Büyükada’da büyük fayton eylemi

Faytonlarda çalıştırılan atların özgürlüğüne kavuşmaları için harekete geçen birçok dernek ve STK, 16 Eylül’de herkesi Büyükada’da “Faytona Son, Atlara Özgürlük” demeye çağırıyor

06 Eylül 2018 - 15:29

Her yıl faytonlarda çalıştırılan yüzlerce at yaşamını yitiriyor. Birçok sivil toplum örgütü ve derneğin öncülüğünde buna dur demek için 16 Eylül’de “Kitlesel Büyükada Eylemi” gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da başlayacak eylem için iki buluşma noktası belirlendi. Saat 14.00’da Eminönü vapuruna, saat 14.20’de ise Kadıköy vapuruna binilecek ve her iki grup eyleme beraber geçiş yapacak.

Eylemi örgütleyenler “Bir parça ot ve birkaç yudum su ile idare etmesini öğrenmek zorunda kalan, turizm ve nostaljinin köleleri atların sırtlarında şaklayan kamçıdan azad olmaları için” herkesi bu kitlesel eyleme katılmaya çağırıyor. “Daha iyi şartların” gelmesini değil atların kullanıldığı bu sektörün bitmesini istediklerini söyleyen STK’lar hayvan kullanarak sürdürülen ticari faaliyetlerin son bulmasını istiyor.

“ATLARIN DURUMU İÇLER ACISI”

Eylemin gerçekleştirilmesine ön ayak olan inisiyatiflerden biri olan Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi, hedeflerinin düzenleme veya iyileştirme değil faytonlarda atların kullanılmasının yasaklanması olduğunu söylüyor. Aldıkları bir duyuma göre nostalji adı altında adalarda atlı faytonların azaltılacağını ama tamamen kaldırılmayacağını söyleyen inisiyatif  “Adalar’da atların durumunun içler acısı olduğunu; burnundan kan gelene kadar koşturulan atlar olduğunu, 20 yıl yaşayacak hayvanların 2 senede faytonda öldüğünü, kışın bir kısmının kendi kaderlerine bırakıldığını hem Adalar’a gittiğimizde görebiliyoruz hem de bu konuda çıkan haberlerden takip ediyoruz fakat ‘iyi şartlarda köleliği’ reddediyor; atların gördüğü muameleden bağımsız olarak faytonlarda kullanılmalarının ya da onlara yük taşıtılmasının son bulmasını talep ediyoruz.” diyor.

ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ FAYTON

Çözüm olarak elektrikli faytonu öneren inisiyatif  “Zaten Türkiye’de üretimi var. Öte yandan raylı sistem de yine bir alternatif. Bisiklet kullanımının teşvik edilmesi de yine ada dokusuna uygun bir hareket olacaktır. Bu saydığımız üç unsur ile Adalar’da fosil yakıtsız ulaşım sağlamak mümkün. Önemli bir nokta: Bizler faytona ya da faytonculuğa karşı değiliz; faytonlarda hayvan kullanılmasına karşıyız” diyor.


ARŞİV