İklim değişikliği ile mücadeleye çağrı: BU HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR!

İklim İçin Ses Ver hareketinin ilk etkinliği “Bu Her Şeyi Değiştirir” belgesel gösterimi 1 Eylül’de Koşuyolu Parkı’nda gerçekleştirildi

06 Eylül 2018 - 15:23

Yerel yönetimleri iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye çağıran İklim İçin Ses Ver hareketinin ilk etkinliği 1 Eylül’de gerçekleştirildi. Naomi Klein’in aynı adlı kitabından hareketle çekilen ve yönetmenliğini Avi Lewis’in üstlendiği “Bu Her Şeyi Değiştirir” belgeseli Koşuyolu Parkı’nda gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından yapılan forumda yerel yönetimlerin iklim değişikliğine karşı neler yapabileceği ve belediyelerin iklim değişikliği için yürüttükleri çalışmalarda yurttaşların rolü tartışıldı.

Forumun ardından 8 Eylül’de küresel çapta yapılacak olan ve İstanbul ayağının Kadıköy Kalamış Parkı’nda gerçekleştirileceği İklim İçin Ses Ver eyleminin çağrısı yapıldı.

“GÜNÜMÜZE BİR UYARI NİTELİĞİNDE”

Gösterim sonunda konuştuğumuz İklim Elçileri Sözcüsü Işık Baştuğ belgesel izlenimlerini şu şekilde anlatıyor: “İklim değişikliğini daha da şiddetlenerek yaşadığımız küresel ısınmanın, dünyanın bugünkü durumuna gelmesinde doğrudan kapitalizm mantığından kaynaklandığına vurgu yapıyor. Günümüze de bir uyarı niteliğinde. Yaşadığımız dünyada sık sık yaşadığımız afetler, çevre kirliliği, kayıplar, yanlış kullanılan enerji kaynaklarının sonuçları, iklim, göçler, toprak kayıpları, kıtlık, halk sağlığı, hızla ormansızlaşma, temiz suların tükenmesi, atıklar gibi birbirini etkileyen sonuçlar ülkelerin yeni bir ekonomik kriz aşamasına gelmesinde etkili oluyor.”

“DOĞA BİZE HER ZAMAN YOL GÖSTERİR”

Doğanın her zaman insanlara yol göstereceğini ve insan eliyle yapılan bu yıkımı yine insanların düzeltmesi gerektiğini vurgulayan Baştuğ “Tüm bu etkileri ve mücadelesini yaşayan ülkeler, günümüzde yavaş yavaş fosil yakıt tüketimini azaltmaya giderek, yenilenebilir enerji kullanımına geçerek zararları azaltım yollarını kullanmaya başladıklarını vurgulayan çok önemli bir belgesel.” dedi.

Belgesel gösteriminin ardından, izleyicilere belgesel hakkında izlenimlerini sorduk:

Hande Özen: Ben mimarım ve çok fazla yapılaşma var. Yapılaşma da çok etkili iklim değişikliğinde. Belki mimaride binaların kendi tüketeceği enerjiyi üretmesi gibi şeyler yapılabilir. İnsanlar daha çok bilinçlendirilebilir. En küçükten daha genele doğru bir şeyler yapılması gerekiyor bir an önce. Belgeselin bende hissettirdiklerinin başında biraz korku geliyor tabi. Çok kötü bir duruma doğru gidiyoruz kapitalist sistem içerisinde. Bir an önce bir çözüm bulunması gerekiyor.

Özgür Gömeç: Naomi Klein’in bakış açısı en başından beri kapitalizmle alakalı. Tamam, politik bir problem var kesinlikle. Onun arkasında aynı zamanda ekonomik de bir problem var. Ve bunu yaşayan sadece biz değiliz. Bu Hindistan’da da olsun, Kanada’nın en kuzey bölgesinde de olsun güneyden kuzeye her tarafta yaşanan bir durum. Bunun için birleşmeliyiz ve hep beraber bir şeyler yapmalıyız.


ARŞİV