Plastik kullanmadan bir ay geçirebilir misiniz?

Plastiksiz Temmuz Hareketi, herkesi temmuz ayını plastiksiz geçirmeye çağırıyor. Plastiksiz Temmuz Hareketi Ekibi “Hareketin sadece bir ay boyunca değil, sürekli sürmesini diliyoruz” dedi.

14 Temmuz 2021 - 14:43

Plastik atıklar, doğada yıllarca yok olmuyor. Ancak hayatımızın hemen hemen her yerinde plastik atıklar üretmeye devam ediyoruz. Plastiksiz bir yaşam farkındalığı için oluşturulmuş “Plastiksiz Temmuz Hareketi” ise temmuz ayının tamamını plastik ürün kullanmadan geçirmeyi ve bu sayede plastiksiz bir yaşama adım atmayı öneriyor. 

Plastiksiz Temmuz Hareketi ekibi, bu hareketin ilk olarak 2011 yılında “Plastic Free July” adıyla Avustralya’da başladığını aktarıyor. Bu hareketin, insanların günlük yaşamından tek kullanımlık plastiklerin çıkarılmasını hedeflediğini söyleyen ekip, “Her tarafımız plastiklerle çevriliyken bunu haliyle yapabilmek zor ancak, kişi #plastiksiztemmuz'da adım adım ilerleyerek bir farkındalığa sahip olabiliyor. Biz de Mumo ekibi olarak hali hazırda Türkiye'de birkaç kişi tarafından konuşulan bu hareketi daha geniş çaplı bir şekilde Türkiye'ye taşımaya karar verdik. Düzenlediğimiz web sitesi plastiksiz yaşam için tüketicilere yardımcı bilgiler içeriyor. Bunun dışında sosyal medya kanallarında yapılan paylaşımlar, harekete çağrı için hazırladığımız bir animasyon tanıtım videosu vb. çalışmalar bulunuyor. Ay boyunca kullanıcıları bilgilerle yönlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

“TEMMUZ AYI BAŞLANGIÇ” 

Plastik kirliliğinin dünya genelinde ciddi bir boyuta ulaştığını ifade eden ekip, dünyada her yıl 400 milyon ton plastiğin çöpe gittiğini aktarıyor. Geri dönüşüme giden ürünlerin yalnızca yüzde 9’unun geri dönüşüm için uygun olduğunu söyleyen ekip, o ürünlerin de tesis imkanı olmadığı için geri dönüştürülemediğini belirtiyor. Bu durum karşısında farkındalık için harekete geçtiklerini söyleyen Ekip, “Hareketin sadece bir ay boyunca değil, sürekli sürmesini diliyoruz. Temmuz ayı sadece bunun için bir başlangıç.” diyor.

“REDDETMEK ÇOK KOLAY”

Peki, hayatımızdan plastiği nasıl çıkarabiliriz? Plastiksiz Temmuz Hareketi şöyle anlatıyor: “Reddetmek ilk yapılan şeylerden biri ve çok kolay. Günlük hayatta kafelerden, restoranlardan gelen tek kullanımlık plastikleri reddetmek bile büyük bir adım diyebiliriz. www.plastiksiztemmuz.org sitesinde yer alan kaynakları okuyarak başlayabilirsiniz. Bunun dışında plastiksiz Temmuz Instagram sayfasında paylaşılan içerikleri çevrenize yayarak paylaşmanız ve bilgilendirmeniz çok değerli. Atılan her adımın çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Sitemizde çocuklar için düzenlediğimiz bilgilendirici etkinlikler var, bunlara katılmaları için destek olabilirsiniz. Bülten kısmına kaydolarak her gün plastiksiz yaşam hakkında bir bilgilendirici maile ulaşabilirsiniz.”

Hareketin bugüne kadar dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya ulaştığını belirten ekip, ne kadar kişiye ulaşırsa o kadar kendilerini şanslı hissettiklerini söylüyor. Ekip sözünü şöyle sonlandırıyor: “Bizim için önemli olan tek bir kişinin kusursuz bir şekilde davranıp hayatından bütün plastikleri çıkarması değil. Birçok kişinin az da olsa plastik tüketimini azaltması daha değerli. Bilginin çok değerli olduğuna, değiştirici gücüne inanıyoruz. Çevreye bu etkiyi yayabilmek adına bilgi paylaşımına devam etmek ve daha çok kişiye duyurmak istiyoruz.”

plastiksiztemmuz.org sitesinden plastik kullanımını azaltmak için verilen önerileri inceleyebilirsiniz.


ARŞİV