Cinsel şiddetle mücadele için “destek sistemi” 

Cinsel şiddet sonrası bireylerin güçlenmesi ve bilgilenmesi için oluşturulan Cinsel Şiddet Destek Sistemi, özellikle bu dönemde daha bir önem taşıyor.

07 Nisan 2020 - 14:51

Korona virüsü sebebiyle “evde kalın” çağrısı yapılırken sokakların boş olması cinsel şiddeti de artırıyor. Fiziksel şiddete maruz kalındığında hangi numaraları arayacağımızı az çok biliyoruz. Ancak cinsel şiddetin ne olduğu, şiddete maruz kaldıktan sonra neler yapılabileceği gibi soruları cevaplamak bazen güç olabiliyor. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin oluşturduğu Cinsel Şiddet Destek Sistemi ise cinsel şiddet sonrası bireylerin neler yapabileceğine ve güçlenmelerine dair bilgilendirmeler sunuyor ve yol haritası çiziyor. Cinsel Şiddet Destek Sistemi Proje Koordinatörü Begüm Baki ile bu sistemin amaçlarına ve içeriğine dair konuştuk.

Cinsel Şiddet Destek Sistemi hangi amaçla kuruldu? Türkiye'de hangi ihtiyaca karşılık veriyor?

“Cinsel Şiddet Sonrası Destek Sistemi Nerede?” web sitesi www.csdestek.org, cinsel şiddetten hayatta kalanları desteklemek, ihtiyaçları olan destek hizmetlerine erişimlerini, şiddet sonrası güçlenme, destek ve başvuru süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlandı. Cinsel şiddet sonrası destek sistemi hakkında kamuoyu farkındalığı oluşmasını, hayatta kalanların güçlenmesi, desteğe erişimi ve haklarından faydalanmasını hedefliyoruz. 

Bu sistemi kurmaya nasıl karar verdiniz? 

Türkiye’de sadece cinsel şiddete özel uzmanlaşmış destek birimleri neredeyse yok, kısmi olarak hizmet verenler ise görünür, bilinir değil. Toplumsal ve kurumsal düzeyde şiddetten etkilenen bireylerin ihtiyaçlarını ve çeşitliliğini görmeyen bir bakış açısı hakim. Bu gibi sebeplerden dolayı cinsel şiddet sonrası destek arayışında farklı kaynaklardan farklı ya da yetersiz bilgiler elde edebiliyoruz. Bu bilgiler ve karşılaştığımız uygulamalar her zaman uyuşmuyor. Eğer farklı koşullarımız, kimliklerimiz veya ihtiyaçlarımız da varsa (örneğin engelliysek, mülteciysek, yabancıysak, LGBTİ+ isek, öğrenciysek, mahkumsak vs.) bize koşullarımızla ilgili daha fazla yardımcı olabilecek kurumları bulamayabiliyoruz. Tüm bu ihtiyaçlar bizi bu web sitesini oluşturmaya yöneltti.

“SİTENİN YAYGINLAŞMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Sitenin birkaç bölümden oluştuğunu görüyoruz. Sistemden yararlanmak isteyenler hangi sorularına cevap bulabiliyor?

csdestek.org’ta farklı cinsel şiddet türleri sonrasında destek arama, şiddeti bildirme süreci, şiddet sonrası bizi zorlayan süreçlerle baş edebilme gibi konuların yanı sıra İstanbul’da cinsel şiddetten hayatta kalanlara hizmet sağlayan kurumların iletişim bilgileri ve hizmet alanlarını içeren İstanbul Birimler Haritası bulunmakta. Özetle “cinsel şiddete maruz kaldım, ne yapmalıyım? Nerelere, nasıl başvurabilirim? Kimlerden, hangi kurumlardan destek veya hizmet alabilirim? Öz yardım nedir? Kendime nasıl yardımcı olabilirim?” gibi sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. İstanbul Birimler Haritası’ndan ise cinsel şiddet ve cinsel istismar durumlarında başvurulabilecek adli kurumlar, sosyal hizmet merkezleri, sivil toplum kuruluşları, sağlık kurumları, emniyet birimleri, telefon hatları ve üniversitelerin komisyon, birim ve komiteleri hakkında detaylı bilgi edinilebilir. Bu kurumların hizmet alanları, iletişim bilgileri ve çalışma saatlerine de harita üzerinden ulaşılabilir.

Böyle bir sistem, yanlış bilmiyorsam Türkiye’de bir ilk. Geri dönüşler nasıl?

27 Şubat’ta web sitesinin lansmanını yaptık, etkinliğe çok sayıda meslek uzmanı, gazeteci, kamu ve yerel yönetimlerin ilgili kurumlarından temsilciler katıldı. Hem bu etkinlikte hem de sonraki süreçte oldukça olumlu geri bildirimler aldık. Sitenin yaygınlaşması, daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmasının önemi vurgulandı. Aynı zamanda mültecilere yönelik bilgilerin olması yönünde talepler aldık ki bizim de planımız bu yönde. Sitenin İngilizce, Kürtçe ve Arapça dillerinde yayınlanması ve engelli erişimi için de ileriye dönük çalışmalarımız olacak. 

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu web sitesinin yaygınlaşmasını çok önemsiyoruz. Eş zamanlı olarak sitenin izlemesini yapıyoruz, online anketlerle ihtiyaç sahiplerinin siteden yararlanıp yararlanmadığını ölçmeye çalışıyoruz. Her birimiz yakınlarımızı ya da ihtiyaç sahiplerini csdestek.org'a yönlendirebiliriz. Çalıştığımız kurumların web sitelerinde ya da sosyal medyasında sitenin duyurusu yapılabilir. Bu siteyi kullanıcıların geri bildirimleri doğrultusunda geliştirmeyi hedefliyoruz.

Daha fazla bilgi için csdestek.org’a bakabilirsiniz.


ARŞİV