E HARFİ
* (geçen bölümden devam)
- Emine Erel: 1910'da Anita olarak Almanya'da doğan, doktor Muhiddin Erel ile evlenince 1935 senesinde Emine adını alan, önce Mühürdar’da bir dairede kirada yaşayan, 1939 yılında satın aldıkları Moda Hacı ŞükrüSokağı’ndaki üç katlı kagir evde 35 yıl yaşayan, 1974’te Moda sahilinde Gurup Apartmanı’nda denize nazır bir daireye yerleşen, Suna ve Sevim aldı iki kızı olan, İstanbul Belediye Senfoni Orkestrası’nın unutulmaz başka kemancısı.
- Emre Kınay: 1970 doğumlu, uzun yıllar Kadıköy Anadolu Lisesi'nin yanındaki Duru Tiyatro’yu yönetmiş, oyunlar sahnelemiş olan, Moda'da yaşayan oyuncu.
- En Kahraman Rıdvan Heykeli: Hasanpaşa'daki Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin duvarına konuşlandırılan, heykeltıraş Yunus Tonkuş'un yaptığı, Bülent Arabacıoğlu'nun yarattığı, Gırgır dergisinin efsanevi ve unutulmaz çizgi kahramanlarından olan ‘kötürlerin korkulu rüyası’ olan karikatür kahramanının 110 kg'lık bronz heykeli.
- Engin Sili: 1969'da doğan, ‘Kadıköylülerin Temel Reisi’ lakaplı, İstanbul Yelken Kulübü'nün viskomodoru (denizcilikte kullanılan askeri kökenli bir terim) olan, 10 yaşından beri yarışan, 1000'den fazla yelkenci yetiştiren, 4 Mart 2020'de Silivri açıklarında bir teknenin yanması sonucu yaşamını yitiren gemi kaptanı, yelkenci, yelken hocası.
- Engin Turgut: 1957 İstanbul doğumlu olan, tezgâhtarlıktan gümrük komisyonculuğuna kadar çeşitli işlerde çalışan, dergicilik ve düzeltmenlik yapan ,şiir ve yazılarının yanı sıra resim çalışmaları da yapan, 8 kişisel sergi açan, şiir kitapları da bulunan Yeldeğirmeni sakini şair ve ressam.
- Enis Batur: Nuh'un Gemisi Beyoğlu'nda adlı kitabında, “Saint Joseph’in İstanbul'un ortasında başlı başına bir mahalle olduğunu, bir tek S. Josephliler bilir. Yine rehberlerden pek anlaşılmaz bu: Yoğurtçu Parkı Yokuşu’ndayken Esat Işık Caddesi'ne doğru dönüşen yol ile Kalamış koyu arasında bölge bomboş duruyor onlarda. Oysa mektupçu Osman Nuri’nin güzelim 1934 Rehberi öyle mi? Orada, Moda ile Şifa arasında bütün donanımı ile gösterilir Okul; giriş binaları, avlular, bahçe ve iskele apaçık dizilmiştir. Gören anlar ki koskoca mahalledir bu – topografik özellikleri açısından…” diye yazan şair yazar yayıncı.
- Enis Fosforoğlu: 22 Haziran 2019'da yaşama veda eden, en son Moda Spor Kulübü’nün yanında bir tiyatro sahnesi olan, babası Renan Fosforoğlu, kardeşi Ferdi Merter olan, Belkıs- Avni Dilligil ve Aliye Rona’nın da dahil olduğu sanatçı bir aileden gelen, vefatının ardından kendisi için Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde tören düzenlenen, ailecek Kadıköylü tiyatro ve sinema sanatçısı.
- Entropi Sahne: Osmanağa’da, oyuncu Yurdaer Okur’un ‘konservatuardan beri hayali olan’, adını, Entropi yasası (düzensizlik yasası), Pi sayısı ve üzerinde bulunduğu Piri Çavuş Sokağı’nın adından esinle alan, 2016’nın 27 Mart’ında yani Tiyatrolar Günü’nde açılan tiyatro sahnesi.
- Enver Ercan: 21 Ocak 1958 İstanbul'da doğan, Haydarpaşa Lisesi’nde okuyan, 1990 sonrası Varlık Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve Yasak Meyve, Yayınları’nın imtiyaz sahibi olan, 2005-2011 arası Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yürüten, şiir kitapları olan, ödüller kazanmış bulunan, 22 Ocak 2018'de 60 yaşında iken hayatını kaybeden Kadıköylü şair ve yayıncı.
- Enver Topaloğlu: “Üsküdar'da olmak / iki ayrı zamanda olmaktır / üsküdar'da bile Üsküdar / kadıköy dolmuş durağında / kuyruklu kaldığın kadardır” dizelerinin sahibi, uzun yıllar Kadıköy'de yaşayan, 1963 doğumlu olan, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu şair.