Sokak sokak Kadıköy yazı dizimizde bu hafta Bedri Rahmi Eyüboğlu, Atılay, Yıldıray, Saldıray, Ayşe Çavuş Sokakları
Her gün adım adım arşınladığımız Kadıköy sokaklarının hikayelerini hiç merak ettiniz mi? Biz ettik, cadde ve sokakların izini sizin için sürdük, birbirinden ilginç hikayelere ulaştık. Kadıköy’ün Heredot’u olarak bilinen ve 4 yıl önce kaybettiğimiz Dr. Müfid Ekdal’ın kitapları başta olmak üzere diğer kaynaklardan derlediğimiz bu yazı dizisinde, Kadıköy’ün tarihine ışık tutan saklı sokak isimlerinin kökenini öğreneceksiniz. Kimi ilginç sokak isimlerinin neden o sokağı süslediğine dair herhangi bir kayıt bulunamazken, bazı sokaklar adını orada yaşayan simalardan almış. Bazen de memlekete hayrı dokunmuş kişiliklerin adları anılarına ilçenin bir sokağına verilmiş. Kadıköy’de iz bırakmış kişiler ve saklı kalmış hikayeleriyle sokakların hafızasında bir yolculuğa davet ediyoruz sizi…
FOTOĞRAFLAR: RAMAZAN KARAKAYA
- BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU SOKAĞI: Kadıköyü’nün en büyük ve “şık” caddesi Bağdat’ı, güney’e doğru Kalamış Caddesi’ne bağlayan bu şirin sokak, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun adını taşır. Ressam Bedri, bu sokaktaki iki katlı bahçeli bir evde oturuyordu. Halen ayakta olan bu ev, şairin yakınları tarafından kullanılıyor. Burada her yıl ‘Sarı Yazma Şenliği’ düzenleniyor. Ünlü şairin adının verildiği bir diğer sokak da, Fatih’in büyük semtlerinden Kocamustafapaşa’da Ali Fakih Camisi’nin yanında yer alıyor. Özellikle “Karadut” isimli çok ünlenen şiiriyle tanınan Bedri Rahmi, 1913-1975 arasında yaşamıştır.
- ATILAY-YILDIRAY-SALDIRAY SOKAKLARI: Geçmiş yıllardaki üç denizaltımızın ismini taşıyan bu sokaklardan ilk ikisi, Saldıray ve Yıldıray Sokakları Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi’yle Bozkurt Sokağı’nı; Atılay Sokağı ise Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi’yle Mustafa Mazhar Bey Sokağı’nı birbirine bağlar. Üçü de Alman yapımı olan bu denizaltılardan Saldıray ile Yıldıray, miadlarını doldurdukları için çürüğe çıkarılmışlar, Atılay ise Çanakkale’de manevra yaparken Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma bir mayına çarparak otuz altı denizcimizle beraber sulara gömülmüştür. Bu hazin olayın talihsiz kahramanı olan denizaltımızın adını taşımaktadır Atılay Sokağı.
- AYŞE ÇAVUŞ SOKAĞI: Kadıköyü’nün tren hattının üst tarafındaki Bostancı ile Göztepe arasında yer alan Kazasker semtindedir bu sokak. Ayşe Çavuş, Kurtuluş Savaşı günlerinde, cephelerde kahramanca ve korkusuzca görev yapan, Nene Hatunlar, Kara Fatmalar gibi şanlı Türk kadınlarından sadece birisiydi. Manisa yakınlarındaki Salihli’ye giren kahraman askerlerimizin yanında savaşmıştı. Savaş bittikten sonra, kendisinden övgüyle söz eden Büyük Atatürk, onu başkent Ankara’ya davet etmiştir.