Attığımız her e-posta sera gazı üretiyor!

Dijital atıkların ürettiği sera gazı miktarının, havayolu endüstrisi ile neredeyse benzer oranlarda olduğunu biliyor muydunuz? Let’s Do It Türkiye ekibinden Cengiz Kasnak “Etkileri ne kadar küçük görünse de saymakla bitmiyor” diyor

22 Ekim 2020 - 14:45

Atık denildiği zaman genellikle aklımıza kağıt, plastik gibi elle tutulur şeyler geliyor. Ancak bilgisayarlarımız ve telefonlarımız da sürekli dijital atık üretiyor ve etkileri de azımsanacak türden değil. Let’s Do It Türkiye, bu sene eylül ayında Dünya Temizlik Günü’nü dijital temizliğe ayırdı. Biz de Let’s Do It Türkiye ekibinden Cengiz Kasnak ile dijital atıkların neye yol açtığını ve etkilerin nasıl azaltılabileceğini konuştuk.

Dijital dünyada oluşturduğumuz atıkların genel isminin dijital atık olduğunu belirten Kasnak “Son dönemlerde artan dijitalleşme ve dijitalleşen dünyamızda fotoğraflarımız, maillerimiz, uygulamalarımız zamanla dijital atığa dönüşerek farkına varmadığımız bir kirliliğe sebep olmaktadır. Dijital temizlik ise dijital dünyada oluşturduğumuz atıkların temizlenmesidir. Basit adımlar atarak gerçekleştirebilir ve etkilerini hızlı bir şekilde görebiliriz.” diyor.

Kasnak, yapılan araştırmalara göre attığımız her bir elektronik postanın tahmini 0.3 gr karbon salınımı gerçekleştirdiğini söylüyor. Kasnak “Araştırmanın devamında her bir Birleşik Krallık vatandaşının sadece bir teşekkürler maili göndermesinin Londra-Madrid arası 81 bin uçuşa eşdeğer karbon ürettiğini gözler önüne sermişti. Etkileri ne kadar küçük görünse de saymakla bitmeyecektir.” diye ifade ediyor. 

“ATIK OLUŞUMUNU ÖNLEYEBİLİRİZ”

Let’s Do İt Türkiye'nin hazırladığı Temizlik Rehberi’nde, internetin ve interneti destekleyen sistemlerin oluşturduğu karbon ayak izinin, küresel sera gazı emisyonunun neredeyse yüzde 3.7’sini oluşturduğu belirtiliyor. Rehbere göre bu oran, küresel bağlamda havayolu endüstrisinin sebep olduğu oranla benzer bir oran. Rehbere göre, bazı araştırmalar gelecek on yılda, dünyanın sera gazlarının yüzde 20'sini internet ağlarının üreteceğini öngörüyor.

Ancak bu atıkları azaltmak için bireysel olarak yapabileceğiniz şeyler var. Kasnak “Maillerimizi düzenli olarak silmek, kullanmadığımız, okumadığımız fakat bir şekilde abonesi olduğumuz sayfaların aboneliklerini iptal ettirmek ve ortak çalışmalarda google drive gibi farklı platformları kullanarak dijital dünyada atık oluşumunu önleyebiliriz.” diyor.

Kasnak Let’s Do İt Türkiye’nin, her yıl çöp körlüğünü yenmek ve farkındalık yaratmak için Dünya Temizlik Günü’nde aktif bir şekilde çalıştığını ifade ediyor. Salgın sebebiyle sahada faaliyetlerini gerçekleştiremediklerini belirten Kasnak, hızla dijitalleştiğimiz bu süreçte dijital atıklara dikkat çekmenin yerinde bir hamle olacağına karar verdiklerini söylüyor. Kasnak, Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce insanın harekete destek verdiğini belirtiyor. 

DİJİTAL TEMİZLİK NASIL YAPILIR?

Let’s Do It Türkiye'nin hazırladığı Temizlik Rehberi’nden dijital temizliği nasıl yapabileceğinizi derledik. 

  • Telefonda kullanmadığınız, elbet lazım olur diye sakladığınız uygulamaları ve bulanık olan, birbirinin aynısı fotoğrafları silmek.

  • Bilgisayarda gereksiz gördüğünüz, artık işe yaramayan klasörleri silmek. Fotoğrafları sınıflandırarak, beğenmediğiniz fotoğrafları çöp kutusuna yollamak.

  • E- Posta kutusunda artık gerekli olmayan postaları silmek ve takip etmediğiniz mail bültenlerinin aboneliklerinden çıkmak.

  • Atılacak e-postaları en aza indirmek. “Teşekkür ederim” veya “tamam” gibi mailleri atmayarak mail trafiğini azaltmak. Dosyaları “Drive” gibi bulut hesaplarda paylaşmak. 


ARŞİV