Kadıköy Osman Ağa Camii'nin ilk imamı olan, 1850 yılında ölünce Söğütlüçeşme'de, sonradan kendi adıyla anılacak mezarlığa gömülen, ‘Kadıköylülerin Aziz Babası’ diye anılan din hocası. 

-Mahmut Muhtar Paşa Köşkü: Diğer adı Mermer Konak olan, uzun süredir kaderine terk edildiği için kurtarılmayı bekleyen, Moda Kadıköy Lisesi içindeki tarihi köşk.


-Mahmut Yesari: 1895-1945 yılları arasında yaşayan, eski bir Kadıköylü olup, oğlu Afif Yesari, Caferağa Mahallesi'nde bir evde doğan, daha sonra ailesiyle Bahariye Caddesi'nde, Rexx Sineması'nın sokağına saparken solda ahşap bir evde oturan, ikinci evliliğini öykücü Cahit Uçuk'la yapan, bir süre sonra ayrılan, Çoban Yıldızı, Çulluk ve Pervin Abla adlı romanları da olan, Türk roman ve oyun yazarı.


-Malik Yolaç: 1922-2019 yılları arasında yaşayan, ilk ve orta öğrenimine önce Saint Joseph Lisesi'nde başlayan, Galatasaray Lisesi'nden mezun olan, birçok alanda ticaret yapan, 1957'de Akşam Gazetesi'ni satın alıp sabah gazetesi haline getiren, 1971 yılında gazeteyi devreden, 1961'de meclise giren, 10. İnönü Hükümeti'nde Devlet Bakanı olarak görev yapan, iki kez Moda Deniz Kulübü'nün başkanlığını yapan, gemilerini yok pahasına satmak zorunda kalan, son yıllarını Moda Burnu'ndaki sokak köpeklerine bakarak geçiren siyasetçi, armatör, gazeteci.
-Marion Crawford: 1909-1988 yılları arasında yaşayan, 1890'larda İstanbul adlı kitabında, Kalamış'ı anlatırken: “Bu taraf yazları sayfiye yeri olarak halkın gözünde hızla Boğaz'dan daha üstün bir değer kazanmakta ve arazi fiyatları da aynı hızla artmakta. Havası daha kuru ve geceleri Karadeniz'den gelen ve rehberlerin poyraz dedikleri soğuk esinti buraya etkilemiyor. Sahilin tek bir kusuru var; o da Moda Burnu ile Fenerbahçe dışında tamamen ağaçsız olması” diyen İskoç eğitimci, seyyah.

 

 


ARŞİV