Kadıköy Sözlüğü (32)

Moda Deniz Kulübü'nün komodoru kimdi? Kadıköy'ün modern camisi hangisi? Bahçesinde bir zamanlar üzüm bağı olan köşk hangisi?

03 Temmuz 2025 - 10:08

M HARFİ (DEVAM)

  • Mehmet Fuat Baler: Atatürk'ün masa arkadaşı Bal Mahmut'un oğlu olan, Moda İlkokulu'nun ardından Robert Kolej'i bitiren, babasından miras kalan nüktedanlığı sürdüren, Moda Deniz Kulübü'nün Komodorluğu'nu da yapan Moda insanı.
  • Mehmet Birkiye: 1950'de İstanbul'da doğan, Kadıköy Maarif Koleji'ni ve I.Ü. İktisat Fakültesi'ni bitiren, 1977'den 2011'e kadar İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda sahne tekniği ve oyun- culuk dersleri veren, 1973'te Kent Oyuncuları'nda profesyonel olarak başlayan oyunculuk çalışmalarını sürdüren, 2002 yılında Oyunculuk Sanat Dalı'nda Profesör olan, halen İstanbul Aydın Üniversitesi Tiyatro Bölüm Başkanlığını sürdüren tiyatro yönetmeni, oyuncu ve akademisyen.
  • Mehmet Çavuş Camii: Kozyatağı’nda bulunan, ilk kez 1665'te yapılan, 1924'te tekrar inşa edilen, çok yakın zamanda yeniden modernize edilen, ​yapıyı tasarlayan Y. Mimar Süha Günenç’in hakkında “Bu caminin tasarımı ve avan projesinin de, Hocam Prof. Dr. Şevket Sunar ile birlikte yasal müellifiyim. O dönemde de Kozyatağı’nda ikamet ediyordum ve rahmetli Sefer Yamalılar'ın (dönemin Kozyatağı Mahallesi Muhtarı) talebi üzerine 1984 yılında projeye başladım. Daha sonra hocamdan destek istedim ve aynı yıl avan tasarımı birlikte ve bilabedel tamamladık ve ruhsatını aldık. Uygulamanın başlangıcının gecikmesi üzerine, 1991 yılında yurtdışına giderken, gerekli yasal izinleri vererek projeden ayrıldım.” diye yazdığı, Kadıköy'ün post modern mimariye sahip camisi.
  • Memet Fuat: 1926'da Erenköy'de, Ethem Efendi Caddesi üzerindeki Mehmet Ali Paşa Köşkü'nde dünyaya gelen, dedesi Mehmet Ali Paşa, babası Vedat Örfi, annesi Piraye Hanım olan, babası kendisi doğunca para kazanmak için Paris'e gidip bir daha dönmeyen, 4 yıl kocasını sabırla bekleyen annesiyle birlikte anneannesi Nurhayat Hanım'ın, Kadıköy Sular İdaresi sokağındaki evine taşınan, daha sonra ailesiyle birlikte Bahariye'de, Aya Triada Kilisesi yanındaki Nispiye Sokağı'ndaki bir apartman dairesine geçen, annesi Nâzım Hikmet'le büyük bir aşk yaşayan ve 1935'te evlenen, 1932'de Kızıltoprak'ta özel bir ilkokula başlayan, ikinci sınıfa geçince Erenköy'deki 38. İlkokul'a aktarılan, ortaokulu Fenerbahçe Stadı'nın yanındaki Kadıköy 1. Ortası'nda okuyan, Haydarpaşa Lisesi'ni bitiren, birçok yazarlık ve yayıncılık macerasından sonra, 1981’de  Adam Yayınları'nın yerli yayın yönetmeni olan, Nâzım Hikmet'in ve Orhan Veli'nin yapıtlarının yanlışsız basımlarına öncülük eden, solunum yetmezliği sorununu ömür boyu çeken, 2002'de vefat eden yazar, yayımcı.
  • Mehmet Kamil Eyice: Sanat tarihçisi ve Bizantolog olan Semavi Eyice'nin; Çanakkale Savaşları'nda, askerleri İstanbul'dan Çanakkale'ye götüren, iki gün sonra aynı askerleri yaralı biçimde Haydarpaşa'daki hastaneye geri getiren, hastanede yer kalmayınca hastaları Haydarpaşa Çayırı'nda yatıran, asker ve denizci babasının adı.
  • Mehmet Keskinoğlu: 1945'te doğan, Saint Joseph Lisesi'nden sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'na devam eden, DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan, Mimar Sinan Üniversitesi'nde tiyatro yüksek lisansı yapan, AST, Dostlar Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatroları gibi topluluklarda çalışan, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı TV dizisiyle ünlenen, 1974 yılında TRT Şiir Ödülü'nü kazanan, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, yazar.
  • Mehmet Küçük Deveci Bey Köşkü: Suadiye'de cadde üzerinde bulunan,  1996 yılından beri Vakko tarafından kullanılan, çok geniş bir bahçesi olduğu ve bir zamanlar yanında bir üzüm bağının bulunduğu söylenilen beyaz, zarif, ahşap köşk.
  • Mehmet Müfit: 1952-2016 yılları arasında yaşayan, Bugünün Şiiri'ne "Mühürdar'dan Kadıköy İskelesi'ne / bugünün şiiri nasıl olmalı / güneş değil bir Akdeniz portakalı / sanki tepsiyle indirilmiş denize / soymalı dilimlemeli / en küçük ayrıntı bile / dile gelmeli / örneğin - Mühürdar'ın 'M' başlangıç noktası / Kadıköy İskelesi'nin 'I' son noktası" dizeleriyle başlayan şair.

 


ARŞİV