Geçtiğimiz yıl 150 ilçenin karnesini açıklayan İnsani Gelişme Vakfı, bu yıl çalışmanın kapsamını genişleterek, araştırması yapılan ilçe sayısını 186’ya yükseltti. Çalışmayı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Şeker koordine etti ve kaleme aldı. Belediyelerin çalışmalarına ait rapor hazırlanırken 65 kritere bakıldı. Bu kriterlerin başında ise eğitim, sağlık, sosyal yaşam, yönetişim, şeffaflık, ekonomik kapasite, gelir ve tüketim durumu, çevre, altyapı ve ulaşım geliyor.
Rapor metninde görüşünü paylaşan Prof. Dr. Murat Şeker, İNGEV’in günlük hayata etki yapabilecek yönetilebilir değişkenleri önemsediğini ve yerel düzeyde insani gelişmenin ölçülmesinin; hem hızlı aksiyon alınması hem de yerel yöneticilerin bu bağlamda performanslarını artırması açısından bir fırsat olduğunu söyledi. Şeker, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 1990 yılından beri açıkladığı İnsani Gelişme Endeksi’nin Türkiye özelinde ilçe düzeyine indirgenerek mikro ölçekte yeni bir anlayışla ele alındığını da ekledi.
Raporun sonuçları; “Çok Yüksek İnsani Gelişme, Yüksek İnsani Gelişme, Orta İnsani Gelişme ve Düşük İnsani Gelişme” olarak 4 gruba ayrıldı. Her grup da sırasıyla yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renkle tanımlandı. Bu yıl Çok Yüksek İnsani Gelişme (yeşil) bölgesinde 30 ilçe yer aldı. Geçen yıl bu rakam 18’di. Mavi bölgede yer alan belediye sayısı 49, sarı bölgedeki belediye sayısı 66 ve kırmızı bölgede yer alan belediye sayısı 16 olarak belirlendi.
KADIKÖY SAĞLIKTA BİRİNCİ
İnsani Gelişme Endeksi’nin genel sonuçlarına göre, 161 ilçe arasında ilk sırayı Beşiktaş, ikinci sırayı Kadıköy alırken, Ankara’dan Çankaya ilçesi üçüncü sırada yer aldı. İlçeler düzeyinde oluşturulan ve İGE-İ’nin bir alt boyutu olan Sağlık Endeksi’nin sonuçlarına göre ise Kadıköy birinci sırada yer aldı. Kadıköy’ü Şişli ve Fatih ilçeleri izledi. Bu sonuçların dışında Kadıköy, sosyal kapsama, eğitim, ekonomik durum, sosyal yaşam ve diğer kategorilerde ilk 5’te yer aldı.