Kadınlar 5 Mart’ta Kadıköy’de buluşuyor

Kadınlar 5 Mart’ta eşit ve özgür bir yaşam talebiyle Kadıköy’de biraraya gelecek. 8 Mart Kadın Platformu’ndan Aysun Çeper “Hayatlarımızı birlikte savunacağız” diyor

25 Şubat 2021 - 14:17

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar haklarını talep etmek için biraraya gelecek. Bu seneki “Büyük Kadın Buluşması” 5 Mart Cuma günü 18.00’de Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde; 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü ise Taksim’de gerçekleşecek.

8 Mart Kadın Platformu, yayınladığı açıklamada salgın ve ekonomik kriz sebebiyle kadınlar için zor bir yıl geçtiğini belirtiyor. Platformun açıklaması şöyle devam ediyor: “Meksika’dan Arjantin’e, Polonya’dan Ortadoğu’ya isyandayız. Boğaziçi’nde kayyımlara, Tuzla’da Migros’un emek sömürüsü ve tacizlerine karşı en önde bizler duruyoruz. Bizler İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacak olanlarız, heteropatriyarkaya karşı direnen ve kazanan LGBTİ+’larız. Erkek şiddeti karşısında hayatını savunan kadınlarız. İrademizi yok sayarak gasp edenlere ‘atanmış değil seçilmiş’ diyenleriz, aşağı bakmayanlarız. Tutsaklıklarla, çıplak aramalarla; erkek-devlet şiddetiyle sinmeyenleriz. İsyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz.”

“SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’ndan Aysun Çeper, kadınlara yönelik baskının ve şiddetin arttığı bu dönemde sokaklardan ve elde edilen kazanımlardan vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Çeper “İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldırmaya çalışan devlet, cezasızlık politikalarıyla kadına yönelik şiddetin ve katliamların önünü açıyor. Musa Orhan’a, Zainal Abakarov’a, Ümitcan Uygun’a cesaret verdiği gibi failleri cesaretlendiriyor. Bizler İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için sokaklarda olacağız. Koruma kararını uygulamayan devletin, hayatını savunan kadınlara verdiği cezalar karşısında Nevin Yıldırım, Melek İpek, Nefiye Yılmaz, Çilem Doğan, Havva Zor için sokakta olacağız. Son günlerde Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlerde hedef gösterilen LGBTİ+lara yönelik düşmanlığın büyütüldüğünü görüyoruz. Buna sessiz kalmayacağız.” diyor.

“Hayatlarımızı birlikte savunacağız” diyen Çeper şöyle devam ediyor: “Pandemi krizini fırsata çeviren iktidar ekonomik krizin faturasını da biz kadınlara ödetmeye çalışıyor. Esnek ve güvencesiz çalışmayı, KOD-29’u kabul etmiyoruz. Bizlere yüklenen ev işlerinin tek sorumlusu olmayı reddediyoruz.”


ARŞİV