Haydarpaşa Köprüsü yıkılıyor, Tıbbiye Caddesi kapatılacak

Üsküdar ve Kadıköy’ü birbirine bağlayan Tıbbiye Caddesi üzerindeki Haydarpaşa Köprüsü, Marmaray projesi kapsamında yıkılıyor. Çalışmaların iki hafta içinde başlaması planlanıyor

21 Mart 2018 - 10:44

Marmaray projesi nedeniyle 2013 yılında son sefer yapılarak ulaşıma kapatılan ve 2015 yılında açılması planlanan Haydarpaşa-Gebze banliyö hattının 2018 yılının sonunda ulaşıma açılması planlanıyor. En az 1 yıl daha çalışmaların devam edeceği proje kapsamında Ayrılıkçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı arasında toplam 45 kilometrelik banliyö hattı yapılıyor. Son paylaşılan bilgilere göre, zemin düzeltme çalışmaları tamamlandı. Haydarpaşa-Gebze banliyö hattının yeniden hizmete girmesi için sürdürülen çalışmalarda rayların döşenmesine devam ediliyor.

İKİ HAFTA İÇİNDE YIKILACAK

Geçtiğimiz ay başlatılan çalışmalarla Haydarpaşa Garı’ndaki eski banliyö ve ana hat trenleri depolara çekildi. Trenlerin depolara çekilmesinin ardından hem yeni Haydarpaşa planı, hem de Tıbbiye Caddesi’ni Kadıköy’e bağlayan demiryolu üst köprüsünün yenilenmesi için rayların söküm işlemi de sürüyor. Eski raylar yeni projeye uygun olmadığı için Haydarpaşa Garı çevresine yeni raylar döşenecek.

Çalışmalar kapsamda Rasimpaşa Mahallesi sınırlarının içinde yer alan ve Tıbbiye Caddesi üzerinde bulunan karayolu köprüsünün de yenilenmesi planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Trafik Komisyonu tarafından resmi bir açıklama yapılmadı ancak,  yaklaşık 2 hafta içerisinde yıkım çalışmalarının başlaması planlanıyor.

ARAÇLAR NEREDEN GEÇECEK?

Sadece Kadıköy’ün değil sahil şeridinin ana arterlerinden biri olan Haydarpaşa Köprüsü’nden her gün yüzlerce yaya ve araç geçiş yapıyor. Üsküdar’ı ve Kadıköy’ü birbirine bağlayan köprünün yıkılması halinde bölgedeki araç trafiğinde artış yaşanacağı öngörülüyor.  Henüz resmi bir açıklama yok ancak motorlu taşıtların Behiçbey Sokak , Dr. Eyüp Aksoy Caddesi ve  Orgeneral Şahap Gürler Caddesi güzergahını kullanması planlanıyor. Yayalar için de gar alanı içerisinden Haydarpaşa Protokol Camii yakınındaki bir noktadan ulaşım imkanı sağlanacak. 

88 YIL ÖNCE İHALEYE ÇIKMIŞ

Haydarpaşa Köprüsü’nün tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de arşivlerde, Nazım İmar Planının 1930 yılında yapıldığı biliniyor. 1930 yılında Nafıa Vekaleti’ne yani Bayındırlık Bakanlığı’na Haydarpaşa Şimendifer geçidine köprü yapılması için müracaat edilmiş. Emanet’in destekleriyle yapılacak köprünün maliyeti ise o dönem 300 bin lira olarak belirlenmiş. 1947 yılında Üsküdar ile Kadıköy arasında çalışan tramvay hattının yeni güzergahı Haydarpaşa Köprüsü olarak belirlenmiş. Bundan 71 yıl önce ilk tramvay düzenlenen törenle köprüden geçmiş.


ARŞİV