Tarih Yazan Kadınlar-31

Basında eskiden çokça rastladığımız ‘arka sayfa güzeli’ geleneğini geri getiriyoruz ancak büyük bir farkla! Alanında ilk’lere imza atmış, ‘kadınlar yapamaz’ denilen mesleklerdeki cinsiyetçi kalıpları kırmış, cesur ve azimli kadın kahramanları tanıtacağız size. Onlar, bizlerle bu topraklarda yaşadı, mücadele etti ve başarılar kazandı. Lakin erkek egemen tarih anlayışı çoğunlukla onları yoksaydı. Bu kadınları tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp, kamuoyunun yeniden dikkatine sunmayı hedefliyoruz. Buyurun tarih yazan kadınların öykülerine…

09 Kasım 2021 - 10:20

İlk kadın muhasebeci, banka müdürü ve ekonomi doktoru: İclal Ersin

Türkiye'de kadın olarak pek çok ilke imzasını atan İclal Ersin; ilk kadın muhasebeci, ilk kadın banka müdürü ve ilk kadın ekonomi doktoruydu.

İclal Ersin, 1915 yılında Osmanlı haritacısı Ali Rıza Paşa'nın kızı olarak doğdu. Kandilli Lisesi'nde okurken Türkiye İş Bankası'nda çalışmaya başladı. 1928'de yeni kurulan Türkiye İş Bankası'nın Adana şubesinde muhasebeci olarak göreve başladı. Türkiye İş Bankası'nın ilk imza sahibi kadın elemanıydı ve ilk kadın şube müdürüydü.

İSVİÇRE’DE EĞİTİM ALDI

İş Bankası'nın kurucusu Celal Bayar tarafından Atatürk'e ilk kadın muhasebeci olarak tanıtılınca, Atatürk'ün ilgisini çekmiş, en büyük arzusunun yurtdışında eğitim almak olduğunu söylemesi üzerine, Türk kadınının gelişmesine ve iş yaşamında yer almasına çok önem veren Atatürk tarafından 1939 yılında Cenevre'ye eğitime gönderildi.

Türkiye'de meslek gelirlerinin vergilendirilmesi başlıklı tezini Fransızca olarak hazırlayıp doktorasını tamamladı. 1941 yılında Türkiye'ye dönüp Türkiye'nin ilk iktisat doktoru ünvanını elde etti. İş Bankası'nın Ankara Merkez Şubesi'nin Teftiş Servis Şefliği, İstanbul-Beyoğlu ve Galata şubelerinde kontrolörlük görevlerinin ardından, 1953 yılında açılan İş Bankası Nişantaşı Şubesi Müdürlüğü görevine atandı. 10 yıl süreyle bu görevde kaldı. 

ATATÜRK'LE HATIRASI

İclal Ersin, Ankara'da bir banka yemeğinde, ‘‘İlk imza sahibi kadın elemanımız’’ diye takdim edilmiş Atatürk'e. Onu uzun uzun ‘‘imtihan eden’’ Atatürk ardından dansa kaldırmış ve sorularına devam etmiş. Ersin, ‘‘Öyle komplike sorular değildi sordukları. Bankacılık ve umumi hayat üzerine düşüncelerimi sordu, ben de cevapladım’’ diye anlatıyordu o günü yıllar sonra. Ersin, Atatürk'ün ‘‘Hayattaki en büyük arzunuz nedir?’’ sorusuna derhal ‘‘Yurtdışında tahsil görmek’’ cevabını vermiş. Ardından da şikayete başlamış: 

- Hep erkek arkadaşları yurtdışına okumaya gönderiyorlar, ama biz kadınlar gidemiyoruz, neden?

- Öyle mi, diye dudağını bükmüş Atatürk ve hemen orada direktif vermiş, ‘‘Kendisini ve diğer başarılı kadınları İsviçre'ye tahsile gönderiniz!’’


ARŞİV