Kadıköy'ün Kronolojisi (19)

Ödüllü mimar Behruz Çinici nerede doğdu? 'Lastik' lakaplı kaleci kimdi? Türkiye'nin ilk çocuk yuvasını Bahariye'de kimler açtı?

19 Temmuz 2022 - 14:19

1931 

  • 28 Şubat: Tiyatro sanatçısı Gönül Ülkü Özcan Kadıköy'de doğdu. Küçük yaşta, ailesinin desteğiyle 1947’de İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'ne girdi. 1962'de Gazanfer Özcan'la evlenene kadar ŞT’nda çalıştı. Daha sonra eşiyle birlikte Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nu kurdu. 2002’deki rahatsızlığına kadar kendi tiyatrolarında çalıştı. Bir yıl sonra yeniden sahnelere dönen sanatçı, az sayıda sinema filminde de rol aldı. Kuruntu Ailesi  dizisinde eşi Gazanfer Özcan ve ailesiyle birlikte ekranlarda yer aldılar. Kuruntu Ailesi 29 Aralık 1990 tarihinde sona erince Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan farklı farklı yapımlarda yer aldı. Gönül Ülkü Özcan 2 Kasım 2016'da İstanbul'da 85 yaşında öldü. Karacaahmet Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

  • Sabiha ve Mehmet Zekeriya Sertel, Bahariye Caddesi’nde Türkiye'nin ilk çocuk yuvasını açtı.

  • Kuşdili sinema ve tiyatrosu, Emlak ve Eytam Bankası tarafından kiraya verildi 

  • Kadıköylü mimar Zeki Selah Sayar, Mühürdar’da ‘Dr. Sani Yaver’ villasını inşa etti.

  • Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen, diplomat, siyasetçi Talat Halman Kadıköy'de doğdu.

  • Fenerbahçe kalecisi Şükrü Ersoy Kadıköy'de doğdu. Lastik lakaplı kaleci, Dinyakos sitesine verdiği bir röportajda şunları demişti: “14 Ocak 1931 yılında Kadıköy’de doğdum. Kurbağalıdere’de bir tahta köprü vardı, şimdi stadın arkasında aynı yerde beton bir köprü var. Eskiden orada köşkler vardı. (..) Eskiden mahalle maçları vardı. Yazın lig maçlarına çok uzun ara verilirdi, o zaman semt sahalarında semt maçları yapılırdı. Bizim Cihangir takımı vardı, Samim Var’la birlikte o takımda oynuyorduk. Anadoluhisarı sahasında bir maç yapıyorduk. Sabri (Kiraz) abi beni o maçta görmüş, maçtan sonra yanıma geldi, ‘Seni Fenerbahçe’ye alalım,’ dedi. Futbola ilgi duymamda Fenerbahçeli olan dayımın büyük payı vardır. Kendisi de albay olan dayım o zamanlar çıkan Kırmızı-Beyaz mecmuasını alırdı. O dergilerde gördüğüm Cihat Arman’a büyük hayranlık duyardım. Hatta bir gün evde Cihat gibi atlarken bir koltuk vardı, koltuğun üstüne düşünce kolumu kırdım. O zamanlar evler iki katlıydı ve merdivenliydi. Aşağıya ‘Anne kolumu kırdım,’ diye bağırıyorum, annem inanmadı. Ben aşağı inince halimi bir gördü, hemen Numune Hastanesine gittik. Sabri Kiraz beni Fenerbahçe genç takımına aldırdı. Allah rahmet eylesin, ilk antrenörüm olarak Sabri abinin üzerimde büyük emeği vardır. Kabiliyetli olduğum görülünce mektebe de yazdırdılar. Ortaokulu Haydarpaşa Lisesi orta kısmında bitirmiştim. Sonra Boğaziçi Lisesi’nde okudum. Zaten Sabri abi mektepte müdür muaviniydi. Kabiliyetli çocukları kulüp o mektepte okutuyordu. Okulla ilgili bütün masraflarımı Fenerbahçe verdi.”

 

  • 1932 

  • 5 Mayıs: Kuşdili’ndeki Fenerbahçe Spor Kulübü yandı.

  • 13 Mayıs: Fenerbahçe Stadı'nın ilk açılış maçı yapıldı.

  • 21 Ağustos: Suadiye plajında ‘Karagöz Balosu’ tertip edildi. Gecede Hazım Bey Karagöz oynattı.

  • Eylül: Vecihi Hürkuş, Kızıltoprak'ta Vecihi Sivil Tayyare Mektebi’ni kurdu. Türkiye’nin baştayyarecisi Hürkuş, bu ilk Türk sivil pilotaj okulunda, pek çok genç ve hevesli pilotun eğitmeni oldu ve havacılık sevgisini gençlere aşıladı.

  • Göztepe-Çiftehavuzlar’da Bahriye Nazırı Hasan Rami Paşa'nın köşkünde açılan Amerikan Koleji ekonomik nedenlerle kapandı.

  • Moda Kültür Cemiyeti kuruldu. 1944’ten beri Moda Kültür Derneği olarak faaliyetlerine devam ediyor.

  • Ödüllü mimar Behruz Çinici Kadıköy'de doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsü, ODTÜ kampüsü yapıları, TBMM Camiisi ve Kitaplık Kompleksi gerçekleştirdiği başlıca projelerindendir. 


 


ARŞİV